Вашият любимец - нашата страст
Екзотична късокосместа

Екзотична късокосместа котка

Екзотичната късокосместа котка е средно голяма, набита порода котки. Главата е кръгла и широка с малки широко поставени уши и късо отворено лице. Очите са големи и кръгли с блестящ цвят. Краката са къси, дебели и силни с големи кръгли лапи и кичести пръсти. Опашката е къса и пухкава. Козината е къса, гъста и пищна с плътен, мек подкосъм. Екзотичната късокосместа котка се предлага във всички многобройни цветове и шарки на козината на персийските котки и като петнисто таби.

Необходимостта да се знае
  • Игрива и любопитна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане всеки ден
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер

Екзотичната късокосместа котка има същия нежен привързан характер като своите дългокосмести братовчеди и не е толкова буйна като много късокосмести породи. Екзотичните котки са щастливи да бъдат оставени сами у дома и да водят спокоен живот.

Произход

Страна на произход: Америка/Великобритания

Породата екзотична късокосместа котка във всяко едно отношение е късокосместа порода персийска котка, дотолкова, че е включена в секцията за дългокосместа котка на изложбите за котки. В Америка е предприето селективно развъждане на американски късокосмести котки и персийски дългокосмести котки, за да се получи котка, която прилича на персийската котка по всякакъв начин, с изключение на козината. Във Великобритания британските късокосмести котки са кръстосани с дългокосмести персийски котки по същия начин. Козината, която е със средна дължина, е много по-лесна за грижа, но въпреки това има огромна гама от цветове и шарки. Екзотичната късокосместа котка е видяна за първи път през 60-те години на миналия век и се превръща в много популярна котка.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!