Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
Лого на Dog Chow
Кафяво и черно куче, седнало в тревно поле

Любопитни факти за кучетата

5 мин. четене
Лого на Dog Chow
Спонсорирано от Dog Chow

Кучетата винаги са били нашите най-верни другари, така че е съвсем естествено да искаме да знаем колкото се може повече за тях. Продължете да четете, за да се запознаете с подбраните от нас топ 15 факта за кучетата, на които няма да повярвате!

Всички ние сме напълно увлечени от нашите четириноги приятели и искаме да узнаем всичко възможно за тях, така че когато чуем нещо ново и интересно, това ни изпълва с чувство на радост и удивление.

От това защо носовете им са мокри до най-високото куче в света, пригответе се да взривите ума си с тези невероятни факти.

Забавни факти за кучетата

1. Носовете на кучетата са мокри, за да помогнат за абсорбирането на ароматни химикали

Този изненадващ факт може да даде отговор на вечния въпрос на всеки стопанин. Според Vetstreet, по този начин абсорбират ароматни химикали. Носовете им отделят специална слуз, която те усвояват, след което облизват носа си, за да подушат миризмата и да разберат каква е тя.

2. Нюфаундлендите са невероятни спасители

Нюфаундлендските кучета са най-добрите кучешки спасители, защото имат водоустойчива козина и ципести крака. Първоначално са били отглеждани като помощници на рибари и за спасяване на хора от удавяне. Някои собственици дори споделят, че техният нюфаундленд се опитва да ги „спаси“, когато плуват!

3. Песента на Бийтълс ‘Ден от живота’ има честота, която само кучетата могат да чуят

В интервю през 2013,  Пол Маккартни казва, че е добавил честота към края на песента на Бийтълс „Ден от живота“, която само кучетата успяват да чуят. Така че наблюдавайте вашия домашен любимец, когато пускате песента! Какво ще кажете за този невероятен кучешки факт?

4. Три кучета са оцелели при потъването на Титаник

Знаете ли, че три кучета са оцелели при потъването на Титаник? Vetstreet пишат, че те са били в първа класа, като един собственик на померан го е увил в одеяло, за да помислят всички, че носи бебе. Спасени са още един померан и пекинез. Изместили са Роуз и Джак!

5. Обонянието на Bloodhound може да се използва като доказателство в съда

Според PBS, обонянието на Bloodhound е толкова точно, че може да бъде допуснато като доказателство в съда. Ако си мислите, че това е невероятен кучешки факт, пригответе се за следващия. Bloodhounds могат също да надушват следи, които са на повече от 300 часа и могат да преследват миризма, намираща се на повече от 130 мили!

6. Най-високото куче в света е 44 инча

Най-високото куче в света, живяло някога, е било немски дог на име Зевс! Височината му е била 44 инча. Той е настоящият носител на световния рекорд на Гинес от 4 октомври 2011 г.

7. Кучетата Басенджи не лаят, те крещят

Ако смятате, че всички кучета лаят, може да се изненадате да научите обратното. Басенджи не лае, вместо това хленчи или крещи, като това е неговото средство за общуване.

8. Хрътка може да победи гепард в състезание на дълги разстояния

Една хрътка би победила гепард в състезание на дълги разстояния! Според Psychology Today, хрътките са отлични бегачи на дълги разстояния и успяват да поддържат скорост от 35 мили в час до 7 мили.

Гепардът също е невероятно бърз, но той може да поддържа скоростта си само за около 200-300 ярда, така че може да има бърз старт в началото, но скоро след това ще бъде задминат от хрътката!

9. Сляп мъж и кучето му водач са изкачили Апалачката пътека

Според Washington Post, през 1990 г., в продължение на осем месеца, сляп мъж на име Бил Ъруин извървял пътеката на Апалачите с кучето си водач, като Ориент му помагал по пътя. Те наистина са най-добрият приятел на човека.

10. Ewoks в Междузвездни войни са базирани на куче

Ако сте фен на Междузвездни войни, ще харесате този невероятен факт. Los Angeles Times твърди, че Джордж Лукас е моделирал Ewoks спрямо домашното си куче!

11. 30% от далматинците са глухи с едното ухо

UFAW заявява, че средно около 30% от далматинците са глухи с едното ухо и 5% са глухи и с двете. Това се дължи на екстремен шарен ген, който е отговорен за тяхната бяла козина и сини очи (при някои от тях). Далматинците с по-големи тъмни петна не са толкова склонни към глухота.

12. Салуки е най-старата порода кучета

Световният рекорд на Гинес за най-старата порода кучета се държи от Салуки. Породата датира от 329 г. пр.н.е. и е била отглеждана като кралски домашен любимец в Древен Египет. Съобщава се, че в Южен Ирак има порода, която прилича на салуки, датираща от 7000 г. пр.н.е..

13. Чау-чау и Шар-пей имат черни езици

Чау-чау и шар-пей са единствените две породи кучета, които имат изцяло черен език. Още по-интересно е, че причината за това все още не е известна.

14. Кучетата имат три клепача

Много собственици не са чували за този интересен факт, но знаете ли, че вашият четириног приятел има три клепача? Според iHeartDogs, третият клепач се нарича „мигателна мембрана“ или “мигаща мембрана”. Тази мембрана изпълнява множество функции, включително почистване на роговицата от всякакви частици, производство на сълзи, но действа и като лимфен възел за борба с всякакви потенциални инфекции.

15. Африканското ловно куче е най-успешният ловец в света

Африканското ловно куче е най-успешният сухоземен ловец в света, с успех от 50-70% от своите ловове. Това неизменно ги превръща в най-добрия ловец на бозайници, като те дори държат настоящия световен рекорд на Гинес за това.

И така, това е нашият списък с топ 15 невероятни факта за кучета! Какво си мислехте? Бяхте ли поразен от тази информация или може би има и друг интересен факт, който знаете, но не сме споменали? Уведомете ни на страницата ни във Facebook!

Ако искате още любопитна информация, която да ви впечатли, защо не погледнете нашата статия “Топ 14 забавни факта за котките”? Обещаваме, че няма да съжалявате.