Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
14 забавни факта за котките
Джинджифилов таби с аромат на пресен босилек

Домашни средства за лечение на котки

7 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Винаги първо се консултирайте с ветеринар, преди да опитате какъвто и да е домашен лек за вашата котка!

Котките са известни като тайнствени същества. Те обичат да се крият на тихи и уединени места, където се чувстват в безопасност, но техните потайни навици могат да затруднят стопаните да разберат кога котката им не се чувства добре.

Дори ако любимецът ви наистина е зле, най-често просто ще стане малко по-тих или ще се скрие. Този симптом понякога остава незабележим и за най-наблюдателните собственици.

Много е важно собствениците да се свържат с ветеринарния лекар, преди да започнат домашно лечение, дори ако симптомите са леки. Ветеринарните лекари знаят как да тълкуват симптомите и могат да ви посъветват дали котката ви трябва да бъде прегледана и подложена на лечение. В случай че ви се налага да се обадите на ветеринар през нощта, добре е да знаете, че има клиники с 24-часово работно време.

Кога може да се проведе лечение на котката у дома?

Не се препоръчва да започвате домашно лечение, освен ако го извършвате под ветеринарен контрол и е препоръчано от лекар. Това е така, защото лечението под наблюдението на ветеринар не само помага за поддържане на здравето на котката, но и за предотвратяване на бъдещи здравословни проблеми.

Изготвихме полезно ръководство, обхващащо най-често срещаните проблеми и начини на лечение, които ветеринарните лекари препоръчват на собствениците на котки да предприемат в домашни условия.

Борба с бълхите в домашни условия

Борбата с бълхите е може би най-често срещаният проблем, на който ветеринарните лекари ще ви препоръчат лечение у дома. Ключово е да продължите курса с предписани медикаменти през цялата година или през целия определен от специалиста срок, за да предотвратите евентуални бъдещи проблеми с паразити.

Можете също така да опитате да използвате спрей против бълхи, препоръчан от ветеринарен лекар, старателно да прахосмучете къщата си и да изперете спалното бельо на котката си при 60C, тъй като всички тези неща ще ви помогнат да се отървете от бълхите и техните различни етапи от живота, живеещи във вашата къща.

Можете също така да опитате спрейове против бълхи от ветеринарната аптека, да почистите къщата с прахосмукачка и да изперете леглото или постелката на котката на 60°C – това ще ви помогне да се отървете трайно от неприятните насекоми и яйцата им. Уверете се, че всичко това в допълнение към приема на обезпаразитяващи медикаменти от вашата котка, тъй като това е най-важната стъпка от лечението.

Можете също да попитате вашия ветеринарен лекар за допълнителни съвети относно премахването на други досадни паразити.

Сърбяща кожа

Има много причини, поради които котката може да развие кожно заболяване, като сърбеж. Препоръчително е да посетите ветеринарния си лекар, ако забележите, че се чеше прекомерно или ако кожата ѝ стане суха или възпалена.

Някои от най-често срещаните причини за сърбеж и лющеща се кожа при котките са следните:

  • лоша диета – нездравословното хранене може да повлияе на способността на кожата да образува здрава защитна бариера и да предизвика раздразнения. Също така е от ключово значение правилното съхранение на  котешката храна според инструкциите на опаковката, тъй като това може да повлияе на съдържанието на мастни киселини в храната. Винаги можете да говорите с вашия ветеринарен лекар за препоръки относно най-добрата диета за вашата котка;
  • затлъстяване – това може да означава, че котката ви може да не е в състояние да се движи правилно или да се разтяга, за да се сресват;
  • паразити (включително бълхи) – често могат да увредят кожата на вашата котка и да предизвикат реакции.

Топки косми

За повече информация относно това какво представляват космените топки при котките и защо някои котки образуват космени топки, вижте нашата статия за космените топки при котките.

