Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Светлокафяво куче с изплезен език, разположено на ветеринарна маса.

Кожни проблеми и кожни състояния при кучетата

8 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Ако кучето ви развие кожно заболяване, няма нужда да се притеснявате. Те се срещат често и с подходящите грижи са много лесни за лечение. Ето ръководство за това какво трябва да наблюдавате.

Как трябва да изглежда кожата на кучето ми?

Кожата на вашето куче е уникална, също като неговата индивидуалност, но има и много общи неща, които трябва да са еднакви за всички кучета със здрава кожа.

 • кожата на четириногия ви приятел трябва да бъде розова или черна, в зависимост от пигментите, характерни за породата му, или от индивидуалната му генетична история – и двете са напълно нормални;
 • по нея не трябва да има корички, сърбеж, лющене, черни или бели петна, инфектирани или по-топли и възпалени участъци;
 • козината трябва да е приятна и гъста (въпреки че точната гъстота зависи от породата) и лъскава, без накъсани косми, плешиви петна, пърхот или досадни бълхи.
 • тя може да капе през цялата година, но линее най-много през лятото и есента;
 • кожата му трябва да е гладка, а козината – чиста и в добро състояние.

За какво трябва да внимавам?

 • внимавайте за прекомерно разчесване, струпеи по кожата и дърпане на козината;
 • ако козината е слаба, на петна или рошава, тя може да крие заболяване;
 • кожата покрива както външната, така и вътрешната страна на ушите на кучето, така че всякакви аномалии по ушите могат да бъдат свързани с кожно заболяване;
 • ако забележите кафяв секрет или зачервяване в ушите или ако то продължава да клати глава, препоръчваме да потърсите ветеринарен лекар.

Суха кожа и кожни заболявания при кучетата

Сега вече знаете за какво да внимавате, но какво всъщност причинява кожните заболявания?

Сухата кожа при тях може да бъде причинена отчасти от тяхната (и вашата) домашна среда. Например през зимата, когато отоплението е включено по-често или при по-висока температура, състоянието на кожата на кучето ви може да се промени и да започне да сърби.

Освен ако кучето ви не се чеше непрекъснато, сухата кожа не представлява сериозен здравословен проблем и може лесно да се лекува. Вашият домашен любимец ще се зарадва на специалните шампоани, помагащи за възстановяване на влагата, които може да закупите от ветеринарния лекар. Въпреки това основният източник на проблема вероятно е сухата среда. В такъв случай един използването на овлажнител в дома може да помогне на кучето ви да се чувства по-комфортно.

Косопад при кучетата (алопеция)

Често срещани кожни паразити

Акарите по кучетата са често срещани, а други често срещани паразити са бълхите, кърлежите и въшките. Те могат да причинят сърбеж, възпаление, кожни лезии и косопад. 

Повечето от тях могат да бъдат лекувани успешно, но понякога кучето ви може да се нуждае от продължително лечение.
Някои от тях могат да засегнат и хората. За да научите повече за това какво можете да направите, за да се справите с проблема с паразитите, разгледайте нашата статия за бълхи, кърлежи и други паразити.

Кожни алергии при кучета

Какво представлява кожната алергия?

Ако кучето ви е в такова състояние ще забележите, че то често се чеше по корема, хълбоците и ушите или търка лицето си и дъвче лапите си. Кожата им се възпалява (дерматит) и се появяват лезии и инфекции, а включително с това може да се получи косопад и потъмняване на цвета на кожата.

Алергиите може да се появят на всеки етап от живота на кучето ви. Някои породи са предразположени към развитие на алергии, включително уестхайландски бял териер, гладкокосмест фокстериер, голдън ретривър, лабрадор ретривър, лахаса апсо, булдог, английски сетер, боксер, далматинец и шар пей.

Какво причинява кожните алергии при кучетата?

Вашият домашен любимец може да развие такава алергия, ако е изложено многократно на конкретен материал – "алерген", който предизвиква реакция. Това се случва, когато имунната система произвежда антитела, предизвикващи отделяне на възпалителни вещества, които на свой ред причиняват сърбеж.

Съществуват много вещества, които действат като алергени и предизвикват кожна алергия или т.нар. "алергичен дерматит". Те включват:

 • вдишвани алергени, включително плесени, полени и домашен прах;
 • алергия към бълхи (ако кучето ви е алергично към слюнката на бълхите);
 • контактен дерматит, който се причинява при контакт с вещество, което дразни кожата, като например сапуни, домакински и градински спрейове или химикали, нагръдници срещу бълхи, пера или вълна;
 • хранителни алергии – в този случай признаците на алергичен дерматит обикновено са налице през цялата година.

Изследване на кожни алергии

Трябва да заведете кучето си на ветеринар, за да се диагностицира причината. При посещението си при ветеринарния лекар представете пълна история на симптомите, включително информация по кое време от годината се появяват алергичните признаци.

Преди да определи причината за кожния проблем, ветеринарят ще иска да се запознае ако не с всички, то с повечето горепосочени фактори. В някои случаи алергията може да се дължи на комбинация от фактори и намаляването на влиянието на някои или всички от тях може да помогне. При по-тежки случаи ветеринарният лекар може да назначи кожни или кръвни тестове, за да определи точната причина за алергичната реакция на кучето ви.

Ако причината за оплакванията е хранителен източник, то може да се проявят и признаци на стомашно-чревно разстройство. Обикновено е необходимо да се опитате да идентифицирате конкретната съставка, в случая – алергена, и да я изключите от диетата на кучето си. За целта е необходимо да подложите вашия домашен любимец на диета под ръководството на вашия ветеринарен лекар.

Лечение на кожни алергии

Вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча различен тип лечение, което да помогне за справянето с алергията на вашия домашен любимец и да облекчат симптомите на инфекция. Това може да са специални шампоани за домашни любимци, хранителни добавки, медикаментозно лечение и терапевтични диети (като ветеринарните диети PURINA®), които може да го накарат да се почувства много по-добре. Те могат да се използват самостоятелно или в различни комбинации.

Диетата може да играе важна роля за решаването на много кожни проблеми при кучетата. А тези, които имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини може да помогнат за намаляване на сърбежа и възпаленията, свързани с алергичен дерматит.

Кожните алергии при кучетата, разбира се, могат да бъдат изключително неприятни и разстройващи за вашия домашен любимец. Отстраняването им може да отнеме много време и в някои случаи те се нуждаят от дългосрочно лечение. Въпреки това повечето състояния могат да бъдат разрешени и овладени навреме, което ще позволи на вас и на кучето ви да водите много по-приятен живот.

Още статии:

Purina Pro Plan
5 мин. четене

Лимфом при кучета: Симптоми и лечение

6 мин. четене

Езикът на кучетата