Безопасна Коледа за кучета
Безопасна Коледа за кучета
Безопасна Коледа за кучета

Безопасна Коледа за кучета

Празничният сезон има и куп потенциални опасности. Прочетете нашето ръководство за това как да осигурите безопасна Коледа за вашето куче.

Коледните празници са повод за забава и веселие за цялото семейство – включително за кучето! За съжаление обаче тук има и много стресови ситуации и потенциални коледни опасности за четириногия ви приятел. За да се уверите, че тази Коледа кучето ви ще бъде щастливо и в безопасност, прочетете нашето ръководство.

Коледа е време за забавление за цялото семейство – включително кучето! Много от любимците обичат да прекарват празника, като правят пакости – да откраднат коледните вкусотии или да съборят елхата. Може да звучи като невинно забавление, но празничният сезон има и куп потенциални опасности, за които да бъдете нащрек.

Коледни празници с куче – за какво трябва да внимаваме

Коледа наближава и вероятно се чудите как да направите празника също толкова радостен за вашето куче, колкото е и за вас. Затова съставихме ръководство как да помогнете на любимеца си да изкара безопасни и весели празници.

Кучетата и елхите

Всички знаем, че една от любимите традиции е да сложим дръвче у дома. За кучето това е сбъдната мечта! Очите му ще блясват при мисълта за всички тези пръчки за игра, а ако имате мъжко куче, вероятно ще го сметне и за отлично ново място за облекчаване… Някои собственици на домашни любимци имат късмета кутрето им да не се впечатлява особено от новото попълнение у дома, но ако вие сте от тези, чието куче не може да устои на елхата, ще трябва да я обезопасите. Ето за какво да внимавате.

Лампички

Една от причините елхите да представляват опасност за кучетата са лампичките. Може да изглеждат безобидни, но за някои кучета кабелите изглеждат като лъскави нови играчки – особено за по-младите кучета и за малките кученца. А и ако кутрето ви е по-буйно и обича да играе, може да се заплете в кабелите.

Най-лесният начин да предпазите вашето куче от нараняване е да вържете разпръснатите кабели с кабелна стяжка – и винаги, когато излизате, да ги изключвате от електрическата мрежа. А пък ако искате коледните лампички да са винаги включени, можете да изберете такива, които се захранват с батерии – но трябва да се уверите, че сте прибрали батериите на място, което кучето ви не може да достигне.

Топки и висящи украшения

Друг начин да обезопасите елхата за вашето куче е като купувате само безопасни украшения. Избягвайте да украсявате елхата с гирлянди и подобни, защото могат да причинят запушване на стомаха на вашето куче. Стъклените топки също не са добра идея, ако имате буйно куче – при счупване има вероятност домашният ви любимец да се нарани на тях. Вместо това изберете нетоксични пластмасови украшения.

Ако имате по-скъпи орнаменти, които ви е важно да включите в украсата на вашето дръвче, ги наредете по-близо до върха – кучето и щастливо размаханата му опашка да нямат шанс да ги достигнат там. Също така не украсявайте дървото с ядивни декорации като шоколад и захарни бастунчета, тъй като те са високо токсични за кучетата, а често им изглеждат така неустоими.

Безопасна Коледа за кучета

Прекатурване на елхата

Ако кучето ви много обича да си играе с елхата, вероятно ще трябва да откриете решение как да избегнете събарянето ѝ насред хола. Най-добрият начин е да купите тежка основа или да добавите допълнителни тежести към основата на елхата. Ако искате да сте напълно сигурни, че е безопасно, можете дори да го закрепите към тавана или стената.

Подаръци под елхата

Елха, заобиколена от опаковани и завързани с панделка подаръци – чудна гледка за нас, но може да се окаже и изкушение за кучето ви. Дръжте подаръците скрити до самия ден, а след като ги извадите, се уверете, че някой наглежда кучето, ако е до тях – в противен случай може да си хареса някой и друг подарък! Подаръци под елхата? Никога не слагайте подаръците за кучето ви под елхата, защото то определено няма да чака до празничния ден, че да надуши всяко вкусно лакомство.

Елхите отровни ли са за кучетата?

Да, някои елови дървета произвеждат масла, които са умерено токсични и при поглъщане могат да предизвикат повръщане или свръх слюноотделяне у вашето куче. А и острите иглички на дървото също са причина за притеснение, тъй като има слаб риск от това да бъдат погълнати – което би довело до вътрешни наранявания. Като цяло обаче е рядкост куче да погълне такова количество, което да доведе до проблеми.

Други коледни опасности, грозящи кучето ви

По време на празниците не само елхата може да се окаже опасна, но и много други неща, за които трябва да сте нащрек.

Безопасна Коледа за кучета

Коледни ястия

Има редица храни, традиционни за Коледа, които са отровни или токсични за кучето ви, като например шоколад, грозде и стафиди. Много собственици си мислят, че като дадат малко пиле или пуйка на кучето си, му правят подарък. В тези късчета обаче може да има малки костици, които са опасни – винаги оглеждайте добре месото, преди да го поднесете на кучето си. Ако искате да му приготвите коледна трапеза, прочетете нашата статия, за да се информирате относно това какво може или не може да включите в нея.

Коледни цветя

Коледните растения и цветя изглеждат очарователно в дома ни, но за съжаление, много от тях са токсични за кучетата. Коледната звезда, която често се използва за венци и аранжировки, може да предизвика раздразнение в стомаха и устата, плодчетата на илекс (джел) и на европейския имел също са токсични и могат да причинят стомашни проблеми. Американският имел, от друга страна, е силно отровен. Бръшлянът, който също често се използва в украсата на венците, може да предизвика гадене и кожно дразнене като контактен дерматит.

Гостуващи приятели и роднини

По всяка вероятност по време на празниците често ще ви посещават приятели и роднини, което е претоварващо за вашето куче – особено ако не е свикнало. Погрижете се да му осигурите място далеч от врявата, постелете му одеяла и му занесете там храна и вода. Така – в случай че му дойде в повече цялата глъч – ще може да иде на тихо място.


Това беше нашето ръководство за това как да осигурите безопасна и щастлива Коледа за вашето куче.