Съществуват котешки храни и пасти с лаксативи и лубриканти, които помагат да се сведе до минимум образуването на космени топки, чрез по-лесното придвижване на космите през храносмилателната система. Винаги обаче се консултирайте с ветеринарен специалист, преди да правите промени в диетата на котката си, и осигурете бавен преход към новата храна. (Връзка към свързана статия за преходните храни).

Уринарни проблеми при котки

Ако забележите, че котката ви има проблеми с уринирането или ако видите кръв в урината ѝ (която може да изглежда като розов оттенък), свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар, тъй като това може да е симптом на сериозно заболяване.
Има много различни причини за проблеми с уринирането при котките, за които вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва. Ако специалистът сметне, че котката ви може да има уринарни проблеми поради стрес (състояние, известно като идиопатичен цистит) има няколко неща, които можете да направите, за да облекчите състоянието.

Едно от нещата, които стопаните могат да опитат у дома, е да сменят тоалетната с друг тип такава или да я преместят. Котките могат да бъдат много капризни по отношение на мястото, където пишкат! Понякога те просто не харесват котешката тоалетна, която сте им предоставили, или може да искат да я преместите навън, където ще се чувстват по-удобно. Ако по някаква причина котката ви не иска да пишка, това само по себе си може да бъде стресиращо за нея и да я накара да задържи уринирането или да го прави на неподходящи места. За други начини за намаляване на стреса при котките, четете надолу.

Стрес

Има много неща, които могат да стресират котките. Те са особени животни, така че нещата, които ги стресират, често са не само странни (дори преместването на дивана може да стресира котката!), но симптомите, които показват, че котката е стресирана, също могат да бъдат малко странни (напр. проблеми с уринирането, криене, по-малко храна и т.н.). Затова, ако смятате, че котката ви може да е стресирана, обърнете се към ветеринарния си лекар за допълнителен съвет.

Ето някои неща, които можете да направите у дома, за да намалите нивата на стрес на котката си:

  • котешки феромони – съществуват различни приставки и спрейове, които освобождават синтетични котешки феромони (които имитират миризмите, които те естествено произвеждат);
  • управление на домакинства с много котки – ако имате повече от една котка, може да възникнат конфликти и стрес, тъй като те трудно се разбират помежду си. За да се справите с това, е важно да осигурите купичка за храна, купичка за вода и тоалетна за всяка една, както и още една допълнителна. Това може да звучи прекомерно, но е много полезно за намаляване на нивото на стрес, тъй като котките често изпитват неудобство от споделянето! Добре е също така да се уверите, че всяка котка разполага с достатъчно пространство и високо място, където да се скрие и да остане сама, ако е необходимо.

Котешки рани

Ако забележите рана върху котката си, незабавно се свържете с ветеринарния ѝ лекар. Въпреки че може да изглежда, че може да се справите с раната сами у дома, може да е трудно да се прецени правилно дълбочината на раната (особено ако е болезнена).

Ето защо най-добрият подход към раните на котката е да се обърнете към ветеринарен лекар, който ще ви посъветва дали е необходимо лечение и какво да бъде то.

Домашни лекарства, които да НЕ давате на котката си!

Често се изкушаваме да лекуваме котката си у дома, за да си спестим ходенето до ветеринарния лекар. Винаги обаче е важно да се има предвид, че тези животни са склонни да развият токсичност, дори и с лекарства, които са напълно безопасни за собственика.

Пример за това е парацетамолът. Това лекарство е силно токсично за котките, дори в малки дози, и никога и при никакви обстоятелства не трябва да се дава. Всички лекарства, съдържащи неговите съставки, също са токсични и трябва да се избягват.

Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да предприемете каквото и да било лечение дори и да е безопасно за котката ви, тъй като, при неправилно прилагане, то може да бъде фатално!

Търсите още съвети за почистването на котките и ежедневните грижи за тях? Вижте как да масажирате котката си.

Свързани статии:

PURINA ONE Храна за котки
7 мин. четене

Отбиване на котенца: Лесно ръководство за нови собственици

5 мин. четене

Инконтиненция при котки

4 мин. четене

Котешки цикъл на разгонване

Котешки бихейвиърист