Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
котка гледа нагоре към храната

Съвети за хранене на котки

8 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Като любител на котките ще искате вашият космат приятел да води дълъг, здрав, щастлив и активен живот. Един от най-добрите начини да постигнете това е като се уверите, че диетата му притежава правилния баланс на петте основни групи хранителни вещества: протеини, мазнини и масла, витамини, минерали и въглехидрати.

Котките са „месоядни животни“, което означава, че се нуждаят от месо в храната си. За разлика от кучетата, те не може да са вегетарианци или вегани. Разчитат на протеина като основен източник на енергия и се нуждаят от по-високи нива от него в диетата си, отколкото кучетата. Месото не само е директен източник на протеини, но също така осигурява три основни хранителни вещества, без които котките не могат: таурин (за сърцето и зрението), арахидонова киселина (за здравето на кожата и козината) и витамин А (за козината и зрението).

Ние от Purina сме запалени да предоставяме най-добрите храни за котки и да гарантираме, че те получават пълноценното ядене, от което се нуждаят, за да се развиват. Създадохме тази статия с цел да ви предоставим цялата необходима информация за храненето.

Продължете да четете, за да разберете кои са всички основни елементи, съставляващи диетата им, както и колко трябва да ядат.

Основни елементи от храненето на вашата котка

За да  поддържате котката си във форма, трябва да я храните чрез правилен баланс на всички основни хранителни вещества. За да осигури това, качествената и пълноценна храна трябва да бъде формулирана внимателно, като в същото време е важно и да е вкусна. За правилната диета се уверете, че тя получава всичко от следното:

Хранене с влажна или „мокра“ храна

Влажната или „мокра“ храна се предлага в кутии, панички от фолио или пакетчета. Когато храните котката си с нея, винаги я сервирайте на стайна температура, за да ѝ позволите да извлече най-голямо удоволствие от текстурата и миризмата.

След като я отворите, покрийте всички останали порции и ги съхранявайте в хладилника за не повече от 24 часа. Не забравяйте, че за да достигне стайна температура отново за следващото ядене, трябва да я извадите от хладилника известно време по-рано, преди да сервирате. Мократа храна не трябва да стои неизядена повече от час, тъй като след това вече няма да е апетитна и може да привлече бактерии, което да доведе до стомашни разстройства.

 Хранете вашата котка с пълноценни сухи храни

Сухата котешка храна е една от най-добрите диети за котки. Техните гранули съдържат правилния баланс на хранителни вещества и имат хрупкава текстура, която може да помогне за поддържането на зъбите здрави. Освен това, те са по-концентрирани с хранителни вещества от влажните, така че трябва да сервирате малки порции от тях.

Независимо дали сте решили да давате мокра, или суха храна, прочетете етикета, за да проверите дали е „пълноценна“, а не „допълваща“. В противен случай може да купувате лека закуска/лакомство вместо балансирана храна!

Не давайте на котката си кучешка храна

Въпреки външния си вид, сухата котешка храна и тази за кучета не са еднакви. Диетичните нужди на котките и кучетата са доста различни, поради което кучешката храна не е подходяща за котки и обратно.

Как променяте храната на котката?

Ако решите да смените храната на вашата котка с различен тип или марка, въведете новата постепенно в продължение на седем до десет дни. Най-добре е да поставите две купи, една със старата и една с новата, така че да има възможност да опита и двете.

Нашата статия за хранене на възрастна котка може да ви даде повече съвети как най-добре да подмените храната на вашия домашен любимец.

Домашно приготвена котешка храна

Идеята да приготвите специално домашно ястие за вашата котка може да звучи като израз на любов, но за съжаление не се препоръчва. Трудно е да им се осигури добра диета, като се използват домашно приготвени или сурови храни, защото някои съставки имат много високи или ниски количества основни хранителни вещества.

Също така, суровото месо може да съдържа паразити и бактерии, като Salmonella, които да разболеят котката ви. Като собственик ще трябва да обърнете особено внимание на хигиената, ако решите да ѝ давате сурова храна. Бъдете много внимателни и с костите, тъй като те може да се разцепят и дори да заседнат в червата ѝ.

Нуждаят ли се котките от хранителни добавки?

Здравите котки, които са на пълноценна, балансирана диета, не се нуждаят от добавки. Всъщност, включването на добавки може да доведе до дисбаланс и да причини проблеми.

Въпреки това, някои животни имат специални хранителни нужди (напр. за растеж, определени медицински проблеми или по време на бременност) и има диети, които са формулирани за тези специфични нужди. Ако се съмнявате, поговорете с вашия ветеринарен лекар.

Колко да храним котка?

Ако се чудите по колко храна да давате на вашия любимец, първо трябва да имате предвид котешката порода, активност и начин на живот. Най-добре започнете да следвате указанията на опаковката, тъй като те ви дават приблизителни насоки относно това какво количество да ѝ поднасяте.

Това обаче са само насоки. Действителното необходимо количество е различно за всяка котка. Наблюдавайте редовно телесното ѝ състояние с нашия инструмент и използвайте това като основа, за да коригирате количеството храна.

Това е нашето ръководство за хранене и постигане на правилния баланс. Искате ли да научите повече за избора на правилната диета? Прочетете нашата статия за това как да нахраните капризна котка.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
5 мин. четене

Причини за кашлица при котките

4 мин. четене

Микрочипиране на вашата котка

4 мин. четене

Лимфом при котки

4 мин. четене

Рак на кожата при котки