Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Джинджифилова котка се катери по дърво

Микрочипиране на вашата котка

4 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Освен много любов и внимание, ще искате да дадете на котката си възможно най-добрата защита, в случай че се изгуби или изчезне. Като ѝ поставите микрочип, вие ѝ давате най-добрия шанс да бъде намерена и върната при вас безопасно, в такива случаи.

Защо се слага микрочип?

Има всякакви причини, поради които една домашна котка може да изчезне. Тя може да се изплаши от нещо и да избяга или може да се дезориентира и разсея в нова среда, ако току-що сте се преместили. Разбира се, може да носи нашийник и идентификационен етикет, но те лесно може да се изгубят или да бъдат премахнати, докато това няма как да се случи с микрочипа.

Освен че ще ви помогне да се съберете отново с вашия изгубен домашен любимец, също може да помогне, ако ви се случи влезете в спор с някого относно това кой е законният собственик на животното.

Какво представлява микрочипирането?

Микрочипирането е проста и бърза процедура, която може да ви помогне да се съберете отново с вашия четириног приятел. Ако вашата котка бъде намерена, всеки ветеринарен лекар или приют за животни може да сканира вградения микрочип, за да намери вашите данни и тези на вашия домашен любимец от базата данни. Наистина е толкова просто!

Как работи микрочипирането?

Лесно и безболезнено

След като си запишете час при вашия ветеринар за микрочипиране, той ще вмъкне малък микрочип, с размерите на голямо оризово зърно, под кожата на вашата котка.

Процедурата е изключително бърза и се счита за сравнително безболезнена, смята се, че усещането е подобно на процедурата по пробиване на уши на човек. След като микрочипът е поставен, това е всичко – вашата котка никога няма да разбере, че е там!

Този микрочип има уникален 15-цифров код, който се регистрира в националната база данни заедно с вашите данни, включващи име, адрес и телефонен номер за спешни случаи. Затова не забравяйте, че ако в някакъв момент се преместите или промените данните си за контакт, трябва да актуализирате тази информация. Понякога има административна такса, прилагана при промяна, но не всички изискват тази такса при първа промяна.

Ако вашият космат приятел се скита някой ден и бъде намерен от любезен непознат, всичко, което той трябва да направи, е да го предаде в приют или ветеринарна клиника. Там ще използват сканиращо устройство, за да видят дали животното е чипирано. Това сканиране е напълно безвредно и е подобно на сканиране на баркод при пазаруване. Вашият уникален 15-цифрен код ще бъде показан заедно с подробности от базата данни, в която е регистрирана вашата котка. След като бъдат извършени проверките за сигурност, регистърът на микрочиповете ще разкрие вашите данни за контакт и не след дълго вие и вашият приятел ще се съберете отново.

Кога трябва да поставите микрочип на котката си?

От 10-12 седмица нататък

В зависимост от породата и размерът, повечето котенца може да бъдат микрочипирани след навършване на възраст от 10-12 седмици.

Може да откриете, че котка, която сте осиновили от приют за животни, вече е чипирана, тъй като някои развъдници организират микрочипиране като част от услугата си към новите собственици.

Ако заминавате и вземете домашния си любимец със себе си, има по-голям шанс тя да се изгуби, така че е добра идея да ѝ поставите микрочип, преди да тръгнете. Всъщност, ако отивате в чужбина по Схемата за пътуване с домашни любимци (PETS) на британското правителство, това е задължително! За повече информация – прочетете нашето ръководство за пътуване с котка. След като ѝ бъде имплантиран микрочип, той трябва да остане там завинаги.

Колко струва поставянето?

Цената на микрочипирането на котки варира в зависимост от това кога се прави и кой го прави. В повечето случаи има фиксирана цена за поставяне на импланта, без допълнителни такси. Някои благотворителни организации предлагат безплатно тази услуга и може да откриете, че вашата ветеринарна клиника провежда периодични промоции, така че си струва да проучите. По отношение на цената ви препоръчваме да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, развъдник или приют за конкретните разходи.

Задължително ли е микрочипирането?

Към момента (май 2015 г.) в Обединеното кралство няма законови изисквания за поставяне на микрочип на домашни котки, въпреки че благотворителни организации като Защита на котките призовават за задължително поставяне на микрочипове. Тъй като разпоредбите подлежат на промяна, препоръчваме ви да сте в течение, като се консултирате с вашия ветеринарен лекар и проверявате правителствените уебсайтове.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Микрочипиране на вашата котка

10 мин. четене

С какво да храним коте?

4 мин. четене

Рак на кожата при котки