Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
куче драскане

Бълхи по кучетата: тяхното разпознаване и отстраняване

6 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Меката и топла козина на кучето е една от причините, поради които толкова обичаме да го гушкаме, това също е причината бълхите да намират вашия домашен любимец за неустоим! Вероятността кучетата да влязат в контакт с тези паразити в някакъв момент е доста голяма, но с малко познания може лесно да ги контролирате и лекувате. 

Какво представляват кучешките бълхи?

Те ще лежат спокойно в продължение на много месеци – дори няма да разберете, че са там – докато не усетят топлина и вибрации. След това се превръщат във възрастни и скачат върху преминаващ "гостоприемник", в този случай вашето куче – преди да започнат цикъла отначало! За всяка една бълха, която живее върху любимеца ви, може да има още 99 в дома ви, независимо колко чист е той.  

Кучешките бълхи може да пренасят болести и са най-честата причина за кожни проблеми. Ухапванията причиняват сърбеж за всички кучета и може да доведат до развитие на алергии при някои от тях, като например FAD (алергичен дерматит от бълхи). Късното лято е пиков сезон за тези паразити благодарение на високата влажност и топлите температури, но уютното централно отопление през зимата означава, че ще трябва да обезпаразитявате през цялата година.  


Как да разпозная кучешките бълхи?

Това, че не ги виждате, не означава, че ги няма! Най-очевидният признак, че кучето ви има бълхи, е упоритото чесане или понякога прекомерното разчесване, което може да доведе до оплешивяване на козината. Ако любимецът ви развие алергия към тях, то може да има също струпеи и червени, болезнени участъци по кожата. Редовното обгрижване няма да предотврати появата на бълхи по него, но поне ще ви предупреди за евентуални симптоми по-рано, докато не е станало късно, за да може да потърсите лечение възможно най-скоро. 


Как изглеждат кучешките бълхи?

Кучешките бълхи са тъмнокафяви и дълги 1-2 мм. Може да ги забележите в килима си или да видите малки черни петънца в козината на кучето си по време на разресване. Добър начин за проверка е да поставите тези петънца върху влажна хартия. Ако това е мръсотия от бълхи, петънцата ще станат червени заради разградената кръв, която съдържат. 

Как да третирам кучешките бълхи?

Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар относно лечението на тези паразити и използвайте одобрен от него продукт, който е тестван за безопасност и ефективност. Ако имате не само куче, но и котка, не прилагайте продукта върху кучето си в близост до нея, тъй като препаратите за третиране на кучешки бълхи съдържат перметрин, който е токсичен за котките. 

Третирайте домашните си любимци поотделно и се опитайте да ги държите разделени за определен период от време, така че да не рискувате да пренесете лечението чрез контакт.  
Когато се отървавате от кучешките паразити, не забравяйте, че трябва да обезпаризитите както дома, така и кучето си. Трябва да използвате комбинация от продукти за локално приложение, за да унищожите възрастните, както и средство, което ще предотврати превръщането на яйцата във възрастни. Уверете се също така, че всички меки мебели и килими се перат редовно на висока температура.

Обикновено се препоръчва лечението да се прилага в продължение на минимум 3 последователни месеца, за да се изчисти заразяването с бълхи, причинено от ларви и яйца.

Локално третиране на кучешки бълхи

Прахове

Праховете са доста старомоден и неприятен начин за третиране на бълхите, защото трябва да останат върху козината на кучето ви, за да бъдат ефективни, но може да причинят заболяване, ако бъдат погълнати или вдишани.

Спрейове

Спрейовете също се използват по-рядко, за разлика от миналото, главно благодарение на изобретяването на по-ефективни "точкови" препарати.

Нашийници

Обикновено нашийниците срещу бълхи не са много ефективни при лечението на кучета, поради факта, че имат ограничен обхват – т.е. третират само областта около врата и може да причинят загуба на козина или дразнене. Съществува обаче ново поколение нашийници, които може да закупите от ветеринарния лекар и които са много по-щадящи за кожата и козината. Те действат като разпръскват активната съставка по цялото тяло, а не просто на врата на кучето. Не забравяйте, че всички нашийници трябва да имат механизъм за бързо освобождаване, в противен случай другарят ви може да се закачи или оплете. 

Spot-ons

Тези продукти са най-простият и ефективен начин за третиране и предотвратяване на кучешки бълхи. Обикновено се състоят от малък флакон с течност, който трябва да се нанесе върху задната част на врата на кучето, като убива паразитите и понякога развитието на яйцата. Предлагат се няколко марки, затова се консултирайте с ветеринаря си, за да намерите най-добрата за вашия приятел.

Други форми на лечение на кучешки бълхи

  • таблетки и течности – те се абсорбират в тялото на кучето и или убиват бълхите при ухапване, или ги стерилизират, за да не може да се размножават;
  • инжекции – използват се срещу развитието на яйца на тези паразити, но в същото време може да е необходимо и локално лечение;
  • домашно третиране – някои от горепосочените препарати са полезни и за третиране на дома, тъй като предотвратяват снасянето на яйца от бълхите или предотвратяват развитието им. Съществуват обаче много домашни спрейове, които може да се използват върху килими и мебели. Винаги следвайте инструкциите на производителя, които обикновено препоръчват да изсмучете килимите си с прахосмукачка, за да извадите паразитите и яйцата им на повърхността, преди да напръскате старателно килима и след това да го изсмучете отново. Винаги пръскайте прахосмукачката със спрей против бълхи и изхвърляйте торбичките ѝ – не искате паразитите да се развиват и да пълзят оттам! Не използвайте спрейове в близост до аквариуми с рибки и винаги се уверявайте, че всички домашни любимци се държат далеч от третираните зони, докато не бъдат добре проветрени. За съжаление, много тежко заразяване в дома може да наложи третиране срещу вредители.
     

Кое е най-доброто средство за лечение на бълхи за кучета?

Собствениците, опитващи се да изберат най-ефективното лечение за своя домашен любимец, може да се почувстват малко объркани от широкия избор с решения, предлаган на пазара. Вашият ветеринар ще ви даде съветите и помощта, от които се нуждаете.

Ако се чудите коя е правилната опция за вашето куче, струва си да проведете разговор с него. Най-добрият вариант за вас ще зависи както от формата на лечението, така и от специфичните медикаменти, които то съдържа, в допълнение към това дали се нуждаете от защита и срещу други паразити.

Лекарства срещу бълхи за кучета, които не са одобрени от ветеринарните лекари

На някои продукти за лечение на кучешки бълхи пише, че съдържат естествени съставки, като масло от цитронела и евкалипт. Обикновено те не са подложени на строги тестове за безопасност, така че не е гарантирано, че действат или са безопасни за вашето куче. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да използвате какъвто и да е продукт за вашия домашен любимец.

Ако кучето ви има бълхи, не забравяйте, че те са много често срещани. Това не означава, че любимецът или домът ви е твърде мръсен! Ако не сте сигурни как да постъпите при предотвратяването или лечението на паразитите, попитайте ветеринаря си за съвет. Редовните ветеринарни прегледи ще му дадат възможност да забележи евентуални здравословни проблеми и, надяваме се, да ги отстрани в зародиш, преди да са станали сериозни.