Вземане на котенце

Вече сте решили да осигурите уютен дом на сладко малко коте. Подготвили сте се и сте наясно каква порода котка искате.
Червеникавокафяви и котенца на ивици си играят заедно в тревата
Червеникавокафяви и котенца на ивици си играят заедно в тревата
Червеникавокафяви и котенца на ивици си играят заедно в тревата

Купуване на котенце от приют или център за бездомни животни

Икона с две котки седящи заедно

Приютите за животни и центровете за безстопанствени домашни любимци в цялата страна постоянно търсят подходящи домове за котки от всякакви породи и на всякаква възраст, включително котенца. Ако обмисляте купуването на изоставено коте, трябва да имате предвид няколко фактора при търсенето на подходящ център или приют за безстопанствени животни.

Един такъв приют например би трябвало да е чист и отоплен, а служителите трябва да проявяват към вас поне толкова интерес, колкото и вие към съответните домашни любимци. Техният интерес към вас е доказателство, че наистина са загрижени да намерят най-подходящия дом за животните за които се грижат.

За да получите повече информация относно купуването на безстопанствено коте, прочетете нашето ръководство за купуване на котка Вземане на котенце .

Купуване на котка от развъдник

Ако предпочитате да си купите коте от развъдник, помислете коя ще е най-подходящата за вашето семейство порода и имайте предвид че чистокръвните котки са скъпи. Има няколко фактора, които да обмислите при вземането на решение откъде да си купите коте.

Първата ви работа е да се свържете със секретарите на клубовете на любители на съответната порода котки. Организацията Governing Council of the Cat Fancy (GCCF, Управителен съвет на организациите за развъждане на чисти породи котки), www.gccfcats.org може да ви предостави подробен списък на признатите в Обединеното кралство породи котки и връзки към уебсайтовете на официалните клубове за съответните породи. Клубовете на любителите на дадена порода биха могли да ви предоставят списък на наличните новородени котета или да ви свържат с развъдници във вашия район Чистокръвни котета по принцип можете да си набавите целогодишно.

Не е лоша идеята да проверите дали избраният от вас развъдник и потенциалното ви бъдеще котенце отговарят на условията да бъдат регистрирани от организацията GCCF, защото това показва, че развъдника спазва изискванията на етичен кодекс за отговорна и почтена дейност в областта на развъждането на породисти животни.

Ако обмисляте купуване на коте от развъдник, можете да се осведомите по.задълбочено по въпроса посредством четенето на издания от рода на „Вашата котка“ или като прегледате уебсайта им www.yourcat.co.uk. Изложбите на котки също са чудесно място за срещи на стопаните на котки със собствениците на развъдници.

Ако се нуждаете от информация за покупка на котенце или съвети относно грижите за коте , www.icatcare.org.

Blue information icon

След като сте проучили развъдниците и сте открили такъв, който смятате, че е подходящ за вас, свържете се с техни служители, за да поставите възникналите у вас въпроси. Изброените по-долу въпроси представляват полезен списък на отговорите които трябва да изискате, за да решите дали конкретен развъдник или продавач е подходящ:
 • Показват ли ги пред публика, редовно ли ги развъждат или са просто обикновени домашни любимци? Отговорите ще ви дадат представа какво внимание обръщат на котенцата си при подготовката им за живота като домашни любимци.
 • Откога се занимават с развъждане на животни? Опитните развъдници имат повече познания за отглежданата от тях порода.
 • Върху кои породи котки концентрират усилията си? Развъдник с множество породи би могъл да ги отглежда единствено заради финансовата изгода, без да проявява интерес към тяхното добруване като цяло.
 • Колко поколения годишно произвеждат? Отговорните развъдници произвеждат само едно поколение от една женска котка през годината.
 • Колко поколения е родила конкретната котка?
 • В каква среда ще бъдат отглеждани котенцата преди да отидат в новия си дом? В идеалния случай би трябвало да искате котето да е отраснало в оживено домакинство заедно с други котки, кучета, деца и много посетители. Това ще ги направи по-общителни в сравнение с тези, отгледани в спокойно домакинство или развъдник.
 • Готови ли са да приемат котето/котката обратно в случай на поява на някакви проблеми в течение на целия живот на котката (напр. здравословни проблеми, поведенчески проблеми или промени във вашето положение).
 • Котките преглеждани ли са за всякакви генетично унаследявани проблеми в породата? Трябва да проучите този въпрос преди да се свържете с развъдника, за да сте наясно какви прегледи и тестове са възможни.
 • Ще имат ли котетата застраховка за домашни любимци когато ги вземете у дома?
 • Каква връзка могат да поддържат с вас, след като вземете котето у дома? Отговорните развъдници предлагат съвет и подкрепа в течение на целия живот на котката.
 • Поставени ли са микрочипове на техните котенца?
 • Дали техните котета се ваксинират и третират за вътрешни паразити и бълхи преди купуването? Отговорните развъдници третират котетата в съответствие с нормалните изисквания още в ранна възраст.

