Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Ръста котка, лежаща под одеяло

FIP при котки: Какво трябва да знаете

6 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Какво представлява FIP (котешки инфекциозен перитонит) при котки?

FIP е относително рядко, но често фатално вирусно заболяване, което е често срещано при млади котки (на възраст под 2 години) и котенца. Причинява се от инфекция с вируса, наречен котешки коронавирус. Важно е да се отбележи, че това е различно от коронавируса, който заразява хората и води до COVID-19. Котешкият причинява само леки симптоми. В някои случаи обаче той мутира във вируса на инфекциозен перитонит, предизвиквайки FIP, сериозно заболяване, което е смъртоносно за повечето котки.

Мутиралият коронавирус може да предизвика инфекциозен перитонит, но преди да стигнем до спецификата на заболяването FIP, нека да разгледаме какво представлява котешкият коронавирус и как вашият домашен любимец има шанс да се зарази с него.

Какво е котешки коронавирус?

Засяга котките и не е заразен за хората. Въпреки това, лесно може да се предава между животните от този вид, обикновено с котешки изпражнения. Ето защо се случва по-често при тези, които са в непосредствена близост или споделят едно домакинство.

Добрата новина е, че въпреки че лесно се заразяват от този вирус, който се среща при почти всяка котка през някакъв етап от живота ѝ, котешкият коронавирус обикновено не води до видимо болно състояние. Инфекцията обикновено е ограничена до чревния тракт, така че ако се проявят някакви симптоми, то те са леки. Обикновено се забелязва, че котето страда от диария в продължение на няколко дни и нищо повече.

Защо котешкият коронавирус причинява инфекциозен перитонит?

И така, как един привидно безобиден вирус се превръща в по-опасен щам, способен да активира фатална болест при котките? Тъй като котешкият коронавирус започва да се размножава в тялото, може да възникнат мутации. Учените все още не знаят какво причинява тези мутации, но слабата имунна система, стресът и дори възрастта (като по-младите са по-податливи) са предложени като възможни обяснения.

Една от тези мутации има вероятност да превърне котешкия коронавирус във вирус на инфекциозен перитонит, който, вместо да остане ограничен в чревния тракт, заразява кръвните клетки, които след това пътуват из цялото тяло. Имунната система трябва да може да се намеси в този момент и да се пребори с инфекцията, но ако това не се случи, животното ще развие котешки инфекциозен перитонит.

Така че, дори да се зарази с вируса FIP, това не означава непременно, че ще страда от болестта. Силната имунна система може да спре отключването на болестта. Това означава, че младите и старите котенца с по-слаби имунни отговори е по-малко вероятно да спрат вируса и FIP ще се задейства като последствие. Въпреки това, заболяването за щастие се среща доста рядко при котките.

Какви са симптомите на FIP при котките?

За съжаление, FIP при котки не се разпознава лесно само чрез симптоми. Първите признаци са неясни и общи за толкова много други състояния. Ранните симптоми включват треска, загуба на тегло, намален апетит и летаргия.

Но след няколко дни започват да се появяват други признаци, които са по-тревожни и придават на болестта двете форми, с които е известна: „мокър“ и „сух“ FIP.

Симптоми на „мокър“ или ефузивен

При тази форма на заболяването течността се натрупва в корема, което прави подутият корем един от най-очевидните признаци. Това може да се случи и в гръдната кухина, причинявайки проблеми с дишането. Но други заболявания също може да причинят това натрупване на течности, така че е важно да изчакате по-ясна диагностика от вашия ветеринарен лекар, преди да се постави предполагаема диагноза.

Симптоми на ‘сух’ или неефузивен

В този случай на FIP при котки ще има минимално натрупване на течност и симптомите ще бъдат неясни и неспецифични само за едно заболяване: загуба на тегло, повръщане или летаргия. Може също да се развие възпаление, което да засегне различни органи като очи, бъбреци, бели дробове или кожа.

И в двата случая, след като симптомите се появят, те ще прогресират много бързо – за няколко дни или седмици.

Как се диагностицира котешки инфекциозен перитонит?

Без специфични за болестта симптоми и налични кръвни тестове за потвърждаване на FIP, няма как ветеринарите да стигнат до диагноза. Ето защо ще бъдат направени поредица от тестове, включително кръвни изследвания за идентифициране на всякакви аномалии или рентгенови снимки за търсене на натрупване на течности в тялото.

Биопсията на възпалени тъкани има най-добри шансове за разкриване на FIP при котки, но това изисква операция, която не се препоръчва, ако животното е твърде болно. Дори и да се направи биопсия, това не винаги води до точна диагноза.

Какво е лечението на FIP при котки?

За съжаление, в много случаи FIP е фатално заболяване, но има опции за лечение, които ще облекчат някои от симптомите, за да помогнат на котката да се почувства по-комфортно. Въпреки това, изследванията за възможностите за лечение на FIP продължават и има ранни надежди, че медикаменти или дори ваксина, която предотвратява това заболяване, може да е възможна един ден.

В момента най-доброто нещо, което собствениците на домашни любимци може да направят, е да обсъдят всички налични варианти (които включват поддържащо лечение, когато е подходящо) със своя ветеринарен лекар и да са емоционално подготвени за ситуацията, в която евтаназията е най-хуманната стъпка.

Може ли да се предотврати FIP при котки?

Понастоящем няма известен начин за предотвратяване на котешкия коронавирус да предизвика болестта FIP. Но собствениците може да помогнат за минимизиране на риска този вирус да попадне в системите на тяхната котка на първо място, както и да намалят вероятността, че след като влезе там, той ще мутира.

Поддържането на тоалетната далеч от купата с храна и по-честото ѝ почистване ще помогне за намаляване на предаването на котешкия коронавирус. Въпреки че не може да избегнем голяма част от стресовите ситуации за нашите домашни любимци, има начини да намалим честотата им, чрез разпределяне на събитията, които са плашещи за домашния любимец. Например, ако се местите, уверете се, че не вземате друга котка по същото време.

Претъпканите или лошо поддържани развъдници също допринасят за разпространението на котешкия коронавирус. Затова е важно да посетите или проучите мястото, където е била настанена, преди да я доведете у дома. Развъдникът трябва да е добре управляван, почистван поне два пъти на ден и не трябва да има лоши миризми.

И не забравяйте винаги да следите необичайните симптоми при вашия любимец и да се свържете с ветеринаря възможно най-скоро, ако те продължават. Дори кашлицата, която не изчезва, може да бъде разкриващ знак за нещо друго, което се случва в тялото ѝ. Ако забележите този симптом при вашия домашен любимец, ето нашата полезна статия, обясняваща основните причини, поради които котката ви може да кашля.

Свързани статии:

Purina Pro Plan
4 мин. четене

Рак на кожата при котки

4 мин. четене

Лимфом при котки

6 породи безкосмени котки

5 мин. четене

Причини за кашлица при котките