Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
Коте, подстригващо коте на легло

Отбиване на котенца: Лесно ръководство за нови собственици

7 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Котенцата са прекрасни, но в живота на всяка котка настъпва момент, в който тя трябва да направи първите стъпки към независимост и да остави малките си зад себе си. Това започва с процес, наречен отбиване.

В повечето случаи се вземат на осемседмична възраст, когато вече са отбити, но може да има обстоятелства, при които да се наложи това да се направи по-рано. Помнете, че уважаваните развъдници никога не продават неотбити котенца или такива на възраст под осем седмици.

Продължавайте да четете, за да разберете кога се отбиват и как да им помогнете да направят плавен преход от кърма към твърда храна. Бъдете подготвени, тъй като това може да е малко неприятно.

Кога се отбиват котенцата?

Чудите се кога котенцата са готови да започнат да ядат вкусна твърда храна? Вероятно вашият малък любимец вече хапе и дъвче всякакви неща, включително бутилката си. Това е добър знак, че процесът на отбиване може да започне, като обикновено се случва, когато котето е на четири седмици. Но за бебета без майка отбиването може да започне малко по-рано.

Котенцата обикновено имат свой собствен график, когато става въпрос за отбиване и преминаване към твърда храна. Ако зъбите му са изникнали и изглежда, че се радва на промяната в менюто, продължете процеса през следващите четири седмици. Но ако забележите, че се затруднява, показва признаци на летаргия и липса на енергия, придържайте се към млякото още малко, преди да опитате отново.

Не винаги е лесно за собствениците да решат кога е точният момент, когато котенцата са готови да започнат да се хранят, но за щастие ветеринарите са на едно телефонно обаждане. Ако се съмнявате дали да отбиете вашето коте, свържете се с професионалист и той ще преведе вас и вашия домашен любимец през стъпките.

Как да отбиете котенца в 5 лесни стъпки?

Ако сте решили, че сега е моментът да започнете приключението, ето няколко лесни стъпки, които ще направят целия процес по-лесен и за двама ви:

1. Изберете правилната храна за котенца от самото начало

Започването с правилната храна ще промени света му. Тези, одобрени за котенца, притежават няколко общи неща: имат високо съдържание на калории, не пестят протеини, имат добър процент мазнини и са лесно смилаеми. Всичко това е важно, като се има предвид, че развитието на вашия домашен любимец зависи от диета, която има специфичен хранителен профил и е предназначена да отговаря на нуждите на котето, за да расте здраво и силно. Ако се съмнявате, може да проверите гамата от храни за котенца на Purina и да изберете хранително балансирани ястия, които няма да пропуснат да впечатлят вкусовите рецептори на вашия домашен любимец.

2. Вземете правилната купичка за храна

Първата купа за храна на вашето коте е вълнуваща покупка. Предлагат се в цветни, сладки дизайни, които без съмнение ще привлекат вниманието ви. Но за да улесните живота си, трябва да обърнете внимание на материала, от който са направени и колко дълбока или плитка е тяхната изработка. Стоманените и керамичните купи обикновено са по-добър избор от пластмасовите, защото последните са склонни да се надраскат лесно, където бактериите да живеят щастливо. Имайте предвид също, че някои котенца са алергични към пластмаса. Изберете плитка купа, така че котката ви да може да стигне до яденето, без да се напряга прекалено много. Вашето коте трябва да има отделна купа за прясна вода, която винаги да е пълна. За предпочитане е да стои далеч от купата за храна, понеже котките не обичат двете да са твърде близо една до друга!

Може да научите повече за избора на правилната купа с нашите съвети.

3. Създайте удобно гнездо за вашето коте

Сега, след като разполагате с всички необходими консумативи, е време да намерите идеалното място, където вашето коте може да се наслади на храната си. Уверете се, че е далеч от тоалетната му и изберете тихо място в къщата, което е лесно достъпно за вашия малък космат приятел. Може дори да използвате няколко кърпи или одеяло, за да създадете топло гнездо и да направите цялото изживяване от яденето на новия вид по-спокойно и удобно.

4. Поддържайте бутилката с мляко, докато котето свикне с твърда храна

Преходът от мляко към твърда храна трябва да става постепенно. Отбиването на котенцата е бавен процес и има основателна причина за това. Вашият домашен любимец не знае, че съществува друго, освен млякото на майка му или формулата в бутилката. Може да е малко непосилно, докато разбере какво означава хранене. Освен това, вкусът е добър, но е толкова различен. Допълването с адаптирано мляко, докато се почувства по-комфортно да яде друго, означава, че то ще получи калориите, от които се нуждае, без значение колко щастливо или неохотно приема новите ястия. До осмата седмица ще е забравило всичко за млякото и ще е готово да се наслади изцяло на новия вид.

5. Запознайте котето си и с водата

След като е уверено около новата си купа за храна, време е да представите другата важна купа в живота на всяка котка: тази за вода. Уверете се, че количеството вода в нея не е по-високо от 5 сантиметра и изберете стоманена или керамична купа, която не е твърде дълбока.

Топ съвети за отбиване на котенца

Ето и няколко съвета за „напреднали“ относно отбиване на котенца, които вашият домашен любимец без съмнение ще оцени.

Осигурете разнообразие от мокра и суха храна за котенца

Някои котенца няма да имат проблеми с дъвченето на сухи гранули, докато други ще вирнат нос при вида им и вместо това ще ядат мокри ястия. За съжаление, няма как предварително да знаете към коя група принадлежи вашата котка, така че е добра идея да се снабдите и с двата вида, за всеки случай.

Затоплете храната

Ако имате придирчиво коте, което не желае да се откаже от млякото на майка си, затоплянето на храната за няколко секунди в микровълновата може да доведе до сключване на сделка.

Използвайте постелка

Отбиването на котенца може да се обърка доста бързо. Ето защо поставянето на купата с храна на котето върху постелка е чудесен съвет. Дори да се разлее или да капе навсякъде, постелката ще улови по-голямата част от бъркотията, което прави почистването много по-лесно.

Създайте график за хранене

Добър трик за котенца, които прохождат в яденето на твърда храна, е да имат ясен, редовен график. Направете храненето част от ежедневието, като се стремите към три до четири яденета на ден. Цялото семейство може да синхронизира храненията с малкото коте в къщата и да закусва, обядва и вечеря заедно с него.

Бъдете търпеливи

Отбиването обикновено отнема няколко седмици, така че е важно да не бързате с вашия домашен любимец. Оставете го да реши кога е време да започне процеса и поемете инициативата от него, когато става въпрос за количеството твърда храна на всеки етап. Бавно, но сигурно, скоро ще имате коте, което се движи уверено към купата си, за да получи вкусно и напълно солидно ястие.

Как да отбиете осиротяло коте?

Ако сте приели в семейството осиротяло коте, процесът на отбиване не е много по-различен, но обикновено се препоръчва да започнете малко по-рано, на три седмици. Както при котенцата с майка наоколо, потърсете признаци, че малкото е готово за твърда храна: появяващи се зъби, хапане и дъвчене. Ако то е с поднормено тегло или е твърде малко, може да се наложи да изчакате още малко време, преди да го отбиете. Както винаги, консултирайте се с ветеринаря, за да сте сигурни, че правите нещата за вашия домашен любимец както трябва.

Разберете дали котките наистина мразят водата и научете какво да правите, ако вашето коте пие твърде много вода.

Свързани статии:

PURINA ONE Храна за котки

Домашни средства за лечение на котки

5 мин. четене

Инконтиненция при котки

4 мин. четене

Котешки цикъл на разгонване

Котешки бихейвиърист