Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
кученце, което се къпе

Поддържане кожата на кученцето здрава

3 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Сухата кожа може да бъде изключително болезнен проблем за кученцата. Щом започне да става суха, тя започва и да сърби.

Малките кученца няма да успеят да устоят на този сърбеж и ще се чешат по цял ден и цяла нощ, а това може да бъде много вредно и опасно. Чесането води до порязване и кървене, което след това има възможност да доведе до още по-сериозни кожни проблеми.

Добрата новина е, че има редица стъпки, които може да предприемете, за да сведете до минимум риска от суха кожа и да запазите козината на кученцето си в най-добрия ѝ вид.

Четкане

Четкането на козината е един от най-добрите начини за предотвратяване на сухата кожа при кученцата. Всеки път, когато я почиствате, изтривайте всички останали на повърхността сухи кожни люспи. Те може да предизвикат раздразнение, ако се натрупат, а това в крайна сметка ще доведе до надраскване кожата на вашия любимец.

Четкането също така спомага за развитието на мастните жлези. Тези жлези са важна част от поддържането на кожата и козината здрави и в най-добрия им вид. Четкането на кученцето от ранна възраст го приучава към грижата за него и му помага това да се превърне в забавен навик за цял живот.

Маслиново масло

Зехтинът е пълен с мастни киселини, които помагат за подхранването на кожата на кучетата. Мастните киселини, като омега 3, са от решаващо значение за развитието на кожата и козината. Добавянето само на няколко капки към ежедневната храна може да доведе до истинска промяна, особено ако вашият приятел вече страда от суха кожа.

Шампоан за кученца

Шампоанът за кученца може да подпомогне козината на любимеца ви, докато той се развива като възрастен. Повечето шампоани съдържат редица различни масла и съставки, които подобряват еластичността. Тези специални съставки също така помагат за възстановяването и подхранването на леко изсъхналата кожа.

Когато къпете кученцето си, използвате шампоан за домашни любимци, а не човешки. Човешките не са разработени с оглед нуждите на животните и в крайна сметка може да причинят повече вреда, отколкото полза. Помолете ветеринарния си лекар да ви препоръча най-добрия шампоан за домашни любимци спрямо породата и размера на вашето куче.

Хидратация

Поддържането на хидратацията е важно по редица причини. Една от тях е, че дехидратираното кученце може да развие кожни проблеми. Такива, като загуба на еластичност и бръчки, са признак за дехидратация.

Ако забележите подобни симптоми, уверете се, че кучето ви винаги има достъп до прясна и чиста вода. Ако все още се съпротивлява да пие, трябва да го заведете на ветеринарен лекар, тъй като зад това може да се крие по-сериозен проблем.

Избор на подходяща храна за здрава кожа на кученцето

Видът на храната, с която храните кученцето си, може да повлияе на здравето на козината и кожата му. Ако търсите пълноценна храна за кучета, за която е клинично доказано, че поддържа кожата здрава, помислете за PURINA® PRO PLAN® Dog Puppy Sensitive Skin with OPTIDERMA®. Тази храна е специално създадена, за да помага на кученца с такъв тип проблеми.

Всяка купичка спомага за намаляване на възможния кожен дискомфорт, свързан с чувствителност към храна, благодарение на подбрания източник на протеини (повече от 90% идват от сьомга) и включването на хранителни вещества, насочени към кожата, като цинк, незаменими мастни киселини и витамини А, Е и В.

Свързани статии:

Purina Pro Plan