Вашият любимец - нашата страст
Felix
Котешки бихейвиърист
Сибирска котка на каишка

Обучение на котки за водене на каишка

5 мин. четене
Felix
Спонсорирано от Felix

С всички опасности на съвременния градски живот, все повече собственици на котки избират да отглеждат котките си постоянно у дома. Осигурявайки им много възможности за развитието на ума и физиката им, повечето животинчета се адаптират добре към живота на домашна котка.

На някои от тях обаче няма да се хареса този начин на отглеждане и ще продължат да гледат през прозореца с надежда да бъдат пуснати навън.

Ако сте от стопаните, които обмислят да разхождат котката си на повод, за да ѝ осигурят безопасен начин да опознават природата, това ръководство ще ви покаже как да я обучите. Вижте някои съвети как да го постигнете.

Как да обучаваме котка на каишка

На първо място, трябва да се отбележи, че разхождането на котка на повод е много различно от разхождането на куче. Очаквайте нещата да се случват много по-бавно по време на обучението и разходката. Кучетата с удоволствие тичат с вас, докато са на повод, като от време на време спират да подушат. Котките могат да спрат да полегнат на слънце, да си играят с насекоми или дори да направят вълнуващ спринт по време на разходката!

Ако сте готови да сложите каишка на котката си, ето няколко съвета за това как да се случи плавно.

Стъпка 1: вземете правилното оборудване

Преди да започнете процеса на обучение, ще трябва да вземете правилното оборудване, за да сте сигурни, че вашето коте е безопасно и комфортно в своите приключения. Ето какво ще ви трябва:

Специализиран колан за котки: той трябва да бъде добре напаснат към вашата котка (трябва да можете да поставите един или два пръста под колана). Използването на малък колан за кучета е абсолютно неподходящо, тъй като котките са устроени много по-различно.

Лека найлонова или платнена каишка: верижните каишки трябва да се избягват през цялото време и не трябва да се използват удължаващи се каишки по време на тренировка.

Вкусни лакомства: ще трябва да възнаградите котката си добре по време на този процес, така че тя да го възприеме като положително изживяване.

Степ 2: запознайте ги с колана

Преди да излезете смело на открито, ще трябва да ги свикнете да носят нагръдника вътре вкъщи. Поставете го за кратко, дайте им лакомство, докато е на тях, след което го свалете. Не се притеснявайте, ако изглежда, че котката ви „замръзва“ или ходи странно първите няколко пъти, когато го носи. Нагръдникът може да им носи странно усещане и отнема известно време, за да свикнат с него.

Стъпка 3: запълнете времето, докато те носят колана

Повторете горната стъпка – да поставите нагръдника им, да им дадете лакомство и да го свалите. Наблюдавайте реакциите им по време на този етап и ако изглеждат щастливи да го носят, оставете го за по-дълго. Ако изглеждат стресирани, дайте им лакомство и го свалете. Колко време ще им отнеме да свикнат с него, ще варира в зависимост от котката – някои ще бъдат по-възприемчиви, докато други може никога да не свикнат с него.

Стъпка 4: прикрепете повода

След като вече свикнат да носят нагръдника и се разхождат с него удобно, идва време да преминете към следващата стъпка от обучението на вашата котка: да прикрепите каишката. Оставете ги да се разходят с нея из дома ви със собствено темпо и да изследват. Можете или да опитате да държите повода много хлабаво, или да я оставите да се влачи по пода зад тях. Имайте предвид, че ако я оставите да се влачи, това може да изплаши някои котки или дори да се опитат да си играят с нея, така че наблюдавайте животинката си, за да се уверите, че се чувства комфортно.

Стъпка 5: изведете ги навън

След като свикнат с нагръдника и повода, е време да излязат навън. В първия случай градината (ако имате такава) е най-добрият избор, тъй като това е безопасна зона за тях, за да свикнат с всички гледки, звуци и миризми на открито.

Оставете ги да се разхождат навън със собственото си темпо и ги насърчете да вървят в посоката, в която искате, като ги награждавате с лакомства и играчки – никога не дърпайте котката си с повода. След като тръгнат по начина, по който искате, дайте им много похвали и ги почерпете. Може да отнеме известно време, докато се почувстват комфортно да са на открито, така че бъдете търпеливи!

Съвети за разходка на котка на повод на обществени места

Когато усвоите извеждането из градината или улицата пред дома, може да искате да ги изведете на обществено място, за да отидете на по-дълга разходка, но само помнете, че те не са кучета, така че не очаквайте да се държат като такова. Вашата котка винаги ще бъде тази, която ви води, а вие ще бъдете просто неин “спътник по време на пътуването”. Винаги избягвайте натоварени пътища, тъй като те могат да бъдат доста стряскащи занея. Избягвайте райони, които обикновено са много населени с кучета, тъй като те могат да изплашат котката ви или някои дори да се опитат да я преследват.

Основното при разхождащите се котки на каишки е, че някои ще се хванат на нея като “пате с вода” и ще я харесат, докато други никога няма да се адаптират към я. Това може да се отнася особено за по-възрастните домашни котки, които се страхуват и отказват да излязат навън. Най-добрият ни съвет е да правите всяка стъпка много бавно и просто да видите как котката ви реагира на всичко ново. Ако ѝ хареса, чудесно! Ако не ѝ допадне, не я насилвайте!

Искате ли още важни съвети за обучение на вашата котка? Прочетете нашето ръководство за обучение на котенца и котки.