Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Японски Shiba Inu се разхожда в парка

Породи кучета с двойна козина

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Може да ви изненада да научите, че при кучетата има два различни типа козина – двойна и единична. Тези с двойна имат гъст подкосъм, който обикновено се състои от по-къси косми, както и по-дълга горна козина, която служи като предпазна.

По-пухкавите кучета, които срещате, обикновено имат много гъст подкосъм, докато по-гладките породи обикновено са с едно покритие.

Това двойно палто обаче не служи само за да изглеждат сладки и пухкