Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Котка се взира в купата

С какво да храним коте?

10 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Приветствали сте ново котенце във вашия дом? Поздравления! След като сте настанили новодошлото, вероятно се чудите как може да му помогнете да расте здраво и силно.

Сега може да е мъничко, но ще порасне – и то бързо! В рамките на шест месеца ще достигне 75% от телесната си маса в зряла възраст, поради което храненето му с богата на хранителни вещества храна е толкова важно.

За да му помогне в този важен момент, екипът на Purina Pet Care има някои полезни съвети за вас, които ще ви помогнат да изберете най-добрата храна за котета.

С какво да храним котета: опции

Може да изглежда, че няма огромен избор за малки котенца, но добрата новина е, че независимо от начина на живот или състоянието на вашия домашен любимец, има храна, която е подходяща за него.

Най-добрата е тази, създадена специално за неговата възраст. Тази за котенца е специално формулирана с много високи нива на протеини, които са от съществено значение за правилния растеж. Също така, тя съдържа по-високи нива на калций, магнезий, фосфор, цинк и желязо, помагащи за изграждането на здрави кости и зъби. Има и повече витамин С и витамин Е, които подпомагат поддържането на здравата им имунна система.

В крайна сметка, освен ако не е налице определено медицинско състояние, решението дали да дадете на вашето коте суха или мокра храна за котенца, или смес от двете, зависи изцяло от вас (и от вашия нов космат приятел, разбира се)!

Вижте асортимента за котета

Ползи на сухата храна

 • сухите пълноценни диети за котенца са лесни за измерване и употреба и имат по-дълъг срок на годност след отваряне, в сравнение с мокрите;
 • те помагат да поддържате зъбите на вашия домашен любимец здрави. Може да очаквате да дъвче сухата храна по-активно. Това ще помогне за премахване на плаката;
 • по-малките гранули, в повечето сухи храни за котенца, са лесни за дъвчене и преглъщане;
 • може да дадете точното количеството, от което се нуждае.

Купете от нашата суха храна за котета

Ползи на мократа храна

 • някои котенца просто предпочитат миризмата и текстурата на мократа храна, защото мирише по-силно и е по-мека;
 • тя може да е много по-удобна за вас, когато сервирате дажбата на вашето коте;
 • вашето коте ще приема повече вода.

Пазарувайте нашата мокра храна за котета

Как да храним котета?

Котките са същества с навик, така че навлизането в редовна рутина възможно най-скоро е най-доброто както за вас, така и за тях. Хранете вашето коте на едно и също място и по едно и също време всеки ден. Избраното местоположение трябва да е тихо, за да може то да се отпусне, както и далеч от котешката тоалетна.

Изберете лесна за почистване повърхност или използвайте подложка за хранене. Винаги слагайте яденето в чиста купа, тъй като котките са много особени същества по душа. Някои от тях може да предпочетат да ядат от плоска купа или чинийка, което също може да помогне за забавяне на бързоядците!

Ако имате повече от едно коте, уверете се, че купичките им за хранене са на разумно разстояние една от друга, за да избегнете конфронтация. Ако те не се разбират, може дори да се наложи да създадете напълно отделни зони за ядене, за да запазите мира.

Смяна на котешката храна

Храносмилателната система на вашата котка може да бъде много чувствителна. Затова е най-добре да избегнете да променяте храната ѝ, освен ако не е абсолютно необходимо. За да е щастливо и здраво вашето ново попълнение в семейството, най-добре е да се придържате към тази, с която е свикнало в развъдника или приюта, освен ако не е хранително балансирана. Ако вашето коте се разболее, внезапно откаже да яде или започне да ядете по-малко, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Ако той предложи да промените храната, ще трябва да направите това постепенно, за да избегнете нарушаване на деликатното храносмилане. Опитайте тези стъпки:

 • предлагайте на вашето коте както новата, така и старата храна поотделно, за да опита от всяка;
 • след това смесете малко от новата със старата;
 • в продължение на 7-10 дни увеличавайте пропорциите, докато не започнете да го храните изцяло с новата.

Бавно – в някои случаи смяната може да отнеме по-дълго време.

 • ако диетата на вашето коте трябва да бъде променена по здравословни причини, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за най-добрия начин и време да направите това.

Ако преминавате от мокра към суха храна, не забравяйте, че вашето коте ще дъвче по-активно, ще се нуждае от повече вода и може да прави многократни посещения над купата си, вместо да яде наведнъж.

Сухите дават повече енергия от мокрите, така че може да се наложи да му давате повече от мократа, за да получи необходимото количество калории. Каквато и да е възрастта на вашето коте или котка, трябва да се уверите, че има достатъчно прясна вода по всяко време.

Кога да започнете да давате на котетата храна за възрастни котки?

Котенцата може да изглеждат пораснали от шест до осем месеца, но все още са бебета по душа, а костите и телата им все още се развиват.

Продължавайте да ги храните с тяхната питателна диета за котенца, докато навършат около 12 месеца, когато вече може да преминат към такава за възрастни. Разгледайте нашето ръководство за хранене на възрастна котка за повече информация.

Храната на Purina за котета

Purina произвежда много от водещите сухи и мокри храни за котки в Обединеното кралство.

Всяка от тях е резултат от най-новите научни постижения в качеството, вкуса и храненето. Те са предназначени да предоставят на вас и вашия домашен любимец изключителен избор от рецепти и формати за всеки етап и начин на живот.

Научете повече

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Рак на кожата при котки

4 мин. четене

Лимфом при котки

5 мин. четене

Причини за кашлица при котките

6 породи безкосмени котки