Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Куче, стоящо със собственика си в гората

Вземане на ново куче: Избор на правилното куче за вас

10 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Сдобиването с куче е едно от най-вълнуващите и сериозни решения, които някога ще вземете. Както всеки важен избор, така и преди да вземете ново попълнение в дома си, трябва да сте сигурни, че избирате правилното за вас и вашия начин на живот.

Добре е внимателно да обмислите какво куче бихте искали да имате, преди да вземете такова. Може много лесно да се повлияете от големи кафяви кучешки очи или от пухкава топка от енергия, но не забравяйте, че това е дългосрочна връзка, така че е най-добре за вас и вашия домашен любимец да сте съвместими. Той ще бъде част от живота ви за дълго време напред, така че е добре да проучите предварително, за да знаете какво да очаквате.

Вземане на куче: ключови съображения

начин на живот

порода

възраст

Кучето трябва да отговаря не само на начина ви на живот, но и на заобикалящата ви среда. Например, ако живеете в по-малък дом с малко външно пространство, тогава някоя по-малка порода може да ви подхожда по-добре.

Избор на куче: водещи въпроси

Породисто, кръстоска или смесена порода?

Знаете ли, че има над 200 официално признати породи кучета? Ако добавите и всички онези очарователни кръстоски и смесени породи, то има още стотици видове, от които може да избирате. Като собственик на куче за първи път, може би преди всичко трябва да помислите дали искате такова с родословие, кръстоска, или смесена порода.

Предимството да изберете с родословие (известно също като породисто) е, че ще имате известна доза предсказуемост. Може да сте сигурни, че вашият четириног приятел ще бъде с определен размер, дължина и текстура на козината, характер, енергийно ниво и също така ще имате малко предупреждение за някои потенциални здравословни проблеми, които може да засегнат определени породи.

При кръстоските също има известна яснота. Те имат родители от две различни чисти породи, но няма как да сте сигурни коя от тях ще надделее и ще определи външния вид и личността на вашето куче.

Например, при кръстоска между бордър коли и лабрадор – животното може да е спокойно, пълно с енергия или нито едно от двете.

Забавлението е по-голямо при смесените породи (известни още като мелези). Те не принадлежат към родословна група и въпреки че може да видите проблясъци на разпознаваеми породи в тях, често това се свежда до догадки. Един от плюсовете при смесените породи е, че те често са по-здрави, тъй като имат по-голям генофонд. Това означава, че наследствените проблеми не ги засягат.

За повече информация относно това коя порода куче може да ви подхожда най-добре, вижте нашия инструмент за избор на порода.

Кутре или възрастно куче?

 

„Ненапразно ги наричат „очи на кученце“ – има нещо в тях, което ги прави абсолютно неустоими!" Може да са много сладки, но това не означава автоматично, че кученцето е правилният избор за вас и вашия дом.

 

Ако обмисляте да си вземете малко кутре, трябва да сте наясно, че те са природно любознателни и любопитни и е абсолютно задължително да разполагате с време за тяхното обучение. С вашата любов, грижа и внимание може да превърнете този ентусиазъм в шедьовър.

Обучението е страхотно забавление, но е трудно – ще трябва да го научите на всичко: от приучване към тоалетна до ходене на повод. Ако имате време и търпение, ще откриете, че трансформацията е изключителна и възнаграждава всички усилия, които сте положи. Те също ще помогнат за изграждането на страхотна връзка между вас и вашето кученце.

Друг вариант е да приберете „тийнейджър“ или възрастно куче. Ако за първи път ще ставате собственик, може да сметнете, че по-старо куче е по-подходящо за вашия начин на живот.

Повечето възрастни ще дойдат при вас обучени и социализирани. Това обаче не означава, че няма какво повече да се направи – все още ще имате много работа за вършене и няма причина да не можете да изградите силна връзка, колкото с всяко кученце.

Старата поговорка „не можеш да научиш старо куче на нови трикове“ не е вярна, тъй като всяко едно може да продължи да се учи и да се адаптира през целия си живот.

За съжаление, някои възрастни животни, които трябва да бъдат приютени отново, не винаги са били благословени с предишен любящ дом, така че може да дойдат при вас с определен „емоционален багаж“. Тези кучета се нуждаят от допълнителна любов, време и търпение, но това, което им давате, ще доведе до приятелство за цял живот. 

Съвместната работа по обучение наистина ще помогне за изграждането на вашата специална връзка и ще увеличи доверието между двамата. Служителите и доброволците в реномираните центрове за повторно настаняване ще ви дадат съвет относно избора на правилното куче, за да намерите идеалния партньор за вас.

Мъжко или женско куче?

Друго нещо, за което трябва да помислите, когато си взимате куче, е дали искате мъжко, или женско. Мненията варират значително и в крайна сметка решението наистина се свежда до личните предпочитания.

