Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
Ръста котка, гушкана от собственика

Котешки бихейвиърист

3 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Ако котката ви проявява трудно или упорито поведение, може да е време да се обадите на специалист по котешко поведение. Разберете всичко, което трябва да знаете за това как да намерите реномиран бихейвиърист, какво да очаквате от първата си среща и други полезни съвети в това ръководство.

Какво е котешки бихейвиърист?

Котешки бихейвиърист е професионалист, който работи с вас и вашата котка, за да разбере и разреши от какво е породено определено поведение, което проявява вашият любимец.

Често те се занимават с трудности в поведението, като агресия, преувеличение и ходене до тоалетната в райони, в които не бива, но също така могат да ви посъветват и по по-малко сериозни проблеми, като гризане на мебели.

Как да намерите котешки бихейвиърист

Повечето специалисти по котешко поведение работят само по препоръка на ветеринарните лекари, така че ако търсите помощ за вашето коте. Препоръчително е първо да се обърнете към ветеринарен специалист, за да се изключат здравословни проблеми, които може да са свързани с нежеланото поведение на вашата котка.

Не трябва да ходите при котешки поведенчески специалист, който не е бил насочен от вашия ветеринарен лекар. Има много хора, които наричат себе си дресьори на домашни любимци, но те може да не са квалифицирани или опитни. Когато обаче ветеринарен лекар ви даде препоръка, можете да сте сигурни, че той е регистриран в съответните органи, сертифициран като специалист по поведение на животни и напълно квалифициран да лекува вашия домашен любимец.

След като получите направление, можете да отидете на уебсайта на препоръчания ви специалист (ако има такъв) и да прочетете отзиви, за да се уверите, че той е подходящ за вас и вашата котка.

Преди да отидете при ветеринарен лекар, можете да се поинтересувате кои котешки бихейвиористи са на разположение във вашия район, като използвате онлайн инструмента на Capbt.

Какво се случва при среща с котешки бихейвиърист?

Най-разпространеният метод е да поканите специалист по котешко поведение да дойде в дома ви и да види котката в нейната реална среда за първи път. Ако това не е възможно, специалистът по поведение може да поиска снимки, видеоклипове или планове на помещенията.

По време на срещата специалистът ще разговаря с вас за вашата котка. Ще иска да разбере нейната история и общо здравословно състояние. Ще попита за поведението ѝ и за това, което ви тревожи. След като проблемът бъде уточнен, специалистът ще ви предостави индивидуални препоръки и насоки, които да следвате, често под формата на писмен доклад. Тези препоръки могат да включват смяна на обстановката в къщата, нов режим или промяна на отношението ви към котката.

Повечето специалисти по котешко поведение работят съвместно с ветеринарни лекари, така че те ще изпратят копие от доклада на вашия ветеринарен лекар и ако е необходимо, ще работят с него, за да видят дали могат да бъдат направени медицински препоръки. Например, ако котката е подложена на силен стрес, той може да предпише лекарства за успокоение. След първоначалната консултация дресьорът може да насрочи последваща среща, за да провери напредъка.

Колко струва котешкия бихейвиърист?

Цената на котешкия бихейвиърист зависи от неговия опит и местоположение. Много застрахователни полици за котки вече покриват посещенията при такива специалисти, така че си струва да проверите дали вашата полица има такава клауза.

Това е нашият наръчник за специалисти по поведение на котките! Искате ли да научите повече за специфични поведения на котките?