Вашият любимец - нашата страст
Британска късокосместа котка лежи на кафяв кожен диван

7 породи сиви котки

5 мин. четене

Сивите котки са просто зашеметяващи. Те имат блестяща козина, чиито нюанси варират от сребристо до тъмно сиво. Продължете да четете, за да научите повече за нашата класация от 7-те най-добри породи сиви котки, които със сигурност ще пленят сърцето ви.

Черни, джинджифилови, кремави и кафяви – котките се срещат в почти всички възможни нюанси. Но в тези със сива козина има нещо изключително специално, нали? Често наричани "сини котки" заради ефирното сияние на козината им, което контрастира с широкия спектър от цветове на очите, те изглеждат направо вълшебно.

Ако обичате котета с този омагьосващ оттенък, може би се чудите какви породи със сива козина съществуват по света. От далечни места като Тайланд и Русия до тези тук, на наша земя, разгледайте списъка, който съставихме, с прекрасни сиви котки, които гарантирано ще завладеят сърцето ви.

1. Руска синя

Известна с хипнотизиращата си тъмносива козина с блестящ сребрист оттенък и завладяващи зелени очи, руската синя котка е една от най-известните породи. С такава гъста, плюшена козина, може би ще се изненадате, ако разберете, че тези представители са хипоалергенни.

Това ги прави особено подходящи за хора с алергии. Руските сини котки предпочитат да живеят в по-малко натоварени домакинства, тъй като се радват на по-спокоен и тих начин на живот и обичат да създават силна връзка със стопаните си.

2. Шартрьо

Шартрьо е зашеметяваща сива котка с очи в златни, медни или оранжеви нюанси. Притежават невероятно мека козина, за която се твърди, че преди е била търсена от кожухарите. Смята се още, че вълната "pile de Chartreux" е наречена на тях. Не е ясно откога датира тази порода, но има данни, че през XVIII в. те са използвани от картузиански монаси близо до Париж като ратаи.

Днес са чудесни домашни любимци и са склонни да се привързват към един стопанин, но се чувстват доста добре и сами, което ги прави особено подходящи за работещи хора.

3. Домашна късокосместа котка

Късокосместите котки се срещат в почти всички възможни цветове, включително в сив и сива таби шарка! Поради факта, че са смес от различни породи, те не се считат за породисти, но това означава, че не са толкова склонни към необичайни здравословни усложнения, колкото чистите породи. Макар че обикновено имат лесен характер и са игриви, често е трудно да се каже какъв точно ще бъде той поради големия избор от породи, от които може да произхождат!

4. Британска късокосместа котка

Подобно на домашната, британската късокосместа котка също се среща в огромно разнообразие от окраски. Най-популярният вариант обаче е с тъмносива козина и ослепителни медни или златни очи.

По време на Първата и Втората световна война тази порода почти напълно е изчезнала в Обединеното кралство, но за щастие останалите британски късокосмести котки са били развъждани с персийски, за да се възстанови породата. Известно е, че притежават по-скоро спокоен характер и са доста независими, но обичат вниманието от страна на членовете на семейството си.

5. Корат

Произхождаща от Тайланд, Кората се смята за сива котка, която носи късмет. Толкова много, че понякога ги подаряват на булките, за да им донесат такъв в брака. Притежават големи зелени очи и ефирна окраска, която ги кара да изглеждат като светещи, а мнозина вярват, че приличат на сребристи облаци. Тази порода процъфтява от човешкото внимание и не понася да бъде оставяна сама твърде дълго, така че е изключително подходяща за тези, които прекарват много време у дома.

6. Небелунг

На немски език Nebelung означава "създание от мъглата" – магическо име, което се дължи на прекрасната им сива окраска. Тяхната блестяща козина изглежда почти сребърна и се смята за дългокосместа разновидност на руското синьо. С нежна и спокойна природа, тази сива котка понякога може да изглежда доста срамежлива, но всъщност е изключително игрива и обича да се издига нависоко, за да оглежда околността, така че се уверете, че имате много дървета и места за катерене, подходящи за нея. Небелунгите са известни с това, че създават дълбоки връзки със стопаните си. Те са чудесни любимци, защото не обичат нищо повече от добрата суета.

7. Американска късокосместа

Американската късокосместа котка е друг тип, който не е изключително сив, но може да бъде сива и в сива таби шарка. Мускулеста и силна на външен вид, с гъста и плътна козина, тази порода първоначално е създадена, за да държи гризачите далеч от домовете на стопаните си. Тя има сходство с британската късокосместа, което се дължи на факта, че е била използвана за създаването на породата. 

Американските късокосмести са любвеобилни домашни любимци, защото обичат да играят и да се гушкат, но не обичат прекалено много внимание, така че са подходящи за по-заети собственици.

Това е нашият списък със 7-те най-добри породи сиви котки!

Свързани статии

4 мин. четене

Микрочипиране на вашата котка

Котешки бихейвиърист