Вашият любимец - нашата страст
котка на диван

Как да накараме котките да спрат да драскат по мебелите

5 мин. четене

Ако имате котка, която не спира да драска мебелите ви, вероятно се чудите как да я накарате да спре. Ето защо сме създали това удобно ръководство, за да ви помогнем да попречите на котката да ви накъса дивана!
Няма нищо по-лошо от това да си вземете нов диван и като се приберете вкъщи, да видите, че вашата котка или коте го е накъсало на лентички или да откриете дълбоки драскотини в прясно боядисаните каси на вратите. 
Котките, които драскат мебели, могат да бъдат истински проблем, особено за къщовници! Понякога може да изглежда сякаш котка ви иска само да създава проблеми, но е важно да знаете, че драскането на котката ви по килима и мебелите е дълбоко вкоренен инстинкт и има многобройни ползи както за тяхното здраве, така и за благосъстоянието им. Продължете да четете, за да разберете как да накарате котката да спре да драска по мебелите и да разберете защо изглежда, че винаги се насочва към любимите ви места. 

Защо котката ми драска по килима и мебелите?

Въпреки че може да изглежда, че котката ви просто обича да унищожава разни неща, то всъщност драска по редица причини. Първо, драскането осигурява тренировка за цялото тяло на котката ви и помага за разтягането на мускулите и сухожилията от ноктите чак до гърба. Ако често заварвате котката си да драска по килимите – знайте, че тя не го прави, за да се опитва да ви лази по нервите. Лапите на котките имат ароматни жлези и когато драскат предмети, те маркират чрез видими следи и специални миризми, които определят тяхната територия в дома. Те най-вероятно ще се насочат към видни и често използвани места като килими или дивани, или дори любимото ви кресло. Това е така, защото драскането по тези места ще ги накара да се чувстват по-сигурни и ще намали стреса, като оставят аромата си върху нещата, които ги карат да се чувстват повече като „у дома си“. Освен това навикът котката да драска мебелите означава, че се опитва да поддържа ноктите си остри, като сваля горния слой на ноктите си – това ги поддържа в отлично състояние. Когато това се случва, повечето котки предпочитат мебели, защото са във вертикална позиция и имат гладки повърхности, което ги прави идеални за точене. 
Понякога котките могат да го правят просто от скука, което е често срещано особено при домашните котки, на които не им достига умствена стимулация. И така, сега вече знаете какво ги кара да го правят, но как всъщност можете да накарате котките да спрат да драскат мебели?

Как да накараме котките да спрат да драскат по мебелите?

Най-добрият начин да предотвратите котките да драскат по мебели е да им предоставите много възможности за драскане в дома. Котките навън ще драскат по дървета и стъбла, така че е добра идея да симулирате това вкъщи с помощта на стъбла за драскане. Това също така ще спре вашата котка да драска килима, тъй като ще насочи вниманието си към нещо по-интересно. Уверете се, че купувате само дървета и стъбла за драскане, които са здрави и с добро качество, така че да не се клатят, когато котката ви драска по тях, тъй като това може да я отблъсне. Също така трябва да се уверите, че стъблата за драскане са достатъчно високи, така че котката ви да може да се разтегне докрай, за да може да тренира тези мускули, които са изключително важни. Можете също да опитате да им дадете парчета плат, покрити с кора пънчета, остатъци от мека дървесина или влакна от сезал, за да им осигурите голямо разнообразие и да поддържате вниманието им. След като имат тези забавни, лесни за надраскване предмети, е по-малко вероятно да се насочат към вашите мебели. 

Разположението е важно

Поставете стъблата и предметите за драскане на места в дома си, на които вашата котка вече обича да разпуска, или близо до предмети, които вече драска (като облегалката на дивана ви). Да се поставят близо до местата за спане също е добра идея, тъй като повечето котки се наслаждават на доброто разтягане и драскане, след като се събудят. Ако изглежда, че котката ви не се интересува от стъблото за драскане, тогава може да помислите за вариант с висяща играчка, за да я насърчите да я изучава, или можете да привлечете вниманието ѝ, като добавите малко котешка трева. 

Спрете повторните им нарушения

Ако се чудите как да попречите на котките да драскат по мебелите повторно, трябва да се уверите, че сте почистили внимателно въпросните предмети, за да премахнете миризмата, тъй като котките са по-склонни да драскат на места, където има вероятност да подушат, че ароматът им избледнява и ще искат да го „наситят“. Препоръчваме да използвате лек, нетоксичен разтвор, който е подходящ за мястото, и след това се уверете, че държите котката си далеч от мястото, докато изсъхне. Предотвратете драскането от скука
За котки, които драскат мебели от скука или липса на упражнения, помислете за закупуване на играчки за котки или котенца и се уверете, че планирате така необходимото време за игра между вас и вашата котка. Има купища играчки за котки от електронни мишки до различни стимулиращи играчки, така че със сигурност ще има вариант, който котката ви ще хареса! 

Как да накараме котките да спрат да драскат по килимите?

Ако имате котка, която предпочита да драска неща, които са в хоризонтално положение, то вашият килим може да е в недобро състояние. Най-добрият начин да спрете котките да ги драскат е да осигурите постелки за драскане в дома си и да насърчавате котката си да ги използва с играчки. Други начини да накарате котката си да спре да драска килимите са пръскането им с цитрусов аромат или почистването им с амоняк и оцет. Котките имат много силно обоняние и не харесват определени силни миризми или аромати като цитрусови плодове, лавандула или мента, така че те ще се окажат много ефективни и ще държат котката ви далеч от килима. Въпреки че след няколко часа може да не го усещате вече, вашата котка ще усеща миризмата с дни.
И така, сега вече знаете как да накарате котките да спрат да драскат мебели и килими! Възползвайте се от нашите съвети и любимият ви стол ще спре бъде драскан за нула време. Помнете, че никога да не бива да ги обвинявате, че драскат по разни неща, тъй като това е естествен инстинкт на котките и го правят по редица полезни причини! Ако се притеснявате, че котката ви се държи твърде разрушително, се свържете с вашия ветеринарен лекар – той винаги ще ви помогне с удоволствие. След това разгледайте нашата статия за котешки звуци и какво означават те.