Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
Жена, която държи котка

Основни неща, за които трябва да внимавате по време на бременност и раждане при котка

4 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Рядко настъпват усложнения по време на бременност при котките, но понякога може да се случат и такива. За да помогнете на вашата котка да роди с лекота, екипът на Purina PetCare споделя своите съвети относно това за какво предупредителните знаци да наблюдавате.

Толкова е вълнуващо, когато вашият домашен любимец очаква малки и като любящ собственик разбираме, че може да се притеснявате и да искате да положите допълнителни грижи към него в този момент. За щастие, тъй като котките обикновено са повече от способни да се грижат за себе си, не би следвало да има за какво да се притеснявате.

Няколко симптома може да сигнализират за проблем с бременността на вашата котка. Ако забележите някой от тези признаци, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар:

 • губи интерес към храната си. Непосредствено преди раждането може да се прояви намаляване на апетита, но тя трябва да добре във всяко друго отношение през цялата си бременност;
 • видимо е притеснена, възбудена, плаче повече от обикновено или забележимо ближе вулвалната си област, без да ражда котенца;
 • виждате необичайно, лошо миришещо вагинално течение или кървене по всяко време на нейната бременност или раждане;
 • ходи до тоалетна по-често, пуска кръв или кляка, без да произвежда урина. Това може да сигнализира за инфекция на матката, която има потенциала да засегне нейните котенца, ако не се лекува.

 

"Да знаете как може да помогнете на вашата котка по време на бременността и раждането е наистина важно. Purina предлага няколко съвета на собствениците на домашни любимци, чрез които да успеят да се погрижат за своите домашни любимци през този период."

 

Предупредителни знаци за проблеми с котешкото раждане

Докато дойде време вашата котка започне да ражда, тя ще стане по-възбудена. Трябва да я проверявате редовно по време на раждането, но не изпитвайте нужда да оставате с нея през цялото време. Трябва да се намесите и да се свържете с вашия ветеринарен лекар в следните случаи:

 • 3-4 часа след началото на раждането все още няма бебенца. Вижте Бременност и Раждане;
 • има силни контракции повече от час, без да роди коте. Трябва да може да видите това по напрежението в коремната област;
 • не всички котенца се раждат в рамките на 24 часа след началото на раждането (ако не знаете колко котенца носи, може да се наложи да бъде прегледана от ветеринарен лекар);
 • няма достатъчно плаценти за броя на родените котенца - това може да показва задържани плаценти;
 • може да видите коте на вулвата ѝ, но въпреки напъните тя да не успява да роди.

Въпреки че може да е тъжно за вас, доста често се случва някои котенца да не оцелеят и това не трябва да разстройва майката. Ако едно или повече от котенцата починат по време на раждане, не е нужно да се свързвате с вашия ветеринарен лекар.

Предупредителни знаци след раждане

Поздравления – вашата котка е майка! Тя трябва да се възстанови бързо и скоро да пристъпи към своята нова роля. Въпреки това, внимавайте за следните признаци и се свържете с ветеринар, ако:

След няколко часа

 • майката трепери, неспокойна е или възбудена – това може да е сигнал за ниско ниво на калций (еклампсия);
 • все още се напъва, след като всички котенца вече са родени.

След няколко седмици

 • забелязвате „клюмнали“ котенца. Този термин се използва, когато котенцата стават слаби, не наддават на тегло, не се хранят добре или изглеждат много тихи. Може да се случи по всяко време след раждането и през първите няколко седмици от живота им.

След няколко дни

 • майката не се чувства добре, не се храни, повръща или има температура. Честите признаци на треска са загуба на апетит, депресия, липса на енергия, намалено пиене на вода, треперене или учестено дишане;
 • забелязвате, че секрецията ѝ е миризлива или съдържа прясна кръв (черникава/червеникава секреция е нормална за няколко седмици след раждането);
 • млечните ѝ жлези стават червени, твърди или видимо болезнени;
 • всеки секрет от зърната на майката е миризлив, кафяв или кървав.

Свързани статии:

PURINA ONE Храна за котки

Домашни средства за лечение на котки

7 мин. четене

Отбиване на котенца: Лесно ръководство за нови собственици

5 мин. четене

Инконтиненция при котки

4 мин. четене

Котешки цикъл на разгонване