Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Лабрадор лежи на ветеринарна маса

Лимфом при кучета: Симптоми и лечение

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Кучешкият лимфом може да изглежда като страшна диагноза за вашия домашен любимец. Това е прогресивно, често фатално заболяване, а мисълта, че вашето куче може да страда от него, е трудна за всеки собственик.

Важно е обаче да имате възможно най-много информация за това какво означава самото заболяване, на кои симптоми трябва да обърнете внимание и какво да очаквате относно диагностика и лечение, след като стигнете до ветеринарния кабинет.

Продължете да четете, за да разберете какво трябва да знаете за кучешкия лимфом.

Какво е лимфом?

Лимфомът е името, дадено на група от различни видове рак при кучета, които обикновено засягат лимфната система. Клетките в нея, наречени лимфоцити, са отговорни за борбата с инфекциите и са разположени в цялото тяло, но на определени места се появяват в по-висока концентрация. Ето защо лимфомът обикновено се намира в костния мозък, далака, чревния тракт или лимфните възли.

Лимфоцитите обаче пътуват навсякъде в тялото, което означава, че специфични органи извън лимфната система, като кожата, очите или нервната система, в редки случаи също може да бъдат засегнати.

Какви са видовете лимфоми при кучета?

Различните видове лимфоми са именувани въз основа на частта от тялото, където се намират. Така че, ако вашето куче е диагностицирано с това заболяване, може да чуете ветеринаря да говори за един от тези четири вида лимфом при кучета.

Мултицентричен лимфом

Както подсказва името, този тип лимфом се е развил в няколко области в тялото на вашето куче. Това е една от най-честите форми на заболяването и се проявява най-очевидно чрез увеличени лимфни възли.

Хранителен лимфом

Ако лимфомът се появи някъде в стомашно-чревния тракт, това означава, че кучето ви страда от храносмилателен лимфом.

Медиастинален лимфом

Лимфните възли в гръдния кош също може да се подуят в резултат на лимфома, като това състояние се нарича медиастинално. Това обаче е една от най-редките форми при кучетата.

Екстранодален лимфом

Ако лимфомът на вашето куче се открие в области извън лимфната система, това означава, че то страда от екстранодален случай на заболяването. Може да бъдат засегнати кожата, очите, дори бъбреците и нервната система.

Какви са симптомите на лимфома при кучета?

Кучешкият лимфом може да засегне различни органи, което прави симптомите трудни за определяне. Но като цяло собствениците трябва да внимават за няколко признака:

  • големи лимфни възли;
  • отслабване;
  • летаргия;
  • повръщане;
  • загуба на апетит;
  • затруднено дишане.

Лимфни възли при кучетата

Подутите лимфни възли са един от симптомите на кучешки лимфом. Може би се чудите къде точно се намират лимфните възли и как може да разберете кога са необичайно големи.

Има много лимфни възли по цялото тяло, но най-лесните за достъп и проверка се намират под челюстта, зад коляното и в областта на подмишниците и слабините. Тези подути възли се усещат като голяма, твърда маса под кожата.

Преди да прегледате кучето си, знайте, че откриването на подут лимфен възел не означава непременно, че вашият домашен любимец страда от рак. Възпалението в тялото може също да доведе до това. Ето защо е важно да направите всички необходими тестове, които ветеринарният лекар препоръчва, за да разберете какво всъщност се случва в тялото на вашето куче.

Как се диагностицира лимфомът при кучета?

Ако се подозира лимфом, вашето куче вероятно ще премине през серия от тестове. При такова системно заболяване, което може да се разпространи почти навсякъде в тялото, ветеринарният лекар ще използва рентген и ултразвуково сканиране, за да идентифицира всякакви необичайни маси. Кръвните тестове вероятно също ще бъдат част от диагностичния процес, както и пробите от всички намерени тумори.

Друго важно нещо, което ветеринарят ще ви каже, е в какъв стадий е прогресирала болестта. Това може да е един от петте етапа, като първият означава, че е открит единичен лимфен възел, а петият, най-сериозният, че множество органи вече са засегнати.

Лечение на кучешки лимфом

Въпреки че кучешкият лимфом не може да бъде излекуван напълно, той може да бъде овладян. Това означава, че целта е да се постигне намаляване на размера на тумора или предотвратяване на по-нататъшен растеж, известно още като ремисия. Някои или всички симптоми на вашето куче може да изчезнат, но ракът все още да присъства в тялото.

Най-често срещаното лечение за кучета с лимфом е химиотерапията. За щастие страничните ефекти не винаги са толкова тревожни, колкото при хората, като при повечето кучета нито настъпва косопад, нито се чувстват зле. Видът и честотата на използваната химиотерапия зависят от конкретната диагноза кучето. Някои видове лимфом няма да реагират на химиотерапия, така че може да се препоръча операция или лъчетерапия.

Каква е прогнозата за кучета с лимфом?

В повечето случаи лимфомът при кучетата в крайна сметка прогресира и се превръща в смъртоносно заболяване. Най-полезното лечение за вашето куче е като подобрите качеството му на живот.

Химиотерапията може да постави рака в ремисия средно за 8-9 месеца, но лимфомът често се връща и повторна такава обикновено е по-трудна за постигане.

Понякога собствениците на домашни любимци може да изберат да не предложат на кучето си лечение. Независимо дали това се дължи на стадия на заболяването, или на разходите за лечение, трябва да знаете, че процентът на оцеляване на домашния любимец обикновено се измерва в седмици.

Така че е важно да сте емоционално подготвени за честен разговор с вашия ветеринарен лекар относно степента на преживяемост за конкретния тип лимфом на вашето куче и текущия му стадий. Така ще може да изберете най-добрия и удобен вариант за вашия най-добър приятел.

Лимфомът е сложно, прогресивно и често смъртоносно заболяване. Но с помощта на ветеринарен специалист и съсредоточаване върху качеството на живот на вашето куче през този труден момент, може да решите какво е най-добро за него и да го правите щастлив възможно най-дълго.

Ако искате да научите повече за най-добрата грижа в края на живота на вашето куче, прочетете нашата полезна статия.

Свързани статии:

Purina Pro Plan

12 дългокосмести породи кучета

Породи кучета с двойна козина

Какво има в кучешката храна?