Някои собственици казват, че женските са по-лесни за обучение и са по-любящи, докато други твърдят, че са по-независими и дистанцирани. Често се смята, че мъжките са по-настоятелни, но кастрирането може да ги направи малко по-лесни за дресиране, ако станат твърде смели и прекалено уверени (въпреки че това е различно за всяко куче, а и варира в зависимост от възрастта при кастриране).

Няма правилен отговор и ще трябва да запомните, че голяма част от характера и поведението ще се сведат до неговата индивидуалност и времето, което отделяте за обучение и общуване с него.

Некастрираните кучета, независимо от пола, понякога са буйни. Мъжките често се скитат в търсене на женски, а женските може да не се подчиняват на командите, когато са разгонени. Понякога страдат от фантомна бременност, като това са преодолими препятствия, ако имате намерение да я заплождате.

Непланираната бременност, от друга страна, може да причини редица проблеми за вас и вашето куче, като усложнения по време на раждането и нуждата от намиране на домове за малките. Разходите за кастрация на женско обикновено са по-високи от тези за мъжко, особено ако вече е бременно.

За повече информация относно това как кастрацията засяга както мъжките, така и женските, вижте нашата страница с често задавани въпроси за кастрация.

За какво да гледате когато избирате кученце?

До 6-седмична възраст вашето кученце трябва да се интересува от вас и околната среда, да има желание да подуши ръцете ви и да изследва света около себе си. То трябва да е игриво и да прави пакости. Ето някои неща, които трябва да съблюдавате по време на развитието му:

  • имайте предвид, че най-дребните кутрета от котилото може да имат здравословни проблеми. Също така, нервните, затворените или прекалено възбудимите кученца може да се нуждаят от повече обучение и социализация;
  • трябва да е пълно, но не дебело и не трябва да има каквито и да е бучки или подутини;
  • перфектното кученце трябва да има чисти и светли очи, чисти уши и чисто дупе;
  • козината му трябва да е мека и чиста, без плешивини или рани, като не трябва да се чеше;
  • поставете го на пода. То трябва веднага да се заинтересува от заобикалящата го среда. Пляскайте с ръце или скръцнете високо и наблюдавайте как реагира;
  • глухотата може да бъде проблем при някои породи, като далматинци и други бели породи, така че се уверете, че вашето кученце реагира, когато е изложено на очевидни внезапни шумове.

Кога да вземете ново кученце?

Съществува общо правило, според което е най-добре да вземете кученцето си на възраст около осем седмици (или малко по-късно при определени породи). По-ранното напускане на развъдника не се препоръчва и може да е знак, че развъдчикът не спазва високи стандарти за развъждане. Струва си да се отбележи, че тези, които са взети преди осемседмична възраст, може да не бъдат покрити от застраховката.

Ако развъдчикът ви помоли да изчакате до 12-тата седмица, преди да вземете вашето кученце, проверете дали е на място, където може да се социализира през този период.

Посъветвайте се и относно ваксинациите. Развъдчикът трябва да предостави документация за поставени ваксини (включително за обезпаразитяване и други лечения).

Ако ви помоли да го вземете много по-късно от обичайния период от 8-12 седмици, вероятно има причина, поради която го е задържал – така че най-добре попитайте защо.

И накрая, уверете се, че сте запознати с каква храна е хранено кученцето и на какъв режим е. Ако може да продължите по същия начин у дома, поне в началото, това ще му помогне да се адаптира по-лесно и бързо.

Развъдник или организации за безстопанствени кучета?

Ако кученце с родословие или кръстоска, тогава най-добре е да намерите развъдник с добра репутация. Опитайте се да откриете някой, който може да ви свърже с такъв във Вашия район.

Също така, невероятно удовлетворяващо е да осиновите куче от приют за животни и да му дадете втори шанс в живота. Има много животни, които чакат да намерят своя любящ дом. Всяко има своя собствена история и много от тях са загубили предишния си дом не по тяхна вина и нямат търпение отново да изпитат тази радост.

Реномираните центрове полагат големи грижи при намирането на правилното куче – те със сигурност не искат животинките да бъдат отхвърлени отново, нито да вземете такова, което не е подходящо за вас. Персоналът внимателно преценява всяко, което приема. Там ще отделят време, за да опознаят вас, вашето семейство и начина ви на живот, преди да ви поверят някое от техните кучета. Освен това, ще се радват да ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които имате.

Не е изненадващо, че в приютите има повече възрастни кучета, които търсят нови домове, отколкото малки. По-малките биват вземани доста по-бързо. Ако искате да осиновите кученце, може да се наложи да потърсите на няколко места или дори да се наложи да пътувате по-далеч, за да намерите подходящото за вас. Някои от големите организации, с които може да се свържете, са Dogs Trust, The Blue Cross, Battersea Dogs HomeRSPCA, Scottish SPCA и Dublin SPCA.

Независимо дали купувате от развъдник, или давате нов дом на куче от приют, може да очаквате бъдеще, изпълнено с радостни приключения, благодарение на новия ви четириног приятел.