Вашият любимец - нашата страст
Лого на Friskies
Кучета, седнали гръб до гръб

Езикът на кучетата

6 мин. четене
Лого на Friskies
Спонсорирано от Friskies

Всеки, който някога е прекарвал известно време в компанията на куче, знае, че подобно на хората, имат характер, уникален за всяко едно от тях. Също така, те изпитват и много чувства по абсолютно същия начин като хората и всички други бозайници.

Въпреки че не изпитват срам, злоба или презрение, те имат същата гама от основни емоции като нас, като щастие, тъга, облекчение, разочарование и страх. Тези чувства са от съществено значение, за да помогнат на кучетата да научат света и да ги насърчават да се държат по определени начини, за да се защитават или да помагат. Например, ако кучето изпитва страх, то вероятно ще потърси безопасност от заплахата и ще получи чувство на облекчение, докато положителните чувства, които изпитват от гушкането и ресането, насърчават добрите отношения с хората около тях.

Прочетете как нашите експерти декодират кучешкото поведение, изражения и сигнали.

Разбира се, вашето куче не може да ви каже как се чувства, но вие може да разберете по-добре емоциите му, като наблюдавате езика на тялото на му и се справите с основите на кучешката комуникация. Това ръководство ще ви помогне да разпознаете чувствата на вашето куче, с което ще задълбочите още повече вашата специална връзка.

Щастие

Щастието е една от най-лесните кучешки емоции за забелязване и определено е любим израз за вашия космат приятел! Очите му са нежни и с мек фокус, с отпуснато чело. Ушите му са висящи, ако бяга или се движи назад и напред по увлекателен, приятелски начин.

Всъщност, кучетата не могат да се усмихват, но някои, като голдън ретривърите, изглежда се усмихват! Устните им са отпуснати, устата им е леко отворена, а езикът им вероятно ще е изплезен, като дишат равномерно и нежно.

Опашката на кучето е чудесен показател за настроението му – развятата опашка обикновено означава щастливо куче! Ако я размахват толкова енергично, че изглежда сякаш целите им задни крака треперят, това означава, че наистина са много щастливи!

Щастливото куче се движи по спокоен, отпуснат начин и ще ви насърчи да играете и да споделите щастието му.

Безпокойство

Очите на тревожното куче може да са широко отворени и втренчени или да са присвити, избягвайки зрителен контакт. Също така, може да видите бръчки или напрежение на челото им, а ако ушите им са наострени, ще бъдат задържани леко назад, докато ги движат наоколо. Така се опитват да съберат улики за възможна опасност. Ако имат дълги, люлеещи се уши (известни също като „висящи“ уши), обикновено ги държат по-близо до главата.

В повечето случаи устата им е затворена, но ако е отворена, устните им ще са напрегнати и да ги ближат и да се прозяват нервно, въпреки че знаете, че не са гладни или уморени.

Тялото и опашката им са неподвижни и в леко спусната поза. Разтревожените кучета размахват предпазливо опашки, но това се прави по-скоро като жест на умилостивение, отколкото защото са щастливи.

Ето защо понякога тревожността остава неразпозната, така че следете внимателно тези признаци, ако кучето ви е в нова или предизвикателна ситуация.

Страх

Ако вашето куче се страхува, езикът на тялото му ще го отчете съвсем очевидно. Този тип кучешко изражение може да бъде много драматично. Различните животни проявяват различни реакции при страх: някои ще се свият, за да изглеждат малки, други ще се превъртят по гръб, за да покажат примирение в социален конфликт, трети просто ще стоят много неподвижно, но ще има и такива, които ще лаят силно или ще ръмжат отбранително.

Очите им може да са широко отворени, да се хвърлят напред и назад и да се взират силно. Може и да примижват и да хвърлят погледи към всеки предмет или човек, от който се страхуват. Ушите им ще са прилепнали към главата, а устните – ще са напрегнати. Също така, може да ближат устните си или да се прозяват, а опашката им да стои неподвижна, ниско долу или прибрана между краката им. Обикновено са толкова съсредоточени върху заплахата, че дори отказват любимото си лакомство!

Основната цел на кучетата, когато се чувстват уплашени, е просто да оцелеят при възприетата заплаха, така че езикът на тялото, изражението на лицето и апетитът им ще се върнат към нормалното състояние, само когато се почувстват отново в безопасност.

Разочарование

Кучетата може да изпитват различни видове неудовлетвореност, от по-продължителна депресия до по-активна, незабавна неудовлетвореност, обикновено в отговор на конкретно събитие (например, ако не им бъде дадено нещо, което искат). Те може и да се чувстват разочаровани, ако нямат възможност да се измъкнат от нещо неприятно за тях.

