Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Безуха котка при ветеринарите

Рак на кожата при котки

4 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Може да бъде пагубно за вашата котка да е диагностицирана с рак на кожата, но ако бъдат хванати достатъчно рано симптомите, много от видовете са лечими. Туморите може да са доброкачествени, което означава, че обикновено не са вредни или злокачествени, които растат бързо и може да имат фатални последици.

Така или иначе, ако откриете бучка или подутина на кожата на вашата котка, най-добре е да бъде прегледана от вашия ветеринарен лекар, тъй като може да се окаже рак.

Научете какво причинява той, за какво да внимавате и какви са настоящите възможности за лечение за момента.

Какво причинява рак на кожата при котки?

Най-честата причина за рак на кожата при котките е слънчевото изгаряне. Котките с бяла или светла козина или безкосместите котки, като например сфинксовете, са особено податливи на слънчево изгаряне. Съществуват и доказателства за връзката между близането и рака на кожата, тъй като принудителното близане уврежда кожата и увеличава риска за котката. Освен това някои видове рак на кожата се предават по наследство.

Видове рак на кожата при котки

При котките има три основни типа рак на кожата.

Злокачествен меланом

Злокачествените меланоми при котки се развиват в клетките, произвеждащи пигмент на кожата, и обикновено се намират в области на лигавиците, като устата и носа. В по-редки случаи обаче може да се развият върху кожата. Този тип рак на кожата има тенденция да се разпространява бързо и може бързо да се разпространи в лимфните възли и органи. Смята се, че този тип е генетичен.

Плоскоклетъчен карцином

Злокачественият меланом при котките се появява в клетките на кожата, произвеждащи пигмент, и обикновено се открива в областите на лигавицата, като устата и носа.

В редки случаи обаче той може да се появи и по кожата. Този видкарцином има тенденция да се разпространява бързо и може бързо да метастазира в лимфните възли и органите. Смята се, че този вид рак е генетичен.

Мастноклетъчни тумори

Мастноклетъчните тумори се намират в мастоцитите на имунната система на вашата котка и ще се покажат като подкожна бучка, обикновено разположена на главата или шията. Има редица неща, които могат да причинят този тип рак на кожата, включително генетика, възпаление и дразнене. Освен това сиамските котки са склонни да бъдат изложени на по-голям риск.

Симптоми на рак на кожата при котки

Симптомите на рак на кожата при котки ще зависят от вида, но има няколко общи признака, за които трябва да внимавате:

  • Краста, особено по ушите, носа или клепачите;
  • Черни петна по кожата с кора;
  • Плачеща, сурова кожа;
  • Зачервени и повдигнати участъци от кожата;
  • Рани, които не зарастват;
  • Язви;
  • Обща летаргия.

По отношение на плоскоклетъчния карцином, кожните симптоми могат да се влошат през летните месеци и да се подобрят през зимата.

Добра идея е редовно да сресвате котката си и да преглеждате внимателно кожата ѝ, за да можете да проверите за бучки, подутини или рани. Ако забележите нещо необичайно, важно е то незабавно да бъде прегледано от вашия ветеринарен лекар, тъй като ранната намеса е ключова, за да дадете на котката си възможно най-добрия шанс за възстановяване.

Диагнози на рака на кожата при котки

Диагнозата рак на котешка кожа често се прави чрез аспирация с игла. С фина игла се взимат клетки, които се изследват под микроскоп, за да се анализира дали са ракови. Може да се наложи хирургическа биопсия, за да се потвърди заболяването. Това включва отстраняване на тъкан за изследване – котката ви ще трябва да бъде упоена за да се извърши манипулацията. Могат да се направят и други тестове, включително течна проба от лимфните възли и рентгенови лъчи.

Лечение на рака на кожата при котки

Често се налага операция за отстраняване на въпросния тумор. Ако засяга ушите, може да се наложи те да бъдат отстранени (тази процедура се нарича пинектомия), но не се притеснявайте – това няма да доведе до загуба на слуха! Може да се препоръча химиотерапия, но това ще зависи от стадия на рака. Ако той не може да бъде отстранен, може да се препоръча радиация или криотерапия (при този метод се използва екстремен студ за замразяване и убиване на раковите клетки).

Единственото пълно излекуване е отстраняването на целия тумор и дори тогава съществува риск той да се появи отново.

Превенция на рака на кожата при котки

При наследствени или генетични ракови заболявания, за съжаление, не може да направите нищо, за да ги предотвратите, освен да избягвате размножаване с котки, които са предразположени към такива болести.

За тези, които са причинени от излагане на слънце, има няколко неща, които можете да направите. Ако котката ви има розови петна по кожата, нанасяйте всеки ден водоустойчив слънцезащитен крем, подходящ за домашни любимци (над фактор 30). За котките без косми и тези със светла козина е добра идея да ги държите вътре, когато е по-топло, особено в средата на деня, когато слънцето е най-вредно.

Искате ли да научите повече за раковите заболявания, които засягат котките? Прочетете нашето ръководство за лимфоми при котките.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Лимфом при котки

5 мин. четене

Причини за кашлица при котките

6 породи безкосмени котки