Почистване на твоето котенце

Почистване на твоето котенце

Почистване на твоето котенце

Почистване на твоето котенце

Почистване на твоето котенце

Почистване на твоето котенце

Почистване на твоето котенце

Котките са изключителни чистоплътни същества и е добре известно, че се грижат за козината си. Все пак, помощта за почистването на котенцето е жизненоважна, защото ще помогне да затвърдите връзката помежду си, а и ти дава възможност да проверяваш за признаци на заболяване. Почистването и сресването на котенцето от ранна възраст гарантира и че то ще свикне с редовните грижи, което ще направи посещенията при ветеринаря по-лесни нататък в живота му.
Ползите на почистването и сресването

Ползите на почистването и сресването


Почистването и сресването не само стимулират кръвообращението и подобряват мускулния тонус, но и свеждат до минимум топките от косми, като отстраняват падналите косми, преди те да бъдат погълнати. Те стимулират и жлезите в основата на космите, правят козината водоустойчива и я изглаждат, с което се повишава изолиращата ѝ способност.

Как да срешем котенце?


Това зависи от породата на котенцето, а също и от дължината на козината. Козината на котенцето ще бъде по-къса, по-мека и по-пухкава от тази на възрастна котка, но с времето ще стане по-голяма.

Най-добре е котенцето да свикне със сресването на ранна възраст, отколкото да чакаш да порасне. Това му помага да свикне, така че да се наслаждава изцяло. Винаги сресвай котенцето върху нехлъзгава повърхност, за да направите усещането по-приятно.

Ако си собственик на късокосместа котка добрата новина е, че тя ще се нуждае само от едно бързо „минаване“ с лека четка или гребен веднъж седмично. Използвай възможността да провериш ушите, очите и устата на котенцето, както и да огледаш кожата за паразити, рани, бучки или отоци.

Дългокосместите породи ще се нуждаят от ежедневно внимание с точния тип инструменти – поискай съвет от своя развъдчик или фризьор на домашни любимци. Първо, дай на котенцето да подуши четката. В много случаи то ще потърка лицето си в космите ѝ, което е положителна стъпка. Помилвай малко котенцето, след това започни да го четкаш внимателно, първо от двете страни на тялото. След няколко минути спри да четкаш и отново започни да го галиш, ако четкането не му харесва. Всичко това ще ти помогне да се сближиш с котенцето ти.

Когато котката ти свикне с усещането за четкането, започни да четкаш корема, опашката, ушите и други чувствителни зони, но възможно най-нежно, като в началото го прави за много кратко.

Как да срешем котенце?

Проверявай здравето на котенцето си, докато го сресваш

Когато котенцето се отпусне и се наслаждава на четкането, леко опипай лапичките и разгледай ноктите му. Провери ушите му и леко отвори устата му, за да може да огледаш зъбите и венците.

Когато котенцето научи цялата операция, започни да го поставяш на масата, на която ще го четкаш, когато стане голяма котка. То бързо ще свърже това място с разресването и получаването на награда, при което ще ти стане много по-лесно да проверяваш редовно по-нататък за признаци на добро здраве.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB