Вашият любимец - нашата страст
Куче с вдигнати лапи

Грижа за ноктите на Вашето куче

7 мин. четене

Независимо дали имате енергично кученце, или възрастно куче, ще забележите, че рядко се налага, ако изобщо някога има нужда, да подрязвате ноктите му. Но все пак е добре да ги следите и да знаете как правилно да направите това, за всеки случай!

Когато се разхождате заедно, твърдите повърхности, като например тротоарите, по естествен начин ще износят ноктите на кучето ви, което ще остави много малко работа на вас. Ако обаче те не се изпилят от самосебе си и ако останат неподрязани, те може да се счупят, да започнат да кървят или дори да враснат в краката му, причинявайки му голям дискомфорт. Ако вашият космат приятел е в напреднала възраст и страда от артрит, разходката с прекалено дълги нокти може да му причини болка.

Но за какво трябва да внимавате? Най-очевидният признак, че ноктите на кучето ви се нуждаят от подрязване, е чуването на звук "цък-цък-цък" при ходене по твърда настилка. Подрязването е сравнително лесна задача, но трябва да знаете как правилно да го направите, за да избегнете евентуално причиняване на болка или увреждане, което лесно може да стане по погрешка. За да улесните нещата и да намалите стреса за вашето куче и за вас, винаги се консултирайте с вашия ветеринар, преди да пробвате да изрежете ноктите му в домашни условия.

Как да изрежете ноктите на кучето си?

Ако кучето ви не е било с изрязани нокти досега или ако вие самите не сте правили опити да го направите, това може да е странно преживяване и за двама ви! Ако обаче се подготвите добре и успеете да успокоите домашния си любимец, то с помощта на тези прости стъпки, ще се справите за нула време.И разбира се, ако все още не сте сигурни, вашият ветеринарен лекар с удоволствие ще ви помогне.

Преди да започнете

 • Ако е леко нервно, стресирано, или разстроено от изрязването на ноктите му, или в най-лошия случай ако се опитва да ви захапе, не се опитвайте повече да го правите сами – по-добре е да помолите ветеринарния си лекар да го направи.
 • Повечето ветеринарни практики клиники предлагат такава услуга, с която изрязването на ноктите на кучетата може да се извърши лесно и евтино. Това ви спестява стреса, а и ще знаете, че за вашия космат приятел се е погрижил специалист.
 • Това важи за случаите, когато ноктите му са много израснали, враснали са в лапичката или няма кой да ви помогне. Опитът да се справите сами с това за първи път може да е труден за всеки!
   

Изрязване на ноктите на кучето

 • Вече сте получили напътствия от вашия ветеринарен лекар/ветеринарна сестра? Готови сте да започнете! Преди всичко се уверете, че сте закупили правилния тип нокторезачки за кучешки нокти от ветеринарния кабинет или от вашия грумър.
 • Използвайте само нокторезачки, които са специално предназначени за домашни любимци, и се уверете, че са достатъчно остри и добре поддържани, за да си улесните максимално работата.
 • В зависимост от размера на кучето си, поставете го в скута си или седнете на пода до него – близостта ще му подейства успокояващо, а ще бъде и практична.
 • Помолете приятел или член на семейството да ви помогне, като държи главата на кучето ви и го успокоява. Дори да не е доволно, че изрязвате ноктите му, най-вероятно ще се зарадва на още внимание!
 • Дръжте здраво лапите на кучето си и натиснете леко възглавничката, за да се покажат ноктите.
 • Започнете от самия край на нокътя, като изрязвате под ъгъл от 45 градуса с режещия край на нокторезачката към нокътя.
   

Тъмни нокти 

Ако кучето ви има тъмни нокти, изрязвайте много леко края им, тъй като е лесно случайно да нараните живеца или меката част на нокътя. Ако видите черна точка в центъра на нокътя, значи сте достигнали тази част и трябва да спрете с изрязването. В случая отново вашият ветеринарен лекар или сестра може да ви помогне да определите каква част от нокътя да отстраните.

Бели нокти

При белите нокти на кучетата живецът е в розовата част (която не се вижда при черните) – отново се постарайте да не я нараните! В тази част се намират нерви и кръвоносни съдове, които лесно се разкървяват при порязване.

Колко често трябва да изрязвате ноктите на кучето си?

Ако изобщо се налага, препоръчително е тази манипулация да се извършва веднъж седмично, но поне два пъти месечно, като това зависи от нуждите на кучето ви и от това колко често го разхождате навън. По-добре е да ги изрязвате по-малко, но по-често, отколкото да премахвате по-голяма част от време на време.

Какво да правите, ако ноктите на кучето ви кървят?

 • Дръжте под ръка сребърни нитратни пръчици, които може да закупите от ветеринарния си лекар, и памучета, в случай че бързо нараните ноктите на кучето.
 • Ако това се случи и започне кървене, не изпадайте в паника – това може да се случи на всички нас. Нанесете спокойно сребърния нитрат върху края на нокътя и го притиснете с памучето за момент.
 • Ако кървенето не спре, незабавно се консултирайте с ветеринарния си лекар за допълнителна помощ относно техниката за изрязване на ноктите на кучето ви.
 • Сребърният нитрат може да предизвика парене, затова помолете помощника си да държи кучето ви, ако се наложи.
   

Съвети и трикове за подрязване на ноктите на кучето

 • Не забравяйте и палците на кучето си, които се намират от вътрешната страна на крака. Ако не бъдат подрязани, те ще врастнат в меката тъкан, подобно на врастналите нокти на нашите крака.
 • Ако все още се чувствате малко притеснени, не се тревожете. Колкото по-често ги подрязвате, толкова по-лесно ще става.
 • Приучете вашия домашен любимец на тази рутина още от ранна възраст, за да може да свикне с това някой да се занимава с лапите му – това е и забавна игра за двама ви. Играйте, преструвайки се, че ги режете, като докосвате лапите му, а след това го награждавайте с любимо лакомство.
 • Не забравяйте винаги да го награждавате след изрязването, за да го превърнете в положително преживяване.
 • Имате нужда от друг метод за по-възрастни или по-млади кучета? Използвайте обикновена пила, за да изпилите меките нокти на малките кученца или чупливите на по-възрастните, което е по-малко вероятно да им причини болка или кървене.
 • Когато проверявате ноктите на кучето си, проверявайте и възглавничките на лапите му за порязвания или чужди тела. (Семената от трева са често срещан досаден проблем за някои кучета през лятото, тъй като могат да попаднат между пръстите им).
 • Проверявайте между пръстите на краката му и за признаци на болезненост и както винаги, е препоръчително да се свържете с ветеринарния си лекар, ако откриете нещо необичайно.
   

 Изрязването на ноктите на кучето не е толкова лесно, така че не се чувствайте виновни, ако не може да го направите. Ако се съмнявате или искате да се уверите, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар или сестра – те с удоволствие ще ви помогнат.