Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Тъмнокафява котка, седнала на прага

Бременност при котките и раждане

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Ако очаквате малки котенца да се родят скоро в дома ви, това може да е много вълнуващо, но и малко обезсърчително.

Не трябва да се притеснявате – бременните котки обикновено са повече от способни да се грижат за себе си, въпреки че те все пак ще се нуждаят от вашите грижи и внимание по време на раждането. Тъй като често се опитват да се измъкнат, за да раждат на усамотено място, за всеки случай ще трябва да ги следите внимателно през последните няколко седмици! Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения или се страхувате от този процес. Техният съвет трябва да ви помогне да се почувствате по-спокойни.

Ето някои полезни съвети от нашия екип PetCare, с които ще ви помогнем да сте възможно най-подготвени, когато вашата котка стане майка.

Подготовка за раждането

През последните две седмици от бременността се уверете, че всички останали в семейството са спокойни и тихи и се отнасят внимателно с нея. Това се отнася най-вече до децата, които разбираемо може да са развълнувани от перспективата за котенца, с които скоро ще си играят!

Опитайте се да държите котката си възможно най-спокойна и неактивна през това време и я насърчавайте да се отпусне в специалното си легло за майчинство. Дори и най-уютното меко легло обаче може да не я изкуши, а някои котки ще предпочетат ъгъла на шкафа вместо предложеното от вас родилно място! Просто се уверете, че има избор къде да роди и не се опитвайте да я премествате от избраното от нея място.

Осигурете си помощ

Раждането трябва да протича гладко, но е добре да имате помощ под ръка, в случай че настъпят някакви усложнения.

Потърсете телефонния номер на вашия ветеринарен лекар в извънработно време, преди котката ви да роди, защото това често се случва през нощта, а и може да има нужда от спешна помощ. Може да се наложи и да я заведете на ветеринар, така че се подсигурете и с транспорт.

Когато сметнете, че раждането наближава, добре е предварително да подготвите някои неща, като чиста купа с топла вода, чисти кърпи, конец за зъби и ръкавици за еднократна употреба, заедно с кош и подробности за вашия ветеринарен лекар. Важно е тези неща да са ви под ръка, за всеки случай!

Ако трябва да преместите котенцата далеч от майката, ще трябва да им осигурите топлина. Препоръчваме ви да използвате термочаша вместо бутилка с гореща вода, тъй като острите им зъби и нокти може да причинят пробиви.

За какви знаци да внимавате?

Предстоящото раждане може да бъде трудно забележимо. По време на първите етапи майката ще стане много неспокойна, ще крачи, сякаш търси нещо, както и ще бъде доста гласовита. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако не сте сигурни дали е започнало. Следете внимателно котката си през последните седмици и дни преди раждане, за да сте сигурни, че знаете кога и къде ще роди малките си.

Всяка котка обича уединението си и това е особено вярно, когато е на път да има бебета! Важно е да наблюдавате как ражда, за да може да се намесите, ако има проблеми, особено, ако ѝ се случва за първи път.

Как раждат котките? Етапи на бременност и раждане

Котешкото раждане има три етапа. Ако смятате, че то е започнало, трябва да наблюдавате майката зорко. Обикновено процесът протича много гладко, но е важно да сте нащрек, за да може да реагирате бързо при усложнения.

Въпреки това, намесата, освен ако не е абсолютно наложителна, може да забави раждането и да разстрои котката ви, така че се ограничете до редовни проверки и се опитайте да стоите настрана. Ако се притеснявате за нещо, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Ограничете и броя на зрителите. Въпреки че цялото семейство със сигурност ще е развълнувано от новопристигналите, това може да разстрои майката!

Помощ по време на раждане

След като котенцата се родят, майката трябва да им помогне като скъса околоплодния сак (тънката мембрана около котетата) и след това да ги почисти внимателно. Имайте предвид, че понякога може да се нуждае от малко помощ от ваша страна.

Ако тя не скъса сама сака, не го направи напълно или не почисти котенцата, може да се наложи да се намесите и да се погрижите за новородените котенца. Внимателно разкъсайте неотворените сакчета с кърпа (никога с остър предмет), за да може котенцата да дишат. Внимателно почистете устичките и носа им, след което бързо подсушете козината им с малка чиста кърпа или такава за лице. Здравото разтриване с топла кърпа ще изсуши и затопли котенцата и ще ги стимулира да поемат първата си голяма глътка въздух.

След като котката ви е родила, ще прегризе пъпната връв, но вашата помощ може да е необходима отново, ако не го направи. С чисти ръце или с ръкавици за еднократна употреба завържете конеца за зъби около връвта на около 2 инча от тялото на котето, завържете отново още един на сантиметър от котето и отрежете пъпната връв между връзките. Не го режете твърде близо до малкото, защото това може да създаде опасност за него. Дългите краища на конеца може да бъдат сдъвкани или погълнати от майката, така че се уверете, че са подрязани! Ако забележите, че се опитва да дъвче твърде близо до котето, спрете я и го направете сами.

Ако се притеснявате за тази част, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар предварително, за да сте сигурни, че сте наясно какво точно да правите.

След раждане на котка

Може да ви се струва, че минава бързо, но цялото раждане отнема между 2 и 5 часа. В някои случаи може да продължи до 24 часа! Ако забележите, че майката има проблеми, свържете се с вашия ветеринарен лекар, за да обсъдите следващата стъпка. Ако изглежда, че се напряга непродуктивно за час или повече по време на раждането, също му звъннете незабавно.

Котилото обикновено е между четири и шест котенца, въпреки че не е твърде необичайно да е повече или по-малко от това. След като всички котенца се родят, дайте време на вашата котка да почисти и нахрани своите малки. Опитайте се да не се намесвате прекалено, но не се страхувайте да се държите внимателно с тях, тъй като това ще ги социализира, както и ще даде на майка им така необходимата почивка!

Ако не са сукали в рамките на един час след раждането, може да се наложи да ги насочите към една от нейните цицки, защото е вероятно да са много гладни! Ако има повече котенца, отколкото цицки, може да се наложи да ги разменяте, докато се научат да ги споделят.

В случай че майката не се грижи за котенцата си, не ги почиства или не ги храни, бързо се консултирайте с ветеринаря.

Понякога може да се наложи ръчно отглеждане след раждане, но това е необичайно. Ако имате някакви притеснения или въпроси относно отглеждането на котилото, потърсете допълнителен съвет. Сега вече, всичко, което трябва да направите, е да отпразнувате този специален момент и пристигането на котенцата – поздравления!

Свързани статии:

Purina Pro Plan

12 дългокосмести породи кучета

6 породи безкосмени котки

4 мин. четене

Рак на кожата при котки