Вашият любимец - нашата страст
Felix
7 породи сиви котки
Сива котка, легнала на диван

Късокосмести породи котки

6 мин. четене
Felix
Спонсорирано от Felix

Ако искате да доведете нов четириног приятел в дома си и ви харесва мисълта да галите меката му козина, но не искате да полагате необходимите грижи, които имат дългокосместите породи, късокосместа котка може да бъде точно това, което търсите.

Продължете да четете, за да откриете как да се грижите за късокосмести породи и да научите всичко за техните уникални характери. Кой знае? Може би ще намерите следващия си космат най-добър приятел!

Сресване на късокосмести котки

Късокосместите котки се нуждаят от сравнително рядко сресване, тъй като са по-малко склонни към образуване на космени сплъстяване. Затова се препоръчва козината да се разресва поне веднъж седмично, за да се поддържа в добро състояние и да се отстранят мъртвите косми, които могат да причинят появата на космени сплъстявания.

11 късокосмести породи котки

Сега знаете как да се грижите за късокосместите котки, разгледайте нашите любими 11 породи по-долу и намерете перфектния спътник, който да вземете в своя живота за другар.

1. Британска късокосместа

Британската късокосместа котка е една от най-типичните късокосмести породи.

Тяхната пухкава, гъста козина може да се намери в почти всички възможни цветове. Имат невероятно сладък външен вид, с кръгла глава, бузи и големи очи. По характер те са склонни да бъдат много нежни и сдържани, което според много хора е характерно за британците! Интересен факт: най-известната британска късокосместа порода е Чеширският котарак от филмите "Котаракът в чизми" и "Алиса в страната на чудесата".

2. Ориенталска късокосместа

Много елегантна, с гъвкаво тяло, дълги крака и големи уши, ориенталската късокосместа котка от пръв поглед се разпознава като член на сиамското семейство. Ориенталската късокосместа котка има къса, копринена козина, на която няма как да устоите да не я погалите. Те обичат да се гушкат, както и да играят, а някои собственици учат своите ориенталски котки да правят трикове – да ходят с каишка и да играят на донасяне на предмети!

3. Екзотична късокосместа

Ако искате да си вземете персийска котка, но не можете да се справите с грижите за нея, тогава екзотичната късокосместа котка е това, от което се нуждаете. Често наричана "мързелива персийска", екзотичната късокосместа котка е смесица от персийска и британска късокосместа. В кръвта на предците може да се види в късата ѝ муцуна, кръглата глава и малките, широки уши. Екзотичната късокосместа котка е много подобна на персийската по характер: тя е много любвеобилна и проявява голяма привързаност към другите.

4. Руска синя

Руската синя котка е наистина красива късокосместа котка с гъста тъмносива козина със сребристи връхчета, които изглеждат почти сини. Зашеметяващата им козина, съчетана с бадемовидните им нефритенозелени очи (котенцата имат жълти очи със зелен ръб), им придава невероятен вид, който скоро няма да забравите. Освен че са красиви за гледане, те са и невероятно любвеобилни, следват стопанина си от стая в стая и дори го посрещат на вратата!

5. Сиамка

Сиамката има зашеметяваща къса козина с фина текстура, която може да се намери в четири различни цвята: тюленово оцветяване, шоколадово оцветяване, синьо оцветяване и лилаво оцветяване. Красивата им окраска и тъмните петна ги правят да изглеждат много елегантни, а някои дори казват, че изглеждат сякаш са готови за бал с бледа рокля (боди) и тъмни аксесоари (точки). Зад бляскавия външен вид се крие една много разговорлива котка, която обожава своите хора и иска да бъде с тях възможно най-дълго, дори и за секунда.

6. Бенгалска

Много пъргави, мускулести и с див външен вид, бенгалските котки с петниста и раирана козина изглеждат като излезли направо от джунглата.

Тези късокосмести котки са не само красиви, но и много бъбриви, дружелюбни, обичат да играят и са много добри в улавянето на разни неща. Бенгалските котки са също така палави, имат много пъргави лапи и знаят как да включват и изключват осветлението.

7. Абисинска

Абисинската порода се отличава с гъвкаво, мускулесто тяло и къса козина в различни цветове, включително гладкокосмест, пепеляв, син, шоколадов, люляков, светлобежов и сребрист. Тези късокосмести котки са интелигентни, много забавни за общуване и са известни с това, че могат да издават птичи звук към своите хората. Абисинските котки обичат да се катерят по дърветата и при първа възможност ще се покатерят по тях, затова е важно да осигурите подходяща среда за катерене в дома си.

8. Бомбай

Отглеждана по подобие на индийския черен леопард, Бомбайската котка често е наричана "домашна пантера" и когато погледнете нейната гладка черна козина, мускулесто телосложение и златисти очи, веднага ще разберете защо. Тази късокосместа котка е много активна по отношение на духа и тялото и не обича нищо повече от това да следва любимците си и да наблюдава всичко, което те правят. Интересен факт: всички части на тялото на Бомбайската котка, включително носът и възглавничките на лапите, са черни!

9. Шотландска клепоуха

Лесно разпознаваеми по симпатичните си сгънати уши, които са резултат от генетична мутация, шотландските клепоухи понякога са описвани като "совоподобни" на външен вид. Една от интересните особености на породата е, че много собственици казват, че намират своите шотландски приятели в странни позиции, като например легнали на пода, седнали като сурикат или дори по гръб с четирите си лапи, насочени към небето. Късата им козина е много мека и плюшена и може да я срещнете в различни цветове и шарки. Забавен факт: всички шотландски клепоухи котки могат да бъдат проследени назад във времето до една селска котка на име Сузи.

10. Девън Рекс

Котките от породата Девън Рекс имат много необичаен външен вид, подобен на пикси или феи, с големи уши във формата на пеперуда и големи очи. Тази късокосместа котка има много мека, вълнообразна козина в резултат на генетична мутация, а някои котки от породата Devon Rex всъщност могат да имат безкосмени петна. Що се отнася до характера, те са много привързани и енергични и се правят на шутове, които разсмиват хората повече от всичко друго. Забавен факт: късата им, деликатна козина не бива да се реши, защото е твърде крехка и може да се увреди.

11. Корниш Рекс

Често бъркан с Девън Рекс, Корниш рексът има още по-фина козина и по-дълги крака. Късата му къдрава козина е резултат от рецесивен ген и е толкова мека и копринена, че няма как да не ви се иска да я погалите. Известна с много очарователния си характер, Корниш рексът е истинска човешка котка – умна, уверена и обича да бъде държана и гушкана. Те са известни и като кучеподобни котки, тъй като са много лесни за обучение и могат да играят на апорт по всяко време.

Това е нашето ръководство за късокосмести породи котки! Искате ли да научите повече за различните видове котки? Прочетете нашата статия за белите котки след това.