Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Куче с купа храна от суха храна за кучета

Какво има в кучешката храна?

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Нашите четириноги приятели са част от семейството. Поради това искаме те да се хранят с възможно най-добрата храна, за да се развиват здравословно и да живеят дълго.

Много собственици на кучета се интересуват все повече относно това какво има в купичките за ядене на техните малки любимци, като проучват активно най-добрите възможни съставки за кучешка храна, налични в търговските диети.

С храната за домашни любимци Purina можете да сте сигурни, че всички предложения за основно ядене съдържат 100% от основните хранителни вещества, от които вашият домашен любимец се нуждае, за да се развива правилно. Ако искате да научите повече, вижте предназначението на всяка заложена съставка.

Какво съдържа храната за кучета?

Кучетата са всеядни и се нуждаят от 37 основни хранителни вещества, които са разделени в шест ключови групи: вода, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Добрата храна за кучета трябва да съдържа качествени съставки, за да покрие всички тези ключови групи хранителни вещества.

Протеин

Протеинът идва от месо, птици, риба, както и от някои съставки на растителна основа, като царевичен глутен и соево брашно. Неговата роля е да доставя незаменими аминокиселини и протеинови субединици, които спомагат за поддържането на здрава козина, кожа, нокти, мускули, сухожилия, връзки, хрущяли, като също участват и в правилното производство на хормони.

Обикновено повечето диети съдържат между 18-30% протеин. Храната за кученца се състои от по-голямо количество, докато тази за възрастни има по-ниско. Диетите с рецепта са изключение от това правило. В зависимост от конкретните нужди, те съдържат различно количество протеин.

Мазнини

Мазнините също се съдържат в месото, птиците, рибата и растителните масла (особено лененото). Те са основна съставка на кучешката храна, тъй като подпомагат много телесни функции, включително – поддържане на телесната температура, контролиране на настъпили възпаления и подпомагане на тялото да абсорбира определени витамини. Наред с това, мазнините са една от основните форми на съхранена енергия, предлагайки два пъти повече такава от въглехидратите или протеините.

Също може да са добър източник на мастни киселини, от които омега-6 за здрава кожа, козина и структура на мембраната, както и на омега-3, които подпомагат съсирването на кръвта и намаляват възпалението.

Въглехидрати

Намиращи се в растенията и зърнените храни, въглехидратите са чудесен източник на енергия и помагат при храносмилането. Обикновено идват под формата на съставки за ястия за кучета като царевица, соя, пълнозърнеста пшеница, ориз, овес, ечемик и грах. Тези съставки се сдобиха с лоша репутация през последните години, но докато кучето ви няма никакви алергии или чувствителност, са напълно подходящи за ядене и всъщност може да са много полезни.

Витамини и минерали

Когато гледате какво има в храната на вашето куче, винаги трябва да внимавате за витамини и минерали. Това са важни вещества, които помагат за всичко – от растежа на костите, през съсирването на кръвта, до производството на енергия и защитата от оксиданти. Също така поддържат метаболитната, храносмилателната и имунната система.

B-витамините са едни от най-важните, които трябва да присъстват под формата на биотин, пиридоксин, рибофлавин, тиамин или бета-каротин. Трябва да се включи витамин А, който е от съществено значение за здравата кожа и козина, заедно с витамин Е, който помага за поддържането на здрава имунна система.

Минералите, от друга страна, може да помогнат за поддържането на силна скелетна система, като предлагат подкрепа на нервите и мускулите. Цинк, желязо, калий, калций, манган са основни минерали, а L-карнитинът помага за транспортирането на мастни киселини, както и за подпомагане на клетъчното производство на енергия.

Вода

Водата е много важна съставка, затова трябва да търсите ястия с високо съдържание на влага. Освен това, по всяко време трябва да има осигурена прясна и чиста питейна вода на вашия любимец.

Какви съставки да търсите в кучешката храна?

Когато разглеждате какво има в кучешкото ядене, трябва да изберете диета, която съдържа следното:

  • източник на животински протеин като основна съставка, например риба, птици или месо;
  • източник на лесно смилаеми въглехидрати, като пълнозърнести храни или зеленчуци;
  • здравословни мазнини, като пилешки такива и масла от сьомга;
  • здравословни хранителни вещества, от които омега-3 мастни киселини, хондроитин и глюкозамин;
  • естествени консерванти – витамини С и Е.

Ключовият момент тук е, че изброените съставки вървят от най-значимата към най-малоценната, така че месото винаги трябва да е първата съставка. Най-добре е да избягвате диети, които основно включват соя, зърнени храни или протеини на растителна основа, понеже те нямат толкова голяма хранителна стойност.

Какви съставки да избягвате?

Има някои съставки, които не са толкова здравословни за кученцата, поради което е най-добре да избягвате диети с:

  • изкуствени консерванти като BHT, BHA и етоксиквин;
  • диети, които просто изброяват „месо“ и не са специфични за източника на протеин;
  • изкуствени оцветители и аромати, които може да са обозначени като E числа или „оцветители/аромати’.

За щастие, законодателство за това какво може и какво не може да съдържат диетите за кучета има много строги насоки, за да се гарантира, че са безопасни и че отговарят на всички хранителни нужди на всеки етап от живота им. Така че, ако изберете да давате на кучето с пълноценна и балансирана храна, може да сте сигурни, че получава всичко необходимо, за да процъфтява.

Ако вашето куче има здравословни проблеми или не може да решите коя кучешка храна е най-добре да му давате, говорете с вашия ветеринарен лекар. Той ще може да направи информирана препоръка въз основа на породата му, хранителните нужди и нивата на упражнения.

Търсите още съвети за хранене? Вижте нашето ръководство за смяна на храната на вашето куче.

Свързани статии:

Purina Pro Plan

12 дългокосмести породи кучета

Породи кучета с двойна козина

5 мин. четене

Лимфом при кучета: Симптоми и лечение