Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Котка е прегледана при ветеринар

Причини за кашлица при котките

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Ако напоследък котката ви има необичаен проблем с кашлицата, може би се чудите защо тя кашля и как може да ѝ помогнете. Стопаните започват да се притесняват като виждат котката си да кашля или да хрипти, но това не е нещо необичайно за тях и често се дължи на топка косми, от която домашният ви любимец се опитва да се отърве.

Обикновената кашлица бързо може да се усложни, ако е вследствие на проблеми с носа, гърлото и белите дробове, които може да са причина за този симптом. Освен това дори сърцето на котката може да бъде засегнато. Накратко, загадката за кашлицата на котката е най-добре да бъде разгадана от ветеринарен лекар. Но докато чакате прегледа, ето някои възможни причини, поради които е възможно котката ви да кашля.

Топ 6 възможни причини за кашлица при котките

Пристъп на алергия, астма или белодробна инфекция? Внезапните пристъпи на кашлица при котките могат да се дължат на много причини. Дори нещо толкова незабележимо, като домашния прах, може да предизвика кашлица и хрипове на котката ви. Ето някои причини, поради които котката ви може да започне да кашля повече от обикновено:

1) Астма

Астмата при котката може да бъде причинена от алергени, като полени, плесени, прахови акари и дим, които при вдишване може да предизвикат възпаление на дихателните пътища. Кашлицата при котките е един от основните симптоми, за които трябва да внимавате, но обикновено не е единственият.

Хриповете, учестеното дишане, повръщането и летаргията също са признаци, че котката ви може да има астма. Тя не се лекува при котките, но има много методи за облекчаване на състоянието, включително инхалатори, инжекции и таблетки. Те няма да премахнат основното заболяване, но могат да помогнат на болната котка да диша нормално.

Често се препоръчва и изследване за алергени. Изключването на вероятните алергични фактори и определянето на точното място в околната среда, което предизвиква астматичен пристъп у котката, може да помогне да се избегне излагането на животното на алергени.

2) Космените топки

Топките косми са естествен резултат от процеса на самопочистване на домашния любимец. Котките поглъщат част от козината си по време на процеса на обгрижване. Тя може да се натрупа в стомаха и да образува космени топки. Животинките обикновено се опитват да се отърват от космените топки чрез кашляне или повръщане. Всички тези усилия имат за цел да предотвратят задушаването и натрупването на космени топки в червата им. Въпреки това тази гледка често е неприятна за стопаните. Ако се чудите защо котката ви кашля, вероятно е защото тя се опитва да се отърве от космените топки. Това обаче не трябва да се случва повече от веднъж месечно. Ако забележите, че котката ви кашля, повръща или се задушава по-често, трябва да посетите ветеринарния си лекар, за да изключи други възможни проблеми.

3) Пневмония

Това е една от по-сериозните причини за котешка кашлица. Ако установите, че котката ви има проблем с дишането или кашлицата, или забележите секрет от очите или носа, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Пневмонията е възпаление на белите дробове, обикновено причинено от инфекция. Ако това състояние продължи, белите дробове на вашия домашен любимец започват да се пълнят с течност вместо с въздух, което усложнява състоянието и дишането. Затова е важно да разпознаете това състояние като спешно и да потърсите професионална помощ възможно най-скоро, ако забележите някакви необичайни симптоми.

4) Респираторни инфекции

Те също могат да причинят кашлица и хрипове при котките. Вирусните, бактериалните и гъбичните инфекции са често срещани при котките и са придружени от кашлица, кихане, хрема и летаргия. Котките могат да се разболеят и от котешки грип, така че ако забележите хрема или промяна в апетита, това вероятно е причина за внезапната кашлица. За щастие, котенцата и котките, които са ваксинирани, по-рядко могат да хванат грип. Ако домашният ви любимец продължава да има необичайна кашлица, е най-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар и да изключите вероятността за респираторна инфекция.

5) Рак

Ракът при котките също може да засегне дихателните пътища. Туморите в белите дробове, гърлото или устата могат да предизвикат неконтролируема кашлица при котките. Бързото дишане, летаргията и повръщането на кръв са най-честите признаци на рак на белите дробове. Както и при другите видове рак, ранното откриване увеличава шансовете за добра прогноза. Затова следете за необичайни промени в поведението или симптомите на котката и не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар.

6) Чужди предмети

Котките могат да вдишат малки предмети по време на ежедневните си скитания и да ги изплюят, за да се отърват от тях. Дори храната може да попадне на неподходящо място и кашлицата е естествен инстинкт в тези ситуации.

Обикновено котките правят всичко възможно да изкихат или изкашлят чуждите предмети или храната, които са попаднали в дихателните им пътища, но понякога те може да заседнат, затова е важно да се консултирате с ветеринарния лекар, ако кашлицата на котката ви не отшумява.

Кога да се притеснявате за кашлицата на котката си?

Кашлицата при котките може да бъде безобидна. Точно както и ние понякога кашляме, без да се нуждаем от медицинска помощ, така и котките го правят. Въпреки това, ако кашлицата продължава с дни или е особено силна, е важно да се свържете незабавно с ветеринарен лекар. За щастие много от изброените по-горе състояния, като астма и респираторни инфекции, често са лечими и управляеми. Ако се опасявате, че котката ви може да страда от по-сериозно заболяване, като например рак, вижте нашето удобно ръководство с информация за котешкия лимфом – рак, който е характерен за котките.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Рак на кожата при котки

4 мин. четене

Лимфом при котки

6 породи безкосмени котки