Храносмилателният тракт, вътрешното здраве на твоята котка
Храносмилателният тракт, вътрешното здраве на твоята котка
Храносмилателният тракт, вътрешното здраве на твоята котка
Храносмилателният тракт, вътрешното здраве на твоята котка

Храносмилателният тракт, вътрешното здраве на твоята котка

Последните проучвания сочат, че поддържането на здрав храносмилателен тракт играе основна роля в цялостното ни здраве. В действителност, червата заедно със стомаха са първата вътрешна бариера срещу пренасяни с храните патогени (вируси или бактерии).

Храносмилателният тракт е една от най-важните системи на имунна защита на организма. Имунните клетки произвеждат антитела, които могат да откриват агресии отвън. Тези антитела могат да се свързват с патогените и да ги неутрализират, а след това да ги отстраняват естествено от организма и те вече да не представляват заплаха.

Една здрава и балансирана чревна микрофлора също играе важна роля в борбата срещу външните патогенни бактерии и последващо заболяване. Така наречените „лоши“ бактерии се борят в червата със здравословните или „добри“ бактерии. Ако флората е балансирана и здрава, на „лошите“ бактерии им е по-трудно да образуват колонии и да предизвикват здравословни проблеми.

Основно чрез добре балансирана, богата на хранителни вещества диета, която отговаря на хранителните потребности на твоя домашен любимец. Освен това, научно е доказано, че консумацията на преминали термична обработка лактобацили укрепва естествените защитни сили на твоята котка, като стимулира производството на антитела в червата. Тези антитела могат да се свързват с вируси и лоши бактерии, които след това се отстраняват естествено от организма. Действието помага на антителата да спомагат за поддържането на здравословна чревна микрофлора.

Здравите черва помагат да се гарантира ефикасно абсорбиране на всички основни хранителни вещества, които се съдържат в храната на твоята котка. Ползите отвътре ще донесат полза и отвън.

Кожата на твоята котка, често скрита под козината ѝ, която толкова обичаме да галим, играе жизненоважна роля: физическа бариера между външните влияния и организма ѝ, кожата на котката ти ѝ помага да намали загубите на течности и я предпазва от външни агресии. Основните мастни киселини омега-6 (които нашите котки не могат да произвеждат, а са от съществено значение за тях) играят важна роля за здравето на кожата и козината. Когато се включат на оптимални нива в храната на котката, те се абсорбират в червата, навлизат в кръвния поток и постъпват в клетките на организма. Основните мастни киселини омега-6 са от решаващо значение за кожата за поддържането на силна бариера срещу външната среда.”

Котка, която страда от храносмилателни разстройства, може да покаже различни симптоми като диария, запек, липса на апетит, апатия или летаргия. За тези симптоми може да има различни причини като например стрес, вируси, паразити, промени в храната или топки от косми.

Ако котката ти страда от храносмилателни разстройства, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар, за да определи причината за симптомите и да я лекува по съответния начин.

Изпражненията са отличен показател за здравето на твоя приятел и макар че не е много приятно, не забравяйте да ги следите и проверявате редовно!

Те трябва да са редовни (веднъж или два пъти на ден), добре оформени и твърди.

Прекалено меки или твърди и сухи изпражнения, както и обезцветени и сиви могат да бъдат признак за патология или неподходяща храна. Ако имате съмнения за някое от тези неща, не се колебай да поговориш за тях с ветеринарния лекар.