Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Котка, седнала в затворена кутия за отпадъци

Инконтиненция при котки

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Инконтиненцията при котки е състояние, което най-често се наблюдава при по-възрастни котки. Точно както при хората, когато котките достигнат напреднала възраст, може да бъде доста обичайно да развият определени здравословни състояния, като когнитивно увреждане и загуба на мускулен контрол, което може да доведе до проблеми с дефекацията и уринирането.

Ако котката ви изпуска урина или изглежда, че има проблеми с дефекацията, това може да е признак на инконтиненция. Продължете да четете, за да разберете какво може да причини този проблем и възможните методи за лечение.

Какво е инконтиненция при котки?

Има два вида инконтиненция при котки:

  • уринарна инконтиненция е неволно изтичане на урина;
  • фекална инконтиненция е неволна дефекация.

Важно е да се отбележи, че тези две условия са много различни от определени поведенчески проблеми, които могат да накарат котката ви да ходи до тоалетната, където не трябва.

Те могат да включват безпокойство или стрес, така че, за да определите дали наистина е инконтиненция или не, трябва да потърсите диагноза от вашия ветеринарен лекар.

Причини за инконтиненция при котки

Има няколко причини за инконтиненция при котки, вариращи от старост до инфекции. Най-често срещаните са изброени по-долу.

Старост

Инконтиненцията при възрастните котки е често срещана, тъй като с напредване на възрастта мускулите около пикочните пътища и червата стават по-слаби, което дава на котките по-малко контрол върху телесните им функции и ги прави неспособни да предотвратят инциденти.

Нараняване или заболяване на гръбначния мозък

Увреждане или заболяване на гръбначния мозък може да причини неврологични проблеми, които могат да попречат на правилното функциониране на пикочните пътища и червата.

Когнитивно увреждане

Проучванията показват, че 80% от котките на възраст между 16 и 20 години са засегнати от когнитивно увреждане. Това може да ги накара да се дезориентират и да забравят къде се намират нещата, като например тоалетната им. Това може да е основната причина за инконтиненция при възрастни котки, което води до уриниране и дефекация из къщата.

Инфекции

Инфекциите на пикочните пътища са една от най-големите причини за уринарна инконтиненция, тъй като карат котките да уринират по-често. Продължителните инфекции без лечение също могат да доведат до белези на пикочния мехур, което може да попречи на котките да задържат правилно урината.

Диабет

Един от симптомите на диабет при котки е прекомерното уриниране и такова в големи обеми, което може да се приеме за симптоми на инконтиненция.

Ректално заболяване

Някои заболявания и състояния, които засягат червата, като диария, възпалително заболяване на червата и котешки рак, могат да попречат на задържането или съхраняването на изпражненията. Това води до състояние котката ви да се изхожда постоянно, без да го осъзнава.

Увреждане на аналния сфинктер

Ако вашата котка има увреждане на аналния си сфинктер, като лезия, рана или маса, тя може да не е в състояние да държи сфинктера затворен, което може да доведе до течове. Освен това, ако вашата котка има увреждане на нервите, това може също да повлияе на способността на аналния сфинктер да функционира.

Симптоми на инконтиненция при котки

Симптомите на котешка инконтиненция могат да варират значително в зависимост от причината. Може да забележите някои от следните признаци:

  • Борба и напрежение при уриниране и/или дефекация;
  • Петна/следи от урина из къщата, тъй като може да не забележат, че уринират;
  • Диария, която е трудно да се контролира – малки количества изпражнения могат да изтекат или може да откриете топчета фекалии из дома си;
  • Ако инконтиненцията се дължи на увреждане на аналния сфинктер, може да има анално зачервяване, подуване или дрениране;
  • Натрапчиво облизване между задните крака или задните части;
  • Инконтиненцията, свързана с увреждане на нервите, може да повлияе на способността им да ходят и да носят опашката си изправена;
  • Те могат да спрат да използват котешката тоалетна и вместо това да отидат до тоалетната в зони из цялата къщата.

Ако забележите някой от изброените по-горе признаци на инконтиненция при своя четириног, незабавно го заведете на ветеринар за диагностика и лечение.

Диагностициране на инконтиненция при котки

Диагнозата обикновено се поставя чрез обстоен физически преглед, при който вашият ветеринарен лекар ще провери аналните и пикочните области за признаци на инфекции или увреждане. Тестовете на фекалиите и урината могат да се извършват заедно с кръвни тестове.

Също така е вероятно вашият ветеринарен лекар да извърши неврологичен преглед, при който ще търси промени в ходенето и движението на опашката, за да определи дали инконтиненцията е свързана с увреждане на нервите. Ако имат такива подозрения, могат също така да извършат радиография и CT или MRI сканиране. Освен това, ако проблемът изглежда стомашно-чревен, може да се извърши ултразвуково изследване.

Лечение на инконтиненция при котки

Лечението на котешка инконтиненция може да варира значително в зависимост от причината и симптомите, но вашият ветеринарен лекар ще може да препоръча най-добрия възможен метод.

Обичайните терапии могат да включват мускулни стимуланти, които ще помогнат на вашата котка да контролира мускулите си. Може да се препоръча промяна на диетата (особено ако котката е с наднормено тегло, тъй като това може да влоши някои заболявания, като например диабет). Възможно е да се промени съставът на фибрите и протеините, да се добавят пробиотици/пребиотици за поддържане на здравето на храносмилателната система. Уринарната инконтиненция, свързана с възпаление или инфекция, може да изисква антибиотици. Тумори и проблеми, засягащи нервите, могат да изискват операция.

За съжаление, в момента не е налично лечение, ако инконтиненцията при възрастни котки е свързана с когнитивно увреждане. Вместо това, ще трябва да помогнете на своя любимец да се чувства възможно най-удобно.

Препоръчително е да купите няколко тави с плитки стени и да ги разположите из къщата, така че котката да може лесно да ги намери. Не забравяйте и за хигиената: къпете редовно пухкавия си приятел, за да измиете фекалиите и урината от козината и да предотвратите кожни проблеми. Постелката също трябва да е чиста и суха.

Това са някои признаци на инконтиненция при котките и признаци, за които да внимавате. За повече информация относно котките със специални нужди вижте нашето ръководство за “Отглеждане на котки със специални нужди”.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Лимфом при котки

4 мин. четене

Рак на кожата при котки

5 мин. четене

Причини за кашлица при котките