Разбиране за диабета на котките

Разбиране за диабета на котките

Разбиране за диабета на котките

Разбиране за диабета на котките

Разбиране за диабета на котките

Разбиране за диабета на котките

Диабет при котки - разбиране и грижа

Котките могат да страдат от двата типа диабет, 1 и 2, но най-често срещаната форма на котешки диабет е тип 2.

Какво представлява диабетът?

Какво представлява диабетът?


С прости думи, диабет (наричан още захарен диабет) е състояние, при което на котката е трудно да използва кръвната захар като източник на енергия.

След ядене храносмилателната система разбива храната на съставните ѝ части. Една от тези части е захарта (глюкоза). Тялото на котката абсорбира глюкозата от храносмилателната система в кръвообращението, която след това се използва от различните органи в тялото като енергия за функционирането им.

За да може тялото да използва глюкозата обаче, то се нуждае от инсулин, хормон, произвеждан от панкреаса. Ако има аномалия в производството или използването на инсулина, глюкозата не може да премине от кръвта в органите на тялото. И всъщност остава в кръвта, като води до по-високи от нормалните нива на кръвна захар.

Когато на органите на тялото не достига глюкоза, вместо нея те започват да използват мазнини и протеини, което води до увеличаване на теглото и отслабване на мускулите.

Признаци на диабет при котките


Котката ви обикновено ще покаже признаци на повишено пиене на вода, уриниране или ядене, докато в същото време губи тегло. Може да получи и повтарящи се инфекции на уринарния тракт. Състоянието и външният вид на козината ѝ също могат да се влошат.

Признаци на диабет при котките

Грижи за котки с диабет


Котки с наднормено тегло са много предразположени към диабет от тип 2. Добрата новина е, че след като котки с диабет от тип 2 отслабнат достатъчно, много от тях повече не се нуждаят от лечение – докато поддържат здравословно телесно тегло.

Ако ветеринарният лекар има подозрения за диабет, първата стъпка най-вероятно е да се дадат проби от кръв и урина от котката. В зависимост от резултатите ветеринарят ще се опита да стабилизира нивата на кръвната ѝ захар, обикновено чрез контрол на диетата или като назначи инсулин, или и двете, което на пръв поглед може да изглежда страшничко, но се управлява лесно и ще подобри в голяма степен физическото състояние на котката.

Може да ти даде инсулин, който да се инжектира на котката ежедневно у дома, както и някои съвети за храната и времето на хранене. Научно формулирани храни като PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline DM St/Ox Diabetes Management доказано подпомагат за намаляване на нуждите от инсулин при котките с диабет. Следвай съветите на ветеринарния лекар за храненето и инсулина, за да осигуриш успешно лечение на котката.

Ще бъдат необходими неколкократни посещения във ветеринарния кабинет, за да се следи напредъкът, както и може би промяна на диетата или нивата на инсулина в зависимост от резултатите. В случай на наднормено тегло, ако помогнш на котката да постигне здравословно тегло, може да се стигне до спиране завинаги на инсулиновите инжекции.

Въпреки че е необходимо известно време и ангажимент от теб като стопанин, успешното лечение на диабета е обикновено възможно – което означава, че котето ти може да води щастлив и здравословен живот.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB