Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Какапу седи на входната врата

Често срещани здравословни проблеми на Кокапу, за които трябва да знаете

4 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Кокапу е едно от най-очарователните хибридни кучета. Произхождащо от кокер шпаньол и пудел, то съчетава някои от най-добрите черти на всяка порода, като по този начин е очаровало света.

В резултат на това, то е любвеобилно куче с прекрасен темперамент, изключително умно и лесно за обучение.

Но това не е всичко, което кокер шпаньолът и пуделът предават на своите кученца Кокапу. Затова, ако се чудите какви здравословни проблеми може да имат, ето някои от наследствените такива, които често засягат тези кучета.

Здравословни проблеми на Кокапу

Луксация на пателата

Кокапу може да страдат от проблеми с придвижването поради луксация на коляното. Това състояние е известно като пателарна луксация, като много малки породи са предразположени към него. Накуцането или загубата на нормална стойка са признаци, които собствениците бързо разпознават. За щастие, въпреки че този здравословен проблем е често срещан при Кокапуто, много от тези кучета водят сравнително комфортен и нормален живот.

В някои случаи ветеринарните хирурзи препоръчват операция, докато физиотерапията и медикаментите се ограничават до леки случаи на пателарна луксация.

Тазобедрена дисплазия

Ако тазобедрените стави не се развиват нормално докато кученцето расте, може да се появи болезнен здравословен проблем, наречен дисплазия на тазобедрените стави. Това е заболяване засяга както кокер шпаньолите, така и пуделите.

Признаците, на които трябва да обърнете внимание, включват болка, куцане, скованост и нежелание за ходене. Облекчаването на болката и внимателно планираните упражнения може да са от голяма полза за облекчаване на тези симптоми. При по-тежките случаи обаче може да се препоръча операция.

Проблеми с ушите

Раздутите уши на кокер шпаньола при Кокапу са подсказка за друг често срещан здравословен проблем – ушните инфекции. При тях бактериите и ушните акари попадат в ухото и се размножават, причинявайки редица проблеми. Собствениците може да разберат веднага , че нещо не е наред, защото домашният им любимец ще поклати глава или ще се опита да си почеше ушите, за да облекчи дискомфорта.

Медикаментите може да спрат инфекцията, но за предотвратяване на проблемите с ушите при Кокапу, най-добре е да се почистват редовно. Препоръчително е да следвате инструкциите на ветеринарния лекар относно методите, които са ефективни и безопасни.

Прогресивна атрофия на ретината

Прогресивна атрофия на ретината е наименованието на заболяване, причиняващо загуба на зрението поради влошаване на състоянието на клетките, изграждащи ретината. То е наследствено и за съжаление кокер шпаньолите изглежда са по-податливи.

За съжаление, то може да доведе до слепота, но дори слепите кучета може да са много здрави, стига да не изпитват болка.

Катаракта

Друго наследствено увреждане на зрението, което може да се прояви при Кокапу, е катарактата. Необичайното помътняване на окото се влошава с течение на времето, което води до загуба на яснотата на зрението и в крайна сметка до неговата пълна загуба.

Катарактата може да бъде отстранена по хирургичен път, но ветеринарните лекари обикновено препоръчват това едва след като определят степента, в която кучето се справя с частичната загуба на зрението.

Глаукома

Глаукомата е често срещан здравословен проблем при Кокапу. Тя се появява, когато в окото се натрупа течност, която се задръства и не се оттича, причинявайки му натиск. Ако не се лекува, може да увреди ретината и зрителния нерв, което да доведе до слепота.

За да се спре повишаването на вътреочното налягане, в тежките случаи на глаукома се налага спешна операция и се предписва продължително лечение, за да се контролира. Също така, трябва да се извършват редовни прегледи от ветеринарен лекар, за да се проследи дали състоянието не се влошава с течение на времето.

Алергии

Кучешките алергии може да засегнат дори сладките представители на породата Кокапу. Има много неща, които има вероятност да доведат до алергична реакция – от кучешката храна, която ядат, до веществата, с които влизат в контакт, дори и от прашеца и праха, които вдишват кученцата. Ето защо си струва да обърнете внимание на всички необичайни симптоми и да се консултирате с ветеринарния лекар, ако забележите такива.

Синдром на яростта

Обикновено Кокапу имат чудесен темперамент, но както и други, и тази кучешка порода има генетично заболяване, наречено Синдром на яростта. Това е сериозно поведенческо състояние, при което кучето внезапно развива много агресивно поведение. Ако смятате, че кучето ви може да има това заболяване, е важно да се консултирате с ветеринарен лекар.

Научете повече за кокер шпаньола, един от родителите на кучето Кокапу, както и за някои от често срещаните здравословни проблеми, които може да развие през живота си.

Свързани статии:

Purina Pro Plan

Какво има в кучешката храна?

5 мин. четене

Лимфом при кучета: Симптоми и лечение

12 дългокосмести породи кучета