Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
На кученцето се дава храна в купички

Хранене на вашето кученце – пълното ръководство

10 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете за приучаването на вашето кученце към здравословни хранителни навици, които да спазва и в зряла възраст.

Хранене на вашето кученце

Вашето кученце все още може да изглежда малко, но то ще порасне доста и то за кратко време! Само след 12 месеца (до 24 месеца за по-големите породи) ще се превърне в пълноценен възрастен.

Междувременно, неговото тяло и мозък трябва да се развиват невероятно бързо и изобилието от висококачествена кучешка храна ще му помогне за това. То определено се нуждае от тази помощ, поради факта, че едно здраво, енергично кученце може да изгори до два пъти повече калории от възрастно куче!

Храненето също е важна част от грижата за неговото здраве и щастие. След като порасне достатъчно, за да яде твърда храна, което се случва, когато достигне шест до осем седмици, е време да се въведе диета, специално формулирана да отговори на неговите нужди.

С какво да го храните?

Специално формулираните храни за кученца са идеалната диета. Това се дължи на факта, че те са пълноценни и балансирани, което означава, че съдържат всичко необходимо, за да му помогнат да расте здраво. Няма нужда от допълнителни добавки или остатъци от вашето ядене. Всъщност тези неща може да навредят повече, отколкото да помогнат, без значение колко настойчиво ви “говорят” очичките му!

Ето какво да търсите при добрата храна за кученца:

висококалорична

Храната за кутрета обикновено е по-калорична от тази за възрастни, тъй като малките се нуждаят от много енергия за целия растеж, който трябва да изминат.

Какво количество да давате на вашето кученце?

Много често кученцето има очи, по-големи от корема! За да постигнете правилния баланс и да избегнете преяждане, му давайте малки количества на често.

Правилното количество зависи от възрастта, размера и всякакви съвети, дадени ви от вашия ветеринарен лекар. Започнете с една супена лъжица храна около пет пъти на ден, докато то все още сучи от майка си.

Какво количество да давате на вашето кученце?

 • от започването на твърда храна до отбиване (обикновено два месеца) – 4-6 хранения на ден;
 • от два до три месеца – 4 хранения на ден;
 • от четири до шест месеца – 2-3 хранения на ден;
 • над шест месеца – 2 хранения на ден (в зависимост от породата).

Не се изкушавайте да му давате повече от това. Прекаленото количество може или да разстрои корема му, или да окаже натиск върху тялото, ако наддаде твърде много килограми за кратък период от време. Нито едно от тези неща не е добре за здравето на вашето кученце, така че внимавайте, когато планирате яденето му.

Винаги четете внимателно инструкциите на опаковката на храната – те трябва да ви дадат добра отправна точка. Точното количество, което трябва да давате, може да варира в зависимост от неговата възраст, порода, състояние и от това колко е енергично. По-игривите кученца изразходват повече енергия, така че се нуждаят от повече храна! Използвайте нашия инструмент за състоянието на тялото, за да изтеглите вашето и да се уверите, че то расте правилно и не е под или над нормалното тегло.

Редовното претегляне ще ви даде сигурност, че то е с правилното тегло за възрастта, размера и породата си. Може да направите това у дома или ако не сте сигурни как – помолете вашия ветеринар да ви покаже или да го направи вместо вас по време на преглед.

По-добре е по-малките да ядат малко и често, защото така няма да се претовари развиващото се храносмилане – независимо от това колко ентусиазирани са да доизядат купата си с храна!

Хранене и упражнения за кученца

Избягвайте хранене непосредствено преди или след тренировка. Най-добре е да е минал един час между яденето и активността.

Може да е добра идея да накарате вашия любимец да започне да си почива веднага след хранене, за да избегнете риска от коремни неразположения или други по-сериозни състояния. Това важи най-вече големите и гигантски породи кучета, при които коремът може да се подуе и евентуално да настъпи усукване.

Това се нарича стомашно подуване и е сериозно медицинско състояние, което изисква спешна ветеринарна помощ.

Къде да го храните?

Ето как да намерите перфектното място за хранене:

1. Изберете тихо място

Уверете се, че мястото, където яде, е далеч от шума и суетата на натоварената къща, където може да рови необезпокоявано.

2. Изберете повърхност, която се почиства лесно

Поставяйте яденето върху плочки или подложка и винаги го сервирайте в чиста купа.

3. Дръжте децата далеч от домашния любимец докато яде

Това ще му помогне да избегне затварянето на храната си или да се налага да я защитава. Ако имате и други кучета в къщата, хранете ги по едно и също време, но отделно, за да избегнете бой или кражба на дажбата!

Как да храните вашето кученце?

Освен с какво да го храните, е важно да помислите и как да му давате храната.

Мократа храна за кученца се сервира най-добре на стайна температура, понеже мирише по-привлекателно и е по-лесно смилаема.

Ако я съхранявате в хладилника, не забравяйте да я извадите около час преди ядене. Добре е да я поставите в микровълнова фурна за кратко време, за да я затоплите, но се уверете, че не е гореща.

