Определяне на физическото състояние на кучето ви

Наясно сте, че кучето ви е уникално, но знаете ли, че това се отнася и за начина, по който вашето куче усвоява хранителните вещества и калориите в храната си.
Куче от порода ретривър
Куче от порода ретривър
Куче от порода ретривър

Също като при хората и при кучетата преработването на храната е различно за всеки организъм - по-конкретно в зависимост от възрастта и нивото на физическа активност. Ако домашният ви любимец приема повече калории от необходимото, излишните калории може да се натрупват като мазнини, което в най-лошия случай може да доведе до затлъстяване при кучетата.

„Познанията за определяне на показателите на физическо състояние на вашето куче и редовното им измерване, в съчетание с подходящ хранителен режим и физическа активност, гарантират, че полагате възможно най-добри грижи за здравето и цялостното добро състояние на домашния си любимец.“ твърди Зара Боланд, която е ветеринарен специалист в Purina.

Разбираемо е, че макар да е добре да претегляте редовно кучето си и да следите постоянно теглото му, това може да не е толкова лесно, ако то е от едра порода или много пъргаво. Не винаги е лесно да разберете какво е правилното тегло на дадено куче, защото има много различия при различните породи. Именно тогава идват на помощ показателите за физическо състояние.

Показателите за физическо състояние ви позволяват да определяте количеството на мазнините в тялото на кучето ви, може да се прави и в къщи без претегляне, а също така позволява идентифициране на проблеми при кучета с наднормено тегло още преди кантарът да покаже натрупване на повечко килограми. Нещо повече скалата за измерване е приложима за почти всяко куче и затова може лесно да проверите показателите на кучето преди посещение при ветеринар - независимо дали кучето е едро, дребно, с твърда и къса козина или дългокосместо.

Куче от порода ретривър

Определяне на физическо състояние и показателите на вашето куче

Определянето на физическите показатели на кучето ви е много лесно, ако следвате няколко прости стъпки. Използва се измервателна скала от едно до девет, при което едно обозначава изключително слабо куче, а девет е стойността при куче с твърде наднормено тегло.

Показатели за физическо състояние в границите на стойности между четири и пет се считат за идеални - нито твърде ниски, нито твърде високи и именно тези стойности трябва да се стремите да постигнете у кучето си. За да проверите текущото физическо състояние на кучето си, трябва да прегледате три области.

Преглед на ребрата

Разположете кучето си удобно и прокарайте длани по двете страни на гръдния му кош (кучето ви вероятно ще сметне тази проверка за галене). Просто отбележете как се чувства и сравнете с таблицата.

Преглед в профил

Огледайте странично изправеното си на четири крака куче. Най-добре очите ви да са на едно ниво с кучето, за да имате най-добра перспектива.

Преглед отгоре

Погледнете кучето си като застанете над него. Лесно!

Ако кучето ви е в перфектно физическо състояние, ще можете да напипате ребрата му без много мастни тъкани върху тях. Талията трябва да е лесно различима при поглед отгоре (формата трябва да е овална), а коремът (частта точно пред задните крака) трябва да е огъната по посока на таза гледано отстрани.

Внимателното следене на показателите за физическо състояние на кучето ви и работата за поддържане на перфектни показатели със стойности между четири и пет през целия живот на кучето може също така да намали риска от поява на заболявания, предизвикани от наднормено тегло. Такива заболявания включват артрит, сърдечни заболявания и дори диабет, което значи не само по-големи разходи за ветеринарен лекар, но също и едно куче, което няма да се чувства комфортно и жизнерадостно. Това е още една причина да вкарате кучето с в добра форма.

Кучето ви е твърде слабо, ако:

  • Ребрата, гръбначните прешлени, костите на таза и други едри кости (които може да забележите) са видими от разстояние. Кучето няма явни мастни натрупвания и е налице очевидна загуба на мускулна маса.
  • Лесно се виждат ребрата, гръбначните и тазови кости. Няма напипващи се мастни тъкани, някои кости са различими и е налице минимална загуба на мускулна маса.
  • Ребрата се напипват лесно и може да са видими, но няма напипваща се мастна тъкан върху тях. Горните краища на лумбалните прешлени са видими, костите на таза започват да се очертават, а талията е изразена.

Показателите за физическо състояние на кучето ви трябва да бъдат:

  • Ребрата на кучето ви трябва да се напипват лесно, с минимално покритие от мастни тъкани. Талията е лесно различима при поглед отгоре и лесно се различава прибраният, или „плосък“, корем.
  • Кучето ви трябва да има напипващи се ребра, без да ги покриват излишни мастни тъкани. Талията може да се различи зад края на гръдния кош при поглед отгоре, а коремът е извит.

Кучето ви има повече килограми, ако:

  • Ребрата се напипват, но има малко излишни мастни тъкани. При поглед отгоре се вижда талия, но тя не е ясно изразена. Коремът е леко изпъкнал.
  • Трудно напипвате ребрата, има дебело покритие от мастни тъкани. Кучето има солидни мастни натрупвания в областта на гръдния кош и основата на опашката. Липсва изразена талия или талията трудно се различава, като може да има или да няма изпъкнал корем.
  • Ребрата не се усещат при опипване вследствие на дебело покритие от мастни тъкани или се напипват само при значителен натиск върху ребрата. Кучето има солидни мастни натрупвания в лумбалната област и основата на опашката. Няма талия и коремът не е прибран. Може да има видимо разширяване на корема (коремът е голям и леко отпуснат).
  • Кучето има солидни мастни натрупвания в областта на гръдния кош, гръбнака и основата на опашката. Няма талия и прибран корем, налице са мастни натрупвания по врата и крайниците. Има видимо разширяване на корема (коремът виси).

Още съвети за определяне на физическото състояние на кучето ви

Имате нужда от още помощ? Щатният ветеринарен специалист на Purina - Зара Боланд - демонстрира как се измерва текущото физическо състояние и се определят показателите на кучето ви в посредством изпълнение на три лесни стъпки. Необходима е не повече от минута, за да се определи дали кучето ви има наднормено тегло, недостатъчно тегло или теглото му е точно колкото трябва.

След като сте определили физическото състояние на кучето си, време е да помислите за необходимите корективни действия, ако са нужни такива. Ако кучето ви има наднормено тегло или е твърде слабо, потърсете съвета на ветеринарен лекар, за да възстановите добрата му форма.

След като кучето ви постигне желаните показатели, животът ще бъде по-прекрасен от всякога за кучето ви - то ще има повече енергия, ентусиазъм и жизнерадост, които да сподели с вас.