Специални диети

Котките са различни по характер и също така имат различни предпочитания към храната - това означава, че понякога хранителните им вкусове са напълно различни. За щастие има много възможности за избор.
Хранеща се котка
Хранеща се котка
Хранеща се котка

Увредено здраве

В днешно време има богат избор на хранителни формули, разработени специално да задоволят нуждите от храна на котки със специфични здравословни проблеми. Всъщност основна част от съвременната ветеринарна практика е свързана с препоръчването на специфичен хранителен режим. Зад всеки хранителен продукт стоят иновативни научни изследвания, целящи да се гарантира, че е постигнат правилен баланс на хранителни съставки и същевременно храната отговаря на изискванията на даден специален хранителен режим.

Предписаните от ветеринарен лекар диети могат да помогнат на котки боледуващи от:

  • Алергия или чувствителност към храна
  • Дерматити и възпаления на кожата
  • Гастроентерологични заболявания от типа на възпаления на червата, запек, повръщане и разстройство
  • Захарен диабет
  • Хронично бъбречно заболяване
  • Болести на пикочната система и пикочния мехур
  • Заболявания на черния дроб
  • Застойна сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане
  • Затлъстяване

Налични са и специализирани диети за подпомагане на котки, възстановяващи се след хирургическа операция или при недохранване.

Оранжева икона за хранене

Котки с наднормено тегло

В днешно време не е голяма рядкост да срещнете котка, която е по-пълна от нормалното. Причината е твърде проста - твърде много калории и недостатъчно физическа активност. Именно затова не е достатъчно просто да следите количеството приемана от котката храна - трябва да следите и за тяхната физическа активност.

Не е толкова просто обаче да храните напълнялата си котка с по-малко количество от обичайната й храна, тъй като това може да доведе до липса на някои необходими хранителни вещества. Една специална диета за отслабване ще осигури на котката ви всички необходими съставки чрез подходящ обем на порциите и същевременно ще помогне да се намалят излишните килограми.

Разбираемо е, че най-важната стъпка при излишни килограми е да следите дневния прием на храна от котката ви, включително похапването на лакомства и залци от вашата трапеза. Не е забранено от време на време да поглезите котката си с лакомство, но трябва да го отчитате при пресмятането на дневното количество калории.

Използвайте удобния ни инструмент за определяне на физическо състояние , за да проверите в коя категория се вписва котката ви и да научите какво е оптималното й тегло (а също и как да го поддържате).

Котки, живеещи в затворени помещения

Много котки, които живеят предимно на закрито, водят щастлив живот без изобщо да излизат навън. Животът в затворени пространства има своите ограничения - особено що се отнася до физическата активност. Затова е от голямо значение да осигурите на котката си достатъчно възможности за физически упражнения по време на редовните ви игри. При липса на такива упражнения котката ви може да натрупа наднормено тегло. Това е причината храните за котки живеещи в помещения да съдържат повече протеини и по-малко мазнини отколкото стандартните храни. Тези храни имат и някои други различни съставки, поддържащи такъв тип котки в добро здраве.

Котките живеещи в затворени пространства също така имат склонност да страдат по-често от трихобезоарите отколкото котките, излизащи навън. Може да се дължи на повечето грижи за козината, а може би просто се забелязва по-лесно. Поради тази причина много от храните за живеещи на закрито котки съдържат допълнителни количества хранителни фибри, а също пребиотици и пробиотици, които да поддържат здравословното състояние на домашния любимец и да подпомагат придвижването на топките от косми (трихобезоарите) през храносмилателната система. Възможно е и да се намали интензивността на миризмата на котешката тоалетна, което е допълнителен бонус за вас и котката ви.

Алергии

Истинските хранителни алергии или непоносимост към определени храни са редки при домашните любимци и засягат едва 0.1% от котките и кучетата. Същевременно проявите на алергична реакция могат да са силно стресиращи за домашните любимци, а понякога са дори животозастрашаващи. Около 97% от диагностицираните алергии се проявяват чрез кожни симптоми, а 10-15% причиняват стомашни разстройства. Необходима ви е точна диагноза, защото тези симптоми могат да се наблюдават и при някои други кожни и стомашно-чревни заболявания.

Единственият коректен начин за диагностициране на същинска хранителна алергия или непоносимост към храна е посредством елиминирането на различни храни, което трябва да става под наблюдението на ветеринарен лекар. Повечето алергии при котките се отключват от протеини в храната и съответно трябва да се изолира източника на протеин, предизвикващ алергичната реакция. Ветеринарният ми лекар ще постави котката ви на хидролизна диета или диета от нов протеин за период от шест до 12 седмици, след което постепенно ще предлага източници на отделни протеини, за да се идентифицира алергенът или алергените, предизвикващи реакцията.

Важно е да се има предвид, че както и при хората, хранителните алергии при котките са всъщност една ненормална реакция на имунната система. Храната сама по себе си не е виновна - просто котката реагира по необичаен начин на нейните съставки.

Котка в легло

Специални хранителни режими от PURINA®

Някои от нашите марки разполагат със специално разработени хранителни формули за да се задоволят нуждите на котки, нуждаещи се от специален хранителен режим. Можете да научите повече информация като изберете някоя от марките по-долу.

Purina ProPlan

Purina Veterinary Diets