Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Рак на кожата на кучето

Рак на кожата при кучета: Симптоми и лечение

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Вероятно ви се струва странно да видите „рак на кожата“ и „куче“ в едно и също изречение. В края на краищата, нашите космати приятели са покрити от главата до лапите с пищна козина и бихте си помислили, че това ще им предложи доста добра защита срещу прекомерно излагане на слънце, което е основният път към развитие на рак на кожата.

Но той не винаги се причинява от слънцето. Освен това, има достатъчно петна по вашето куче с малко или никаква козина, посредством които слънчевата радиация може да стигне до кожата му. Така че, ако се чудите дали трябва да се тревожите за признаци на това заболяване при вашия домашен любимец или дали изобщо е възможно да развие такова, ето какво трябва да знаете.

Може ли кучетата да получат рак на кожата?

Да, това е един от най-често срещаните видове тумори при кучетата. UV радиацията може да намери път към области като корема, ушите или носа, където има малко козина. Също така, увреждането на кожата, причинено от слънцето, може да се появи навсякъде по тялото на кучето, ако козината му е тънка. Това също увеличава шансовете за появата на заболяването.

Затова е важно собствениците на домашни любимци да знаят, че това заболяване може да се появи при тях и че има няколко начина да намалят шансовете това да се случи. Трябва да се има предвид, че някои породи кучета са по-склонни към развиване на заболяването.

И докато излагането на слънце е водещата причина, заслужава да се отбележи, че има и други, които ще бъдат разгледани по-късно.

Какви са знаците за рак на кожата при кучетата?

Търсенето на кожни лезии и струпеи е първата стъпка в проверката на вашето куче за признаци на рак на кожата. Но има и други симптоми, които трябва да имате предвид:

  • израстъци, подобни на брадавици;
  • необичайни неравности;
  • необясними области на обезцветяване;
  • секреции от кожни бучки;
  • зачервяване.
  • кучета, които драскат и дъвчат кожата си.

За щастие, много необичайни бучки не са ракови. Но посещението при ветеринар за преглед винаги е най-добрият подход. Колкото по-рано се открие, толкова по-лесно се лекува.

Какви видове рак на кожата съществуват при кучетата?

Не всички видове са еднакви. Ракът на кожата при кучета варира в зависимост от областта на тялото, където е открит, какво го е причинило и колко опасен е, като има три основни вида.

Мастно-клетъчни тумори

Обикновено се намират по торса на тялото. Мастно-клетъчните тумори са най-честият вид рак на кожата при кучетата и може да се възпалят поради алергична реакция или дразнене.

Злокачествени меланоми

Злокачествените меланоми обикновено се намират на устните, вътре в устата или върху ноктите. Тези видове тумори са едни от по-опасните, тъй като бързо може да метастазират, разпространявайки се в други органи. Това може да е животозастрашаващо за вашия любимец. Внимавайте за признаци на зачервяване, подуване и черни или розови маси по пръстите на краката, устата и устните.

Плоскоклетъчен карцином

Друг често диагностициран тумор, когато става въпрос за рак на кожата на кучето. Плоскоклетъчният карцином може да се появи в много части на тялото, включително носа, ушите, краката, главата или коремът. Тези тумори често приличат на брадавици и са твърди на допир.

Какво причинява рак на кожата при кучета?

Излагането на слънце е най-често цитираната причина, но има и други възможни обяснения, като фактори на околната среда, травма и дори генетика. Натрапчивото облизване може да увреди кожата и има някои доказателства, които предполагат, че това също причинява заболяването, като насърчава клетките да се размножават, образувайки ракови маси.

Известно е, че кучетата със светла и тънка козина са изложени на по-висок риск от развитие на рак на кожата, така че обърнете специално внимание дали вашият приятел отговаря на описанието.

Какво е лечението при кучетата?

Лечението при кучетата зависи от вида, местоположението и етапа, на който е открит. Много често хирургичното отстраняване на тумора е най-добрият начин да отървете вашия домашен любимец от раковите образувания. В някои случаи обаче може да се препоръча химиотерапия и лъчетерапия.

Злокачественият меланом е видът, който е най-труден за успешно лечение. Той може да се разпространи в лимфните възли, като в тези случаи обикновено се препоръчва химиотерапия заедно с операция.

Как да се предотврати?

Няма сигурен начин, по който да предпазите напълно вашия домашен любимец. Но има няколко прости неща, които собствениците може да направят, за да намалят вероятността от развитие на този вид рак.

Избягването на слънчево изгаряне чрез прилагане на слънцезащитен крем (особено при кучета с малко козина или светла такава), както и ограничаването на излагането на слънчева светлина, може да намали шансовете ракът на кожата да засегне вашия лоялен спътник. Например, излизането заедно през лятото е по-добре да се прави рано сутрин или вечер, когато слънцето не е много силно.

Също така е много важно редовно да проверявате любимеца си. Това е най-добрият начин да откриете рано подутини, струпеи или бучки, за да може вашият ветеринар да ги диагностицира и лекува възможно най-скоро.

Дори по-опасната версия, злокачественият меланом, може да се управлява по-ефективно, ако бъде уловен възможно най-рано, преди да се разпространи в лимфните възли. След това разберете къде се намират те при вашия домашен любимец и как да проверите за симптоми на лимфом при кучета.

Свързани статии:

Purina Pro Plan

12 дългокосмести породи кучета

5 мин. четене

Лимфом при кучета: Симптоми и лечение

Какво има в кучешката храна?

Породи кучета с двойна козина