Вашият любимец - нашата страст
Лого на Friskies
Жена дава пет на куче в кухнята

6 домашни средства за кучета, за които всеки собственик трябва да знае

5 мин. четене
Лого на Friskies
Спонсорирано от Friskies

Всеки собственик иска да има суперсили, когато види, че най-добрият му приятел не се чувства добре. Представете си, че може да отворите кухненския шкаф или да отидете в градината си и да намерите лек, който незабавно да облекчи дискомфорта на вашето куче, независимо дали е сърбеж по кожата, бълхи, или разстроен стомах.

Оказва се, че има няколко трика, които може да направят този сценарий възможен. Съставихме удобен списък с домашни средства за кучета, които биха помогнали в подобни ситуации. Но преди да се потопим, има няколко неща, които трябва да се отбележат относно използването на методите „направи си сам“ за решаване на здравословните проблеми на вашето куче.

Домашните лекарства за кучета никога не трябва да заместват посещението при ветеринар

Ако кучето ви е зле, трябва незабавно да се обадите на вашия ветеринарен лекар. Дори леките симптоми може да крият големи проблеми, така че е по-добре да изключите всякакви сериозни опасения възможно най-скоро. Много чайове, масла и тинктури са си изградили репутация през годините като полезни за нашите космати приятели, но винаги е най-добре да се консултирате с ветеринар, преди да ги използвате.

Те може да се окажат решението, което търсите, но може и да причинят повече вреда, отколкото полза. Вашият ветеринарен лекар ще може да ви насочи в правилната посока.

Домашни средства за кожни алергии и сърбеж при кучета

Баните с овесени ядки може да са най-добре пазената тайна, когато става въпрос за облекчаване на сърбящата кожа на вашия любимец. Кожните алергии при кучета са толкова дискомфортни за тях, колкото и звучат. Каквато и допълнителна помощ да им окажете, освен одобрените от ветеринарни лекари лекарства, те със сигурност ще я оценят.

Всичко, което трябва да направите, е да смелите овесените ядки на фин прах с помощта на блендер и след това да ги изсипете във водата за баня на вашето куче. Ако то не е фен на времето за къпане, може да използвате финия овес на прах като локален мехлем. Просто ги смесете с малко вода и нанесете върху зачервените участъци от кожата.

Домашно лекарство за диария при кучета

Не позволявайте на разстроения стомах да съсипе вашия ден или този на кучето ви. Има няколко лека или поне временни решения за диария, които може да изпробвате, докато си запазите час при ветеринаря. Предлагането на оризова вода (водата, отцедена от обикновения сварен ориз), тиквени семки или чаша кисело мляко може да помогне за облекчаване на диарията при кучетата.

Наблюдавайте внимателно вашия любимец, ако решите да приложите това домашно лечение, особено спрямо киселото мляко. Също така, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да го направите.

Домашни средства за бълхи при кучета

Домашните лекарства не са толкова ефективни, колкото правилното лечение срещу бълхи, така че не го пропускайте. Въпреки това може да опитате някои допълнителни средства за защита, за да сте по-сигурни! Втрийте малко лимонов сок върху козината на вашия любимец и тези досадни малки насекоми може да променят мнението си и да намерят друг домакин, който да притесняват.

Друг добър домашен лек е ябълковият оцет. Смесете го с вода и го нанесете върху козината. Независимо дали изберете лимон, или оцет, внимавайте да не попадне в очите на кучето, като внимаваме за зони с драскотини или рани.

Домашни средства за почистване на ушите на кучета

Ябълковият оцет има друга впечатляваща употреба като почистващ препарат за уши за вашето куче, при условие че първо го смесите с вода. За собственици на кучета, които могат да се похвалят с  дълги, клепнали уши, това е особено полезен трик. Просто се уверете, че първо сте попитали вашия ветеринарен лекар и разгледайте нашето полезно ръководство за повече съвети как да се грижите за ушите на вашето куче.

Домашни средства за лечение на рани по кучета

Ако вашето куче е приключило приключенията за деня с нова рана, която се нуждае от промиване, солите на Epsom може да са лекът от шкафа, който върши работа. Това популярно домашно лекарство за кучета действа като нежно почистващо средство за пресни рани. Смесете солите с топла вода и нанесете разтвора върху засегнатата област.

Имайте предвид обаче, че този разтвор може да се използва само за леки рани. Не се колебайте да помолите вашия ветеринарен лекар за помощ, тъй като може бързо да се инфектират и да са опасни за здравето на вашето куче.

Домашни средства за кучета, страдащи от слънчево изгаряне

Лятото е съпроводено с много забавни разходки с кучетата и с много слънце, което означава, че слънчевите изгаряния може лесно да засегнат вашия любимец. Ако случаят е такъв, най-доброто нещо, което може да направите, е да опитате да успокоите кожата с компреси със студена вода.

Алое вера е още едно мощно средство, когато се прилага директно върху засегнатите области. Но не забравяйте, че превенцията е по-добра и по-лесна, когато става въпрос за слънчево изгаряне на кучета. Така че, уверете се, че нанасяте кучешки слънцезащитен крем, избягвайте дългите разходки на слънце, особено в средата на деня, но и се стремете да пренасяте приключенията си на места, които предлагат достатъчно сянка.

Това са някои от най-популярните домашни средства за кучета, страдащи от леки медицински неудобства, като бълхи или лека рана. Най-добре е да оставите за разрешаване по-големите здравословни проблеми на ветеринаря.

Не забравяйте винаги да държите кучето си под внимателно наблюдение, когато опитвате ново решение. Ако работи, сте спечелили допълнителни точки за това, че сте страхотен стопанин. Ако обаче домашното лекарство не повлияе или вашият любимец има странна реакция към него, трябва да спрете веднага и вместо това да се обадите на вашия ветеринарен лекар за помощ.

Надяваме се, че ще намерите тези съвети за полезни. Не забравяйте винаги да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да опитате каквото и да е естествено лекарство за вашето куче.

Гледате ли новородено кученце? Имаме готов списък с най-добрите съвети за нови собственици.