Вашият любимец - нашата страст
Тъжно изглеждащо куче с играчка

Артрит при кучетата – симптоми и лечение

7 мин. четене

Артритът при кучетата е най-честата причина за хронична болка, особено при по-възрастните домашни любимци. При ранно диагностициране и подходящо лечение вашият другар може да продължи да води щастлив живот.

Артритът при кучетата е изключително често срещано заболяване и основна причина за хронична болка. Според Canine Arthritis Management (ветеринарен онлайн ресурс, насочен към хора, които се грижат за кучета с артрит) остеоартритът засяга приблизително четири от всеки пет по-възрастни представители и за съжаление е прогресивен. Това означава, че не може да бъде излекуван и постепенно се влошава. Въпреки това, има много възможности за лечение, които помагат за забавяне на прогресията на заболяването и облекчаване на симптомите. Много животни продължават да живеят щастлив и иначе здрав живот след поставянето на диагнозата.

Ако подозирате, че вашият любимец в напреднала възраст има артрит, вероятно се интересувате от симптомите и наличните в момента възможности за лечение и справяне с артрита. За да ви помогнем, създадохме този наръчник, за да ви разкажем всичко, което трябва да знаете за това заболяване при кучетата.

Какво представлява артритът при кучетата?

Съществуват различни видове артрит при кучетата, но обикновено става дума за остеоартрит (ОА). В здравата става повърхностите на костите са покрити с тънък слой гладък хрущял с малко количество ставна течност, която ги смазва – това им позволява да се плъзгат една по друга без триене, така че вашият приятел да се движи свободно.
При ставите, засегнати от ОА, се наблюдава дегенерация на хрущяла и подлежащите кости, което води до нестабилност на ставата и болка. Процесът е цикличен, като тези структурни промени предизвикват по-нататъшно възпаление и дегенерация. Това може да доведе и до ремоделиране на костите, при което се наблюдава растеж на нови кости, което допълнително влияе на движението на ставата и води до отслабване на структурите на меките тъкани около нея – мускулите, сухожилията и връзките.
 

Потенциални причини за артрит при кучетата

Артритът в краката или други стави (например в областта на шията) е свързан с остаряването и най-често се наблюдава при по-възрастни домашни любимци. 

Съществуват и други рискови фактори, които предразполагат кучето да развие това заболяване.

Всяка причина за необичайно натоварване на ставите с тежест може да засили дегенерацията на хрущяла. Това включва аномалии на ставите, като дисплазия на тазобедрената става, неправилно развитие на ставите в резултат на недостатъчно или прекомерно физическо натоварване, докато е било малко. Също може да се причини и от нараняване, което засяга ставите, като увреждане на връзките и фрактури.

Съществуват и някои породи, които са генетично предразположени към артрит, от които – лабрадори, спрингер-шпаньоли, немски овчарки, бернски планински кучета, ротвайлери и голдън ретривъри. Не е за пренебрегване фактът, че макар тези породи да са по-предразположени към него, артритът може да засегне всяко едно с напредването на възрастта.

Симптоми на артрит при кучета

Артритът при кучетата се свързва с редица симптоми, включително: 

 • скованост, която обикновено се влошава след физически упражнения или след събуждане;
 • куцане или прегърбване; 
 • летаргия и нежелание за упражнения; 
 • отказ за скачане или изкачване на стълби; 
 • промяна в походката, по-кратки крачки; 
 • загуба на мускули и мускулен тонус; 
 • облизване или дъвчене на болезнените места; 
 • стенания при лягане или ставане; 
 • затруднения при позите за тоалет, например – мъжкият си свива крака. 
   

Ако вашият другар ви проявява някой от изброените по-горе признаци, заведете го на ветеринарен лекар за преглед. Ранното диагностициране и качественото лечение на артрита може да помогнат на вашия домашен любимец да се чувства по-комфортно. 

Диагностика на артрит при кучетата

По време на посещението при ветеринар, той ще ви зададе редица въпроси, за да разбере какви симптоми проявява вашият домашен любимец и какво влияние оказва това върху живота му. 

Ако ветеринарният лекар подозира, че кучето ви има артрит, ще извърши обстоен преглед на здравето му. Това ще включва ортопедичен преглед, който може да обхваща сгъване и разгъване на ставите и наблюдение на походката. 

Така ще се получи първоначална представа дали вашият домашен любимец изпитва болка в определени стави, което ще помогне да се изключат други причини за подобен тип проблеми. Вероятно вашият ветеринарен лекар ще предложи допълнителна диагностика, като например рентгенови снимки, за да открие признаци на ставно заболяване.

Лечение на артрит при кучетата

Понастоящем няма лечение за артрит при кучетата, но с помощта на доживотно лечение и подходящи ветеринарни грижи може да помогнете на любимеца си да се чувства комфортно и щастливо. Ветеринарят ще ви посъветва за най-подходящия план за лечение за всеки отделен случай.

Добавки за артрит при кучета

Добре е да попитате вашия лекар и за даването на добавки на кучето. Някои, като Purina Pro Plan Mobility+, може да помогнат за поддържане на подвижността на животното, както и за здравето на ставите и гъвкавостта му. Добавките може да се предлагат под формата на таблетки, течност или прах. Прахообразният състав на Purina Pro Plan Mobility+ позволява да се дава лесно и удобно, поръсен върху любимата храна на вашия приятел.

Колко дълго може да живее куче с артрит?

Продължителността на живота на куче с артрит зависи от различни фактори, като тежестта на заболяването, цялостното му здравословно състояние и лечението, което получава. Макар че заболяването може да повлияе на качеството му на живот, при подходящо лечение и грижи повечето водят нормален живот в продължение на няколко години след поставянето на диагнозата.

Може ли да разхождате куче с артрит?

Да, кучетата с артрит може да се радват на разходки, но е важно да се уверите, че адаптирате продължителността и темпото според нуждите на вашето. Често по-кратките разходки на повод са най-подходящи, тъй като то може да получи необходимите упражнения, без да изпитва умора или напрежение в ставите.

Редовното провеждане на кратки и средно дълги разходки е по-добро от спорадичните по-дълги такива. Винаги обръщайте внимание на поведението на кучето си по време на излизания и ако то изглежда твърде уморено или се чувства некомфортно, направете почивка и променете плановете си. 

Ако забележите, че се затруднява към края на 30-минутна разходка например или е особено сковано на следващия ден, може да се наложи да редуцирате разходките. Намаляването им до 20-25 минути или разделянето на по-дългата разходка на няколко 15-минутни, разпределени през целия ден, може да помогне.

Вашият ветеринарен лекар, също така, трябва да може да обсъди индивидуален план за упражнения, съобразен с нуждите на вашето куче, така че да може то да се наслаждава на живота възможно най-много.
 

Свързани статии: