Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
Gourmet
персийска котка

Проблеми с дишането при породите котки с плоско лице

6 мин. четене
Gourmet
Спонсорирано от Gourmet

Котките с плоско лице станаха изключително популярни през последните години със своя изгладен вид, носове като копчета и очи като на кукла, но има цена, която трябва да се плати за този сладък фактор.

Терминът за тези котки е „брахицефални“ и има много рискове за здравето, които идват с това.

Ако обмисляте да си вземете такава порода, продължете да четете, за да научите за рисковете и как екстремното отглеждане е повлияло отрицателно на здравето и благосъстоянието им.

Какво е брахицефална котка?

Brachy означава скъсена, а cephalic – глава, така че като го разделим се получава скъсена глава. При брахицефалните котки, това е резултат от костите на черепа, които са много по-къси от тези на средната здрава такава. Тъй като лицето и носът са различни, тяхната анатомия и мека тъкан се променят, което причинява множество физически проблеми.

Тези породи котки стават популярни за първи път през 50-те години на миналия век, когато се ражда коте с генетична мутация, която образува по-плоско лице. С течение на времето това стана много желано, поради което са отгледани доста котенца с тази характеристика. Тази практика на развъждане стана много лоша напоследък, защото опитите им да ги накарат да изглеждат по-плоски се отразяват негативно върху здравето и качеството на живот на животното.

Породи брахицефални котки

Ето кои породи в момента се класифицират като брахицефални:

Важно е да запомните, че в рамките на породите, класифицирани като брахицефални, някои може да бъдат засегнати от това състояние в по-голяма или по-малка степен.

Котките с плоско лице имат ли проблеми с дишането?

Да, много от тях имат този проблем, известен като брахицефален синдром на дихателните пътища. Той е съпровождан от група аномалии на горните дихателни пътища, които може да включват следното:

1. Стенотични ноздри

Изключително стеснени, малки ноздри, които ограничават въздушния поток.

2. Удължено меко небце

Мекото небце е твърде дълго за дължината на устата им, като частично блокира входа на трахеята.

3. Хипопластична трахея

Дихателната тръба е с по-малък диаметър от нормалното.

4. Извърнати ларингеални торбички

Сакулите са малки торбички в ларинкса. При това състояние се обръщат навън или се засмукват в дихателните пътища поради натиска от увеличеното усилие за дишане, причинявайки допълнително запушване на въздушния поток.

Стенотичните ноздри и удълженото меко небце са двата най-често срещани проблема, които засягат тези породи. Те може да получат само един проблем, от споменатите по-горе, или няколко.

Признаци на синдром на брахицефален дихателен път

Освен визуалния индикатор за по-плоско лице, котките може да показват допълнителни признаци, като:

  • дишане през устата;
  • повишен шум при дишане;
  • лесно се уморяват – може да се сринат след тренировка;
  • кашлица;
  • запушване;
  • повдигане;
  • повръщане.

Имайте предвид, че допълнителните признаци, изброени по-горе, ще варират и не всички котки ще показват такива, различни от сплесканото лице. Ако се притеснявате за вашата, заведете я на ветеринар възможно най-скоро.

Диагностика на синдрома на брахицефалния дихателен път

Ветеринарите може да диагностицират брахицефален синдром на дихателните пътища при котки чрез визуален преглед на тяхната конформация. Стенотичните ноздри се диагностицират визуално, докато вътрешните проблеми, като удължено меко небце или извърнати ларингеални торбички, може да изискват изследване за седиране.

Лечение на брахицефален синдром на дихателните пътища

Лечението зависи от симптомите на вашата котка и доколко е засегната от синдрома. Ако е с наднормено тегло, ветеринарният лекар може да предложи програма за отслабване, тъй като симптомите на брахицефалния синдром на дихателните пътища може да се влошат много. Освен това, може да се наложи контролиране на упражненията и нивата на стрес или да се окаже, че вашият домашен любимец ще трябва да избягва високите температури.

Възможно е да е необходимо медицинско лечение под формата на противовъзпалителни лекарства и кислородна терапия за намаляване на възпалението на дихателните пътища, но е важно да се отбележи, че това няма да излекува проблема.

Ако дишането на вашата котка е силно засегнато, операцията може да е опция. При стенотични ноздри, от ноздрите може да бъде отстранено парче тъкан, което подпомага въздушния поток. Удълженото меко небце може да бъде хирургично скъсено, а обърнатите ларингеални торбички да се отстранят, за да се предотврати запушването.

Вашият ветеринарен лекар ще предложи най-доброто възможно лечение въз основа на тежестта на брахицефалния синдром на вашия любимец.

Допълнителни здравословни проблеми при породите котки с плоско лице

Не само дишането им може да бъде повлияно от необичайната костна структура. Има много други здравословни проблеми, които засягат очите, лицето, зъбите и дори репродуктивната им система.

Проблеми с очите

Поради факта, че брахицефалните котки имат големи, изпъкнали очи, те не винаги успяват да затворят клепачите си правилно, което увеличава риска от експозиционен кератит (увреждане на роговицата поради сухота). Също има вероятност да получат язва на роговицата (дефект или пробиване на слоевете, изграждащи повърхността на окото) или развитие на секвестър (където част от повърхността на окото умира и се отхвърля от останалата здрава роговица). Постоянната епифора (преливане на сълзи по лицето) е друг проблем, който се дължи на факта, че слъзните канали, които предпазват очите им, не може да се оттичат в носа, понеже е толкова деформиран. Това води до постоянно оцветяване на сълзите.

Проблеми със зъбите

Имат изключително къси лица, което означава, че челюстта им е скъсена и зъбите им не са подредени правилно. Поради това – те не могат да хапят или дъвчат правилно, което ги излага на по-голям риск от зъбни заболявания.

Проблеми с раждането

Доказано е също, че тази скъсена костна структура е свързана с размера на таза, което води до състояние, известно като „дистокия“, което означава затруднено раждане.

Кожни проблеми

Склонни са към прекомерни гънки в областта на лицето, което ги прави по-податливи на развитие на бактериални и гъбични инфекции.

Последната дума за породите котки с плоско лице

Ако обмисляте да си вземете брахицефална котка, наистина е важно първо да направите проучване, за да сте наясно как това състояние може да повлияе на здравето ѝ. Ако все пак се спрете на тази порода, уверете се, че развъдчикът е уважаван и взема предвид интересите на животното и породата.

Искате ли да научите повече за здравето на котките и симптомите, за които трябва да сте нащрек? Прочетете нашето ръководство за припадъци и епилепсия при котки.