Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
Инконтиненция при котки
домашна котка четка чека срещу мебели

Котешки цикъл на разгонване

4 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Подобно на повечето женски бозайници, котките имат месечен менструален цикъл. Техният "период" обаче е много различен от човешкия такъв. В това ръководство ще научите всичко, което трябва да знаете за менструалния цикъл на вашата котка, включително колко често настъпва репродукционния етап и дали трябва да настъпи първата ѝ менструация, преди да се направи кастрация.

Имат ли котките цикъл?

В известен смисъл, да, котките имат менструален цикъл. При тях този период се нарича „еструс“, но много хора просто го наричат „разгонване“.

Тези цикли се наблюдават само при некастрирани женски, но кървенето е много рядък страничен ефект, тъй като старият ендометриум се реабсорбира, а не се отделя, както при хората.

Кога котките се разгонват?

Некастрираните котенца могат да забраменеят за първи път на около 6-месечна възраст, въпреки че при някои видове този процес може да настъпи по-рано или малко по-късно. Тъй като котките имат първа разгоненост на ранна възраст, е важно да ги кастрирате възможно най-рано, за да избегнете нежелана бременност.

Колко често котките се разгонват?

Котките са "полигенни" и се размножават няколко пъти годишно, когато са плодовити.Те могат да се разгонят на всеки две до три седмици, поради което много хора имат погрешното схващане, че като хората, котките винаги са плодовити. Интересно е, че честотата на чифтосване се определя до голяма степен от географски фактори и фактори на околната среда, като например температурата и броя на часовете слънчева светлина. Котките, които живеят в по-топли региони и прекарват по-голямата част от времето си на закрито, могат да имат целогодишен размножителен цикъл, докато размножителният период за тези, които живеят в северното полукълбо, обикновено продължава от началото на зимата до края на есента.

Колко дълго продължават циклите на разгонване при котките?

Менструалният цикъл при котките често трае няколко дни – средно шест дни, но може да продължи до две седмици. Ако котката не се чифтоса през това време, еструсът изчезва за известно време и след това се възобновява. Този цикъл се повтаря, докато котката не забременее или не бъде кастрирана. Ако котката се чифтоса, еструсът приключва в рамките на един или два дни.

Признаци на разгонване при котки

Когато котката е разгонена, тя показва по-скоро поведенчески, отколкото физически признаци. Ето за какво да внимавате:

  • Много котки "вият", за да повикат своя партньор за чифтосване;
  • Стават много привързани и искат повече внимание от ваша страна. Могат да се търкат в различни предмети из къщата, както и във вас;
  • Някои котки също така са по-склонни да уринират и да маркират предмети. Това е така, защото урината им съдържа феромони и хормони, които известяват мъжкаря, че е готова за чифтосване;
  • Ако в съседство има котки, можете да очаквате да ги видите в градината или пред къщата ви;
  • Може да забележите малко количество кръв, въпреки че това е малко вероятно. Ако забележите голямо количество кръв, това е причина за безпокойство и трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар.

Кога може да настъпи бременност по време на разгонването при котките?

За да може яйцеклетката да напусне яйчниците, трябва да се извърши чифтосване. За да настъпи овулация, котката трябва да се чифтоса три или четири пъти в рамките на 24 часа. През това време те могат да се чифтосват с повече от една котка и в котилото може да има повече от един баща.

Трябва ли да оставя котката си да премине през цикъл на разгонване преди кастрация?

Не, няма доказани ползи за котките. Съществува суеверие, че котките, които са имали котенца преди кастрацията, са по-дружелюбни, което в действителност не е вярно. Без кастрация котките са с повишен риск от развитие на рак на шийката на матката, на млечната жлеза и на яйчниците, което може да доведе и до свръхпопулация.

Благодарим ви, че прочетохте нашето ръководство за менструалния цикъл при котките! Ако искате да научите повече за котешкото поведение, разгледайте нашето ръководство за полова зрялост при котките.