Вашият любимец - нашата страст
Сиамска

Сиамска котка

Сиамската котка е средно голяма порода с дълго, гъвкаво тяло, което е грациозно и елегантно, но все още има усещане за мускули. Тялото е добре балансирано и атлетично, краката са стройни, а лапите са малки и овални. Главата с лице като на триъгълник, стесняващ се в прави линии към фина муцуна. Ушите на представителите на породата сиамска котка са големи и щръкнали и са поставени така, че да следват линиите на триъгълника. Очите са с ориенталска форма и наклонени към носа. Опашката е дълга и стесняваща се и без прегъвания. Късата, фина и плътно лежаща козина е бледа, основният цвят на тялото е бледо с по-тъмни интензивно оцветени точки. Цветните точки се простират само до областта на маската на лицето, ушите, краката и опашката, които са по-хладните части на тялото. Предлага се в широка гама от цветове. Цветът на очите при всички цветове и модели на козината ще бъде ярко наситено синьо.

Необходимостта да се знае
  • Много активна и любознателна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • Много комуникативна
  • Слаба и елегантна порода
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер на породата сиамска котка

Сиамската котка вероятно е също толкова известна със своята шумна гласовита личност, колкото и с класическия си външен вид. Породата обикновено е общителна, екстровертна и може да бъде изключително шумна. Сиамските котки изискват внимание и да бъдат част от семейството. Това не е идеалната котка за някой, който е на работа по цял ден, тъй като не обичат да бъдат оставяни сами - сиамката от две котила може да е отговорът! Сиамските котки са много интелигентни и трябва да бъдат забавлявани. Трябва да се осигурят играчки и стълбове за драскане за тяхното забавление и те могат да бъдат научени да прибират играчките.

Произход на породата сиамска котка

Страна на произход: Тайланд (бивш Сиам)

Сиамската котка е една от най-популярните по брой породи родословни котки в Обединеното кралство – на второ място след британските късокосмести. Вероятно е една от най-лесно разпознаваемите. Сиамската котка произхожда от днешен Тайланд и съществува от стотици години. Легендата разказва, че сиамските котки били свещени и пазели будистки храмове. Сиамските котки са внесени във Великобритания през 1880 г. Оригиналният цвят на породата сиамска котка била класическият тюлен кафяв поинт с топъл кремав цвят на тялото, но развъдчиците на запад са разработили повече цветове, като са въвели други породи котки в графика за размножаване. Оригиналната сиамска котка е имала кривогледство на очите и извиване на опашката, които сега се считат за сериозни недостатъци.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!