Не се изненадвайте или обиждайте, ако служителите от развъдника ви зададат много въпроси когато вземате коте. Това е много добър знак и показва искрената им загриженост да осигурят възможно най-добър дом на своите котета. Всъщност те искат да се уверят, че сте подготвен да си вземете котка и положението ви е подходящо за отглеждане на съответната порода.

Ако сте доволни от отговорите на служители от развъдника, а те от своя страна са доволни, че можете да предложите подходящ дом за едно от техните котета, настъпва време за лична среща.

Blue information icon

Независимо дали купувате коте от регистриран развъдник или от доверен източник като например приятел, важно е да се запознаете с условията в които се отглежда котето. Мястото трябва да изглежда чисто и да ухае на свежо, да е сухо и топло. Майката и котетата трябва да разполагат със собствено пространство, за предпочитане далеч от други възрастни котки, и не трябва да има никакви признаци на пренаселеност.

Когато си вземате коте винаги трябва да видите майката на котен;ата (малко вероятно е бащата все още да е наоколо) и останалите котенца от котилото, за да проверите дали са жизнерадостни и дружелюбни. Проверете също дали се чувстват добре с гледача си. Нормално е майката да е леко обезпокоена когато някой разглежда котетата й, но поведението й по-скоро трябва да е бдително, а не агресивно или нервно. Попитайте гледача дали можете да вземете котенцата в ръка, ако са достатъчно пораснали.

Проверете размерите на майката и се поинтересувайте за здравето и характера на двамата родители. Това може да има значение когато котето ви порасне.

Blue information icon

След като сте се срещнали лично с гледача и сте доволни от всичко видяно, можете да изберете перфектното за вас коте. В общия случай ще се запознаете с новото си коте когато то е на възраст от около шест седмици. Ако е възможно обаче, посетете котенцето когато е още на три или четири седмици, за да започне да ви опознава. Ако ви е възможно, направете няколко посещения и заведете семейството си при котето, за да свикне с всички вас. Едно малко коте може да се почувства претоварено при запознанство с много нови хора, затова се опитайте да го посещавате на по-малки групи.

Към шестата седмица след раждането си вашето малко коте би трябвало да проявява интерес към вас и окръжаващата го среда. Те ще проявяват интерес да ви изучават и да изследват света около тях. Очаквайте от котетата да бъдат игриви, открити и палави.

При избора на коте, което да вземете у дома, избягвайте най-дребното котенце (понякога го наричат изтърсака на котилото). Дори и да е най-сладкото от всички котенца, а то често е, тези котета често имат здравословни проблеми. След като прекарате известно време с котилото, ще започнете да забелязвате чертите на характера на всяко от котетата. Нервните или затворени в себе си котета вероятно ще се нуждаят от повече усилия за социализиране, а може и да боледуват, затова ги избягвайте при избора си. В идеалния случай бихте искали котето ви да е уверено но не твърде независимо.

