Вашият любимец - нашата страст
Шотландска клепоуха

Шотландска клепоуха

Най-забележимата черта на породата шотландска клепоуха котка са нейните уши, които са малки и плътно сгънати напред, за да покрият отвора на ухото. Върховете на ушите са заоблени. Шотландската клепоуха е със среден размер и плътно компактно тяло. Главата е закръглена, с добре дефинирани възглавнички на мустаците и е поставена на къс врат. Очите са големи и широко отворени със сладко изражение. Козината на представителите на породата шотландска клепоуха е къса и гъста. Предлага се в различни цветове и шарки.

Необходимостта да се знае
  • Спокойна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • Само вкъщи
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер

Породата шотландска клепоуха котка има мил, нежен темперамент въпреки странния си вид. Клепоухите не са активна порода и това може да се дължи на болка, свързана с движение.

Произход

Страна на произход: Шотландия

Наречена на своите сгъваеми напред уши, породата шотландска клепоуха котка е видяна за първи път като резултат от естествена мутация в Шотландия през 60-те години на миналия век. Съдиите на британските изложби на котки и множество ветеринарни хирурзи решили, че сгънатите уши на котката са нежелана деформация и биха направили невъзможно котката да почисти ушите си. Деформации на гръбначния стълб, задните крака и опашката също се появяват, когато котките с прегънати уши са развъждани една с друга. Поради това Управителният съвет на Cat Fancy в Обединеното кралство решава да не разрешава регистрацията на шотландската клепоуха котка. Породата е популярна в САЩ и на други места.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!