Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
Лого на Dog Chow
Гледайки нашийника на кучето

Предимството да имате куче

6 мин. четене
Лого на Dog Chow
Спонсорирано от Dog Chow

Това да имате куче предоставя толкова много предимства. Освен очевидните такива, като допълнителни упражнения и най-добър другар за цял живот, те също така може да подобрят вашето физическо и психическо здраве.

Всички знаят, че те са най-добрите приятели на хората. Техните очарователни изражения и настроение изпълват живота ни с такава радост. Но знаете ли, че всъщност това да имате куче е съпроводено с много преимущества? От подпомагане да влезете във форма до възможността да се запознаете с нови хора - то може да допринесе значително за подобряване на вашето здраве и социален живот. Искате ли да научите повече? Продължете да четете и разберете какви са ползите от притежаването на куче.

Животът е по-хубав с куче

Нищо не може да се сравни с една дълга разходка с вашия четириног приятел през някоя свежа пролетна сутрин. Нито пък с радостта в очите им, когато вземете топка и те осъзнаят, че е време за игра в местния парк. Дори и почивката у дома се усеща по-добре в компанията на куче.

Съществува стара поговорка, която гласи, че то ни се отплащат стократно за любовта, която им даваме. Но преди да решите да осиновите такова, трябва да обмислите добре решението си. Грижата за него изисква ангажимент за цял живот, тъй като то ще разчита на вас през цялото време. След като вече сте уверени, че може да отделите време, да адаптирате вашия начин на живот и след като сте се информирали за различните породи и поведение, е време да разгледате всички плюсове на притежанието на такъв домашен любимец.

Да имате куче може да ви помогне да сте по-активни

Едно от основните предимства на това да имате куче е, че то значително увеличава количеството упражнения, които правите редовно, а може би дори не сте разбрали. Въпреки че може да ни е трудно да се мотивираме за разходка сами, когато знаем, че нашият любимец се нуждае от упражнение, рядко се колебаем. Всички тези обиколки из парка и приключенията в гората се отразяват на здравословния начин на живот.

Дори играта с домашния любимец се счита за упражнение. Сигурно сте забелязали колко уморени се чувствате след дълга игра на „донеси“, въпреки че вашето куче тича навсякъде. Начинът по който ви стимулира да сте активни допринася както за вашето здраве, така и за неговото.

Да имате куче е чудесен начин да се запознаете с нови хора

Едно от неочакваните преимущества е начинът, по който то допринася за вашия социален живот. Посещавайки уроци по дресиране, казвайки „здравей“ на други хора с кучета, когато отивате в парка с вашия другар – има десетки начини, по които несъзнателно ви прави по-общителни. 

То ще ви води на места и ще ви поставя в ситуации, които може би никога не сте обмисляли преди, като наред с това ще ви предостави нови преживявания. Независимо дали отивате в нов зоомагазин или проучвате нов район, за да направите ежедневната разходка по-интересна, постоянно ще срещате нови хора.

Малко вероятно е да спрете за разговор с непознат, когато се разхождате сами, но всички знаем колко лесно е да започнем разговор, когато нашите кучета искат да се запознаят с други. И колкото и да сме различни, имаме нещо общо – нашите изключително общителни и приятелски настроени любимци.

Кучетата са полезни за кръвното налягане

Едно от най-завладяващите предимства е невероятната им способност да ни карат да се чувстваме спокойни, като това оказва благоприятен ефект върху нашето здраве. Проучванията на Харвардския университет показват, че собствениците на кучета имат по-ниско кръвно налягане. Това се дължи както на увеличаването на физическата активност, така и на спада в кръвното налягане, когато просто галите домашния си любимец.

Може да ви изненада да научите, че кръвното налягане действително оказва голямо влияние върху благосъстоянието на човека. Така че следващия път, когато се почувствате стресирани или просто се нуждаете от релакс, обърнете внимание на кучето си – и двамата ще почувствате ползата.

Кучетата са брилянтни спътници

Почти е невъзможно да се чувствате самотни, когато имате куче до вас. Съществува основателна причина за това: повечето животни от този вид са много общителни и обичат да имат компания, независимо дали тя се състои от други кучета, или хора.

Когато вашият приятел ентусиазирано ви поздравява след работен ден или очаква с нетърпение да бъде изведено на любимата си разходка, знаете, че винаги разполагате с приятел до себе си.

Кучетата ни учат на ценни умения

Собствениците на кучета знаят, че обучението изисква време, усилия и търпение – качества, които са полезни и в други аспекти на живота ни. Но това не е единственото, което научаваме от любимеца си. От радостта на открито до оценяването на малките неща в живота, той наистина знае как да ни покаже какво е щастие.

Кучетата и децата също си пасват отлично, защото животното може да научи детето на отговорност. Опитайте се да накарате детето си да поеме отговорност за определен аспект от рутината на животното, като например да го храни вечер или да го среши през нощта (но винаги бъдете наясно с процеса) – по този начин ще насърчите развитието на ценни житейски умения, които трудно може да бъдат придобити другаде.

Допълнителни ползи от това да имаш куче

  • собствениците на кучета обикновено имат по-силна имунна система, което им помага да са по-здрави и да се разболяват по-рядко. Всъщност, собствениците те посещават лекар по-рядко от тези, които нямат такъв любимец у дома, а и е по-малко вероятно да приемат лекарства;
  • хората с куче, се възстановяват по-бързо от болести, като дори сред тях се наблюдава по-висок процент на преживяемост след инфаркт;
  • децата, които растат с космат приятел, по-рядко отсъстват от училище поради болест;
  • децата с хронични заболявания често се справят по-добре с лечението, когато имат такъв другар;
  • кучетата ни осигуряват усещане за емоционално благополучие, благодарение на безусловната любов, която предоставят. Поради тази причина са чудесна компания и утеха за хората, които живеят сами;
  • притежаването на куче може да помогне на хората да се възстановят от лична травма, като тежка загуба;
  • също може да помогне на хората с психични проблеми да се възстановят и да се почувстват по-добре.

Освен всички тези предимства, тези домашни любимци носят и страхотно забавление. Те винаги карат хората да се смеят, винаги са там в края на тежък ден и винаги са на разположение за успокояваща прегръдка, когато изпитаме нужда.

Интересувате ли се от вземането на ново кученце? Разгледайте нашите материали за полезни ръководства и съвети.