Докато мократа се разваля бързо, сухата храна издържа през целия ден и не се разваля. Повечето кученца обичат да хрускат яденето си, но ако вашето я предпочита навлажнена или има медицинска причина да избягвате твърда храна, оставете я в малко вода за няколко минути преди сервиране.

Тъй като хрускането помага за премахване на плаката, може да добавите лакомство за зъби към диетата на вашето куче, ако то консумира сухата храна навлажнена. Само не забравяйте да вземете под внимание дневния прием на калории.

С какво да храните кученца, които растат?

С порастването на вашето кученце ще расте и апетитът му. За да му предоставите допълнителната енергия, от която се нуждае, поддържаща бързите изблици на растеж и изграждането на мускулна маса, ще трябва да увеличите количеството, с което го храните.

В зависимост от породата, едно шестмесечно кученце може да има нужда от до два пъти повече калории дневно от двумесечно! Като общо правило, увеличавайте размера на порциите постепенно през първите 12 месеца, след което може да бъде прехвърлено на храна за възрастни.

Винаги трябва да се консултирате с вашия ветеринар, преди да увеличите или намалите количеството, защото всяко куче се различава в калорийните си нужди. По-големите породи преминават към храна за възрастни по-късно, на около 18 до 24 месеца.

С какво да НЕ храните вашето кученце?

Очите на кученцата знаят точно как да получат това, което искат, особено когато се отнася до молба за повече храна! Ако вашето поддържа здравословна балансирана диета, опитайте се да игнорирате исканията му за остатъци от масата и лакомства.

Любима играчка, разходка или игра са чудесен заместител!

Ако от време на време отстъпвате, лакомствата никога не трябва да представляват повече от 10% от общата диета. В противен случай рискувате да развалите стойността на балансираната храна за домашни любимци.

Също така, имайте предвид, че има неща, които трябва да избягвате, като например суровото месо. За да намалите риска от хранително отравяне, убийте всички бактерии, като сготвите прясното месо старателно. Преди хранене се уверете, че няма останали малки парчета кости, особено крехки пилешки и рибени такива, тъй като те може да повредят зъбите и да причинят запушвания в червата. Никога не давайте на кучето си „човешки“ шоколад, защото той е токсичен за тях.

Ето какво никога не трябва да давате на кученце:

 • сурово месо;
 • шоколад;
 • чесън;
 • лук;
 • грозде/стафиди.

Консултирайте се с ветеринарен лекар за пълния списък на силно токсични храни, които трябва да избягвате да давате на вашия любимец.

Смяна от мокра към суха храна

Стомахът на вашето кученце е много чувствителен и може лесно да се разстрои, ако внезапно смените храната му, независимо дали е с друга марка, или от формула за подрастващи на такава за възрастни.

В случай че току-що сте го довели у дома, добра идея е да му давате същата храна, с която е свикнало в развъдника или приюта, освен ако няма очевиден проблем.

Ако трябва да я промените, дайте време на стомаха му да се адаптира. Смесете малко от новата храна със старата, като постепенно добавяте все повече и повече в продължение на 7-10 дни, докато вашият любимец изцяло не мине на новата.

Преминаването от мокра към суха, също може да отнеме известно време за адаптация. То ще я дъвчи по-активно, яденето може да отнема повече време и със сигурност ще има нужда от повече вода.

Обраното, ако преминава от суха към мокра, не се изненадвайте, ако пие малко по-малко течности. Текстурата може да му се стори странна, така че ако е свикнало да хруска суха храна, може да се наложи да добавите няколко бисквити.

Добре е да запомните, че порция суха храна ще изглежда по-малка от порция мокра и понеже първата е по-енергийна, може да се наложи вашето кученце да яде пропорционално повече мокра, за да получи същите калории.

Следвайки нашите съвети за хранене, следва да имате щастлив и здрав домашен любимец, изпълнен с много енергия за игра!

Обобщение на съветите за хранене

 • когато стане достатъчно голямо, направете хрупкавите или дъвчащите лакомства част от ежедневната му дажба. Тези лакомства дори може да помогнат зъбите му да останат чисти;
 • сервирайте мократа храна на стайна температура, така че да мирише привлекателно. Винаги опаковайте/запечатвайте отворените вече кутии или торбички, съхранявайте ги в хладилника и ги използвайте в рамките на 24 часа;
 • избягвайте сурово месо и кости и се уверете, че няма достъп до шоколад, лук, чесън, грозде или стафиди, тъй като са токсични за него;
 • ако е възможно, хранете го със същата храна, каквато е приемало преди да го доведете у дома. Това ще помогне да се сведат до минимум всички възможни стомашни проблеми;
 • ако смените храната, най-добре е да го направите бавно, като започнете със старата и постепенно добавяте новата в продължение на няколко дни;
 • ако храните повече от едно кученце, помислете дали да не го правите отделно, така че едното да не яде повече от другото и да няма конкуренция.

Щастливото и здраво кученце се нуждае както от хранене, така и от справедлив дял упражнения. Уверете се, че първите ви месеци заедно ще преминат възможно най-гладко с нашите полезни ръководства. Открийте как може да помогнете на вашия любимец да стане приятелски спътник и какво да правите, когато изпита пристъп на тревожност при раздяла.

Ново кученце? Прочетете тези след това:

Purina Pro Plan