Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Държане на малко коте

Лимфом при котки

4 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Информацията в тази статия е събрана за всички онези, които имат котка, диагностицирана с котешки лимфом. Котешкият лимфом е най-често срещаната форма на рак при котките и за съжаление никога не може да бъде напълно излекуван.

Заболяването варира в много широки граници, като някои котки успяват да живеят с него няколко години, докато при други то прогресира бързо и в крайна сметка води до смърт.

Научете всичко, което трябва да знаете за котешкия лимфом, включително какво представлява, какви са причините за него и какви са възможните начини за лечение в момента.

Какво е лимфом при котки?

Котешкият лимфом е рак на лимфоцитите, които са специфични бели кръвни клетки, отговорни за производството на антитела за борба с инфекциите и болестите. Заболяването може да се появи почти навсякъде, тъй като лимфоцитите могат да бъдат намерени в цялото тяло, поради което се нарича „системно“, а не „локализирано’.

Най-често срещаните видове котешки лимфом

Тъй като лимфоцитите могат да се движат из цялото тяло, това може да се случи навсякъде, но най-често срещаните видове са следните:

 • Мултицентричен: произхожда от лимфните възли;
 • Чревен: засяга стомашно-чревния тракт, това е най-често срещаният тип, по-вероятно при възрастни котки;
 • Медиастинален: засяга лимфоидните органи в гръдния кош, най-често се наблюдава при млади котки;
 • Бъбречен: засяга бъбреците, тъй като здравите бъбречни клетки се заменят с ракови такива.

Високостепенен и нискостепенен лимфом

Също така е важно да се отбележи, че лимфомът при котки се класифицира по два различни начина въз основа на това колко прогресивен е. Ако е високостепенен, това означава, че много от клетките са незрели и се делят бързо, което го прави много бързо разпространяващ се и обикновено почти не реагира на лечение. Ниската степен, от друга страна, е мястото, където клетките се делят бавно, което означава, че обикновено реагира по-добре на възможностите за лечение.

Причини за котешки лимфом

Понастоящем причината за лимфома при котките не е известна, но има данни, че тези, които са заразени с вируса на котешката левкемия (FeLV) или вируса на котешкия имунодефицит (FIV), са изложени на повишен риск. Други проучвания предполагат и връзка между пасивното пушене и лимфома.

Симптоми на котешки лимфом

Котешкият лимфом може да засегне редица различни органи:

Симптоми на чревен лимфом:

 • Отслабване;
 • Повръщане;
 • Диария;
 • Промени в апетита;
 • Симптоми на медиастинален лимфом;
 • Респираторни проблеми, включително упорита кашлица и затруднено дишане.

Симптоми на медиастинален лимфом:

 • Респираторни проблеми, включително упорита кашлица и затруднено дишане.

Симптомите на бъбречния лимфом включват признаци на бъбречна недостатъчност като:

 • Отслабване;
 • Намален апетит;
 • Повишена жажда и уриниране;
 • Повръщане.

Симптоми на мултицентричен лимфом:

 • Подути лимфни възли;
 • Депресия.

Имайте предвид, че симптомите на котешкия лимфом, изброени по-горе, също са индикатори за множество други заболявания, така че е наложително да отидете при вашия ветеринар възможно най-скоро за точна диагноза.

Диагноза на котешки лимфом

Тъй като симптомите на лимфома при котките могат да варират в широки граници, ще са необходими редица тестове и наблюдения, като се започне с физически преглед. При този първоначален преглед ще се провери за подути лимфни възли и стомашно-чревния тракт. Вероятно ще се наложат образни изследвания, като рентгенови снимки и ултразвук, за да се търсят доказателства за тумор или подуване на органите.

Могат да се направят и тестове за FeLV и FIV. Това е така, тъй като, както беше споменато по-горе, те могат да увеличат вероятността от някои видове лимфом. За потвърждаване на диагнозата лимфом може да се наложи хирургична биопсия.

Лечение на котешки лимфом

За съжаление, котешкият лимфом не може да бъде излекуван, но в зависимост от степента и вида му лечението може да удължи живота на котката и да я направи по-комфортна. Най-добрият възможен резултат е ремисия, което означава, че признаците на рака временно са изчезнали, но това не означава излекуване и съществува риск от рецидив.

Ако котката ви е диагностицирана с високостепенен лимфом, вероятно ще ѝ бъдат дадени лекарства за химиотерапия, а белите и червените ѝ кръвни клетки ще бъдат внимателно наблюдавани през периода на лечение (както и други кръвни показатели). Тъй като този тип е много прогресивен, процентът на отговорилите е много нисък, като средната продължителност на преживяемост е 2-4 месеца след поставяне на диагнозата. Ако лимфомът е локализиран, може да се използва операция или лъчетерапия.

Нискостепенният лимфом е по-реагиращият от двата типа и за лечението му се избират различни химиотерапевтични препарати. Процентът на отговор при този тип е 85-90 %, а преживяемостта е много по-дълга, често 2-3 години след поставяне на диагнозата.

В Purina знаем, че като собственици на домашни любимци ракът е дума, която никога не искаме да чуем по отношение на нашите пухкави приятели, но, за съжаление, той ги засяга. Бързата диагноза е от съществено значение, за да се гарантира, че вашият домашен любимец ще получи необходимото лечение. Ето защо, ако забележите някакви тревожни симптоми, незабавно посетете ветеринарния си лекар.

Ако вашият домашен любимец е диагностициран с лимфом или смятате, че може да има такъв, може да ви бъде от полза да прочетете информация относно грижите за загубата на любимо същество и края на живота.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Рак на кожата при котки

5 мин. четене

Причини за кашлица при котките

6 породи безкосмени котки