Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Афганистанска хрътка в гората

12 дългокосмести породи кучета

7 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Ако забележите дългокосместо куче, може да е почти невъзможно да устоите да погалите пищната му козина. Тя придава вид, подобен на плюшено мече, което го прави повече от очарователно.

Но тази луксозна козина обикновено идва с голяма отговорност по отношение на допълнителната грижа, за да я поддържате в най-добро състояние.

Ако обичате такива кученца, продължете да четете, за да научите кои са нашите топ 12 дългокосмести породи кучета и какви изисквания за подстригване имат!

1. Афганска хрътка

Това е едно от най-известните дългокосмести кучета и вероятно най-бляскавата порода на всички времена. Афганската хрътка може да се похвали с дълга и копринена козина, която се проявява в нюанси на черно, ръждиво или кремаво. Тя обаче не служи само за да изглеждат страхотно. Първоначалната цел е била да предпази от ниските температури на афганистанските планини, от които произхожда породата. 

Изисквания за сресване: висока поддръжка, като е необходимо напръскване преди ежедневно разресване, за да се предотврати повреда на косъма. Има нужда и от редовно къпане.

2. Болонка

Наподобяващо малко облаче, болонката има великолепна дълга, подобна на памук козина в ярко бял цвят. Твърд фаворит на италианските кралски особи, благодарение на зашеметяващия им външен вид и забавния им характер. Тази дългокосместа порода е прекрасен спътник за тези, които търсят малко пухкаво куче с ясно изразена индивидуалност.

Изисквания за сресване: Изненадващо козината на болонката не окапва много, но се нуждае от ежедневно разресване, за да се предотврати заплитане. Може и да се подстриже по-късо за по-лесна поддръжка.

3. Брадато коли

Тази дългокосместа порода кучета има великолепна брада (откъдето идва и името) и дълга, рошава козина, в цвят шисти, кафяво, синьо или светлобежово. Брадатото коли има двойна козина, която го прави да изглежда още по-пухкаво с прав и груб косъм и мек и космат подкосъм.

Тази защита им е помагала да се стоплят, докато пасат овце и говеда в родната си Шотландия.

Изисквания за сресване: Необходимо е редовно разресване, за да се предотвратят заплитания.

4. Бриар

Бриарът изглежда невероятно пухкав с дългите си косми и силно, мускулесто тяло. Идващо от Бри във Франция, това дългокосместо куче е известно със своята любяща натура, като често се нарича „сърцето, обвито в козина“! Бриарите имат двойна козина с дълъг и леко вълнист връх и фин, стегнат подкосъм.

Изисквания за сресване: Поне три пъти седмично е необходимо разресване.

5. Лхаса Апсо

Дребни на ръст с невероятно дълга, копринена козина, поради което понякога може да е малко трудно да се видят под пищните им кичури! Когато се остави да порасне, дългата им козина стига до земята, придавайки величествена походка, която ги кара да изглеждат сякаш се носят.

Изисквания за сресване: Лхаса Апсо изискват ежедневно сресване. Някои собственици избират да скъсят козината, тъй като е много податлива на заплитане. Професионален грумър или развъдчик ще може да посъветва кой е най-добрият подход.

6. Пекинез

Дългокосмест и много нисък, трудно е да се повярва, че пекинезът е истински. Неговата козина често се нарича "лъвска грива", поради китайска легенда, която гласи, че породата е създадена от Буда, който смалил лъва, за да може да изживее любовта си с обичаната маймуна.

Изисквания за сресване: Необходимо е да се прави ежедневно, а къпането може да сведе до веднъж седмично. На всеки осем седмици се препоръчва основно подстригване от професионален фризьор.

7. Ши Тцу

Ши Тцу е друга малка дългокосместа порода кучета със сърце и външен вид на лъв. Може да се похвали с великолепно копринено палто, което се среща в нюанси на черно, черно и бяло, сиво и бяло, както и червено и бяло. Те са фантастични спътници поради любезните си натури и любов към хората.

Изисквания за сресване: Ежедневното четкане е изискване за предотвратяване на заплитания и е необходимо къпане веднъж седмично. Козината може да се запази къса, за да се улесни поддържането ѝ.

8. Комондор

Тази необичайно изглеждаща козина често се нарича „подобна на моп“. Интересното е, че може да отнеме до две години, за да се образува, като дотогава изглежда по-размита. Ако започне да се развява, тя трябва да се раздели (експертите по породата препоръчват разделяне на четвърт).

Изисквания за сресване: Комондор не бива никога да се сресват, защото така няма да успеят да се образуват шнурите. На всеки няколко месеца новата козина се разделя ръчно и се прави оформяне чрез кожата. Добре е някой, който има опит с тази порода, да покаже на новите собственици как да правят това. Изисква се редовно къпане и добро изсушаване след това, защото в противен случай може да мирише.

9. Староанглийска овчарка

Може да разпознаете тази порода от много филм на Дисни, включително „101 далматинци“ и разбира се – “The Shaggy Dog”! Прелестно пухкавият външен вид на староанглийската овчарка се дължи на факта, че има двойна козина с текстуриран външен и мек подкосъм, в сиво, синьо, кафяво или на петна.

Изисквания за сресване: Ще трябва да сте запалени към ежедневното четкане на тази порода и да отделяте няколко часа всяка седмица. Това се изисква най-вече в сезоните на смяна на козината, така че трябва да се уверите, че може да отделите достатъчно време за поддръжка.

10. Скай Териер

Скай Териерът е малко куче с невероятно драматична козина. Едно от нещата, които ги прави толкова уникални, е, че, когато ушите им се изправят изглежда сякаш дългата им козина тече от тях, придавайки им почти външен вид на крилото на прилеп! Тя е толкова дълга, че много собственици са склонни да я прихващат зад челото и очите с ластик или щипка за коса.

Изисквания за сресване: сресването при тях се изисква няколко пъти седмично, а къпането – на всеки няколко седмици, за да се поддържа косъмът в добро състояние.

11. Пули

Тази порода кучета прилича малко на миниатюрен комондор. Необичайното им покритие естествено се образува в моп/шнур като кичури, които някои собственици избират да изтръгнат, за да получат по-вечна текстура. Израстването на козината и образуването на шнурите отнема около четири години. Окраската на Пули обикновено е в черно, сиво или бяло.

В Унгария един от най-често срещаните цветове е „Fako“, който се изменя спрямо сянката!

Изисквания за сресване: Ако искате да подсилите козината на пули, ще трябва да започнете да я оформяте от около едногодишна възраст, но все пак трябва да отделите време и за подрастващата. Къпането на шнурестото пули отнема много време, а сушенето на въздух може да отнеме до два дни! При тези, които не стават на шнур, е необходимо редовно сресване, за да не се заплитат.

12. Бергамска овчарка

Може да си помислите, че тази порода е пренебрегвана поради матираната ѝ козина, но всъщност естествено е такава. „Рогозката“ предпазва овчарката от горещото време, като поддържа студения въздух, циркулиращ върху кожата. От друга страна, това поддържа топлината им през по-студените месеци, но и ги предпазва от насекоми и ухапвания от животни. За да стигне до земята, растежът отнема пет години поради голямото количество. Имайте предвид, че те не се справят много добре при по-топъл климат.

Изисквания за сресване: На около една година палтото на Бергамаската овчарка ще трябва да бъде разделено на „рогозки“. Този процес може да отнеме много време. След като това е направено, не е необходимо да се сресва и къпането се препоръчва само няколко пъти в годината.

Това е нашето ръководство за дългокосмести породи кучета! Искате ли да разберете за още по-пухкави четириноги приятели? Вижте нашия списък за кучета с двойна козина!

За да намерите кои породи биха били най-подходящи за вашия начин на живот и изисквания, защо не изпробвате нашия инструмент за избор на порода.

Свързани статии:

Purina Pro Plan

Породи кучета с двойна козина

Какво има в кучешката храна?

5 мин. четене

Лимфом при кучета: Симптоми и лечение