Що се отнася до езика на тялото на кучето, разочарованото куче обикновено е напрегнато и със схванати крака. Може да лае, да се хвърля към обекта на своята уплаха или да се опитва да избяга от него. То ще бъде напълно съсредоточено върху източника и вероятно няма да слуша или да реагира на вашите опити да го разсеете.

Очите му ще бъдат широко отворени и немигащи, ушите ще са наострени, а устните ще са сковани, ако не лаят.

Това е много напрегнато състояние за кучетата и те не могат да го поддържат вечно, така че в крайна сметка може да се примирят с разочароващата ситуация, въпреки че в някои случаи има шанс да изпаднат в депресия.

Това може да се тълкува погрешно, например като спокойно приемане. Така че преди отново да се държи нормално, вашето куче ще се нуждае от много внимателно, любящо внимание, което да му помогне да се отпусне, след като е било разочаровано.

Облекчение 

Облекчението е доста осезаемо, тъй като обикновено следва предишно напрегнато и негативно емоционално състояние. Важно е да знаете кога вашето куче се чувства разочаровано, тревожно или уплашено, но също е толкова важно да знаете кога отново е облекчено и отпуснато.

Точно като хората, кучетата изпитват това усещане, когато разрешат своите притеснения или трудности. Ще може да видите освобождаване на напрежението по цялото им тяло, от носа до опашката им. Очите им ще омекнат, главата им ще се сведе, мускулите на тялото и лицето ще се отпуснат и те забележимо ще се успокоят.

Някои кучета ще се прозяват, докато по-резервираните герои ще наведат глави, ще избегнат контакт с очите и ще изглеждат сякаш въздишат вътрешно. По-екстровертните представители може да се разтърсят, да се изпънат в дълбок поклон или дори да изпаднат в еуфорично състояние. Всички тези действия им помагат за освобождаване на напрежението.

Концентрация

Ако вашето куче е съсредоточено, стои нащрек и се концентрира върху нещо важно, като топка, лакомство или дори вас. Тази снимка показва как трябва да изглежда вашето куче, когато го обучавате – гледа, слуша и е готово да изпълнява, за да спечели своите награди.

Когато е нащрек – очите му ще са отворени, ярки, немигащи и малко напрегнати, докато се концентрира върху обекта на вниманието си. Ушите му ще бъдат наострени или държани напред, устата му може да бъде затворена или отворена, а езикът ще стои централно и неподвижен. Обикновено кучетата държат главата си високо, освен ако не са на път да излетят, преследвайки нещо. В този случай може да е спусната и изпъната напред.

Ако са съсредоточени върху нещо радостно или приятно, цялото им тяло може да се напрегне към него, треперещо в очакване и готово за действие!

Ярост

Стъпвайте внимателно, ако подозирате, че вашето куче изпитва тази емоция, особено докато заплахата изчезне.

Ядосаното куче ще се опита да изглежда колкото е възможно по-голямо и заплашително, с твърдо, изправено тяло, твърди и немигащи очи и сплескани уши. Често се случва козината му също да настръхне.

Устата ще е отворена, а устните – напрегнати и изтеглени назад, с набръчкана муцуна и нос, докато оголва зъбите си. Тежестта ще е напред над предните му крака, готово да се нахвърли или атакува. Може да мълчи или да издава тихо заплашително ръмжене. Едно наистина ядосано куче обикновено не крещи!

Избягвайте да провокирате допълнително кучето си, ако е ядосано. Не го гледайте, не викайте и не правете внезапни движения, а му дайте време и пространство да се успокои.

Неутралност

Ето как следва да изглежда идеалното прекарване на времето през по-голямата част от деня на вашето куче – спокойно, разходено, добре нахранено и комфортно в познатата за него среда. Ако лежи, ще е спокойно и неподвижно, но готово да се ободри и да прояви интерес към това, което правите.

Очите му ще са меки и отпуснати, движещи се плавно и без да се показват бели части, докато сканира заобикалящата го среда от удобното място за почивка. Ушите също ще са отпуснати, докато небрежно слушат какво се чува наоколо, а челото и веждите ще са гладки и без напрежение. Устата му може да е затворена или леко отворена. Въпреки че няма да показва своята „готова за забавление“ частична усмивка, устните и муцуната ще са отпуснати. Това значи, че е напълно доволно!

Всички описани емоционални прояви не се определят от кучешката порода, а по-скоро са присъщи за всички четириноги любимци.