Purple cat icon

Ако сте харесали някое коте, вземете го в ръка и го гушнете внимателно. Говорете му с успокояващ и нежен тон. То би трябвало да шава и да иска да си играе и мърка.

Котенцата би трябвало да са добре загладени, но не дебели и да нямат израстъци или хлътнали участъци по тялото си. Обърнете особено внимание за наличие на подут корем. Това би могло да изглежда сладко на външен вид, но също така би могло да е признак на сериозно заболяване (включително наличие на паразити). Прегледайте областта на пъпа за каквито и да било подутини, които биха могли да са вследствие на херния.

Очите на котето трябва да са бистри, отворени и чисти. Ушите му да са чисти и да не са зачервени или да имат лоша миризма. Задните им части също трябва да са чисти. Козината на котето трябва да е мека и чиста, без голи или разранени области. Не трябва да има краста или черни точици. Те може да са симптом на заразяване с бълхи, особено ако котето се чеше.

Трудно е да се установи дали котето ви има проблеми със слуха, но ако знаете, че именно тази порода е рискова в това отношение (белите на цвят породи са склонни към такива заболявания), можете да опитате да сложите котето на пода и да издадете звук, за да проверите дали ще привлече вниманието му. Ако котето не реагира, може да поискате допълнителен преглед на слуха му.

Purple cat icon

При положение, че сте в приповдигнато настроение чакането да вземете котенцето си може да изглежда безкрайно. Същевременно за него е важно да прекара достатъчно време с майка си и останалите котета от котилото. През тези първи няколко седмици котетата се учат чрез игра на жизненоважното общуване с други котки. Учат се да ходят по нужда и да ловуват. Ако бъдат отделени от семейството си твърде рано, котетата могат да се превърнат в нервни и затворени животни.

Общото правило от практиката сочи, че трябва да вземете котето си когато то е на възраст около осем седмици (при чистокръвните котки тази възраст е девет седмици), за да му се осигури достатъчно време да се социализира и да си изгради представа какво представлява един оживен семеен дом. Ако котето е надхвърлило доста тази възраст, трябва да бъдете още по-внимателни. Би могло да има някаква конкретна причина поради която гледачът или развъдникът не ги е допуснал за купуване и трябва да се поинтересувате каква е тя. Купуването на коте в по-късна възраст се отразява на начина, по който то изгражда връзката си с вас и на това колко време му е необходимо да се установи в дома ви.

Понякога стопанинът на котето би могъл да поиска да изчакате животното да навърши възраст от 12 седмици, за да може да премине всички ваксинации. Това не би трябвало да е проблем при положение, че котето се отглежда в оживено домакинство където създава добри социални контакти, напр. домакинство с деца, ако и вие самият имате деца.

Имайте предвид, че възрастта на която вземате котето у дома определя и какви ваксини са му били поставени. Проверете при стопанина му или в развъдника, където трябва да ви предоставят списък с поставените на котето ваксини, третиранията за вътрешни паразити и бълхи, а също и списък с останалите необходими ваксинации и обработки.

И накрая, преди да доведете новия си любимец у дома, трябва да се уверите, че сте обсъдили с онзи, който се е грижил за котето неговия хранителен режим, за да можете да продължите да го храните по същия начин, поне докато то не се установи напълно в дома ви.

Orange heart and house icon

Ако имате желание да осигурите нов уютен дом на коте или котка, може да решите да купите любимец от приют или център за безстопанствени животни вместо да купувате от развъдник. В цялата страна има такива центрове, пълни с представители на котешкия вид, които биха искали да станат част от вашето семейство.

Когато търсите организация, от която да вземете котка за купуване, трябва да сте наясно какви подробности да проверите. Помещенията трябва да топли, просторни и чисти, а служителите да имат желание да отговарят на всички ваши въпроси.

За да разберете процедурата по купуване на безстопанствена котка, прочетете нашето ръководство за купуване на котка Вземане на котенце .

Независимо откъде сте взели вашето коте - от развъдник или център за бездомни животни - можете да се надявате на пълноценен живот с бъдещия си домашен любимец.