Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Джинджифилова котка, седнала до празна купа за храна.

5 съвета за подобряване на здравето на червата на котката ви

4 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Здравето на червата на вашата котка играе важна роля за цялостното ѝ здраве и благополучие – от храненето до имунитета. То може да помогне за храносмилането и поддържането на силна имунна система, като гарантира, че може да се съсредоточите върху това да се наслаждавате на хубавите моменти заедно. 

1. Балансирана диета

За да поддържате здравето на червата на котката си, изборът на добре балансирана диета е от ключово значение. Храната, богата на пробиотици, например, е много добър вариант, за който тя ще бъде благодарна. Получаването на необходимите хранителни вещества помага да се поддържат червата здрави, което в крайна сметка води до по-силна имунна система и подобрено цялостно здравословно състояние.

Храната, която вашият любимец консумира, може да окаже силно влияние върху неговия чревен микробиом (микробиота), който представлява комбинация от добри и лоши бактерии, намиращи се в червата. Цикорията, например, е чудесен естествен пребиотик за подхранване на добрите бактерии в червата. Растежът им може да подпомогне и храносмилането.

Друга полезна съставка в храната за котки включва термично обработени лактобацили, за които е доказано, че подпомагат естественото производство на антитела в чревния тракт.

2. Обгрижване

Нашите котки обичат да се глезят! Възползвайте се максимално от това и почиствайте своята редовно: така не само ще предотвратите котешки кожни проблеми, но и ще я предпазите от поглъщане на големи количества косми. Погълнатото голямо количество косми може да доведе до образуването на космени топки, които от своя страна може да блокират изпразването на стомаха.

3. Вървим натам... Готови ли сте? Играйте!

Стресът е често срещана причина за дисбаланс в червата и упражненията може да бъдат добро средство за стимулиране на червата на котката ви в случай на запек. То може също така да помогне за контролиране на теглото и нивата ѝ на стрес, което води до подобряване на качеството ѝ на живот.

Няколко минути ежедневни упражнения с вашия приятел може да укрепят връзката ви и същевременно да повишат енергийното ѝ ниво.

4. Успокойте се

Който върви бавно, върви здравословно. Котките са особено чувствителни към промени и модификации в диетата, дори когато става въпрос за здравословни лакомства. Ако промените храната на вашия домашен любимец, препоръчваме да действате стъпка по стъпка.

Постепенният преход в продължение на няколко дни ще позволи на червата да свикнат с новата диета и ще сведе до минимум въздействието върху здравето им.

5. Вода

Нашите котки, особено тези, които се хранят предимно или изцяло със суха храна, са склонни да не пият достатъчно вода: произхождайки от пустинята, те са запазили този навик. Липсата на достатъчен прием на вода може да доведе до проблеми, които се отразяват на чревното здраве на вашата котка.

За да я насърчите да пие по-редовно, поставете няколко купички за вода на различни места в дома си, но не забравяйте да ги държите далеч от тоалетната на вашия домашен любимец. Водата трябва да е прясна и да се сменя поне два пъти дневно. Някои котки предпочитат течаща вода и с удоволствие пият от чешмата: ако вашият домашен любимец е такъв, може да използвате фонтан за вода.

Добре е също така да включите в диетата мокра храна (от консерва или торбичка), тъй като тя ще осигури повече влага. Може да я комбинирате с любимата на вашата котка суха храна.

И не забравяйте да следите изпражненията, козината и поведението на домашния си любимец. Котките не изразяват дискомфорт и болка по начина, по който го правим ние, хората. Те са склонни да се крият, когато не се чувстват добре. Обръщайте внимание на всички едва доловими промени в ежедневието им и не се колебайте да посетите ветеринарния си лекар, ако имате съмнения за здравословното състояние на домашния си любимец.

Накратко... следвайки тези прости стъпки – грижата за вашата котка има възможност да доведе до редица ползи. Освен че може да гарантирате, че ще продължи да води нормален живот, вие също така може да ѝ помогнете да се справи по-добре с предизвикателни ситуации, като ѝ предоставите средствата, от които се нуждае, за да има здрави черва.

Още статии

Purina Pro Plan
10 мин. четене

С какво да храним коте?

6 мин. четене

Проблеми с пикочните пътища при котките