Вашият любимец - нашата страст
Руско синьо

Руска синя котка

Руска синя котка е средна до голяма по размер с елегантно, грациозно тяло и дълги, тънки крака. Котката ходи като на пръсти. Главата е с клиновидна форма с изпъкнали оформени мустаци и големи уши. Ярките зелени очи са широко раздалечени и имат бадемова форма. Козината е двойна с много плътен подкосъм и е фина на допир, къса и мека. По текстура козината на породата руската синя котка е много различна от всяка друга порода и е най-вярното мерило за породата. Въпреки че са наречени руски сини, понякога се появяват черно-белите руски котки. При най-популярната синя разновидност цветът на козината е чисто равномерен със сребрист блясък.

Необходимостта да се знае
  • Игрива и любопитна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • Слаба и елегантна порода
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер на породата руска синя котка

Руските сини котки са тихи и чувствителни, понякога срамежливи и резервирани, но се казва, че са изключително лоялни към избраното от тях човешко същество. Те могат да бъдат предпазливи с непознати и да отделят време, за да развият приятелство с хората. Веднъж установени в любяща среда, те обичат да играят с играчки и се наслаждават на скачане, катерене и състезания наоколо и са изключително пъргави и леки.

Произход на породата руска синя котка

Страна на произход: Русия

Руската синя котка първоначално е била известна като Архангелска котка, защото се казва, че е пристигнала в Европа на борда на кораби от руското пристанище с това име (Архангелск). Известна е също като испанска котка и малтийска котка, особено в САЩ, където последното име се запазва до началото на века. Има обаче сериозни доказателства, свързващи котката с Русия. Голям брой котки с подобни цветове на козината се срещат в Скандинавия и гъстата им козина е показателна за живот в северен климат. Въпреки че синьото се счита за типичния цвят на тази порода, черно-белите руски са известни. Тези цветове се появяват по време на Втората световна война, когато малкото останали руски сини котки са кръстосани с британско синьо и сиамско, за да се запази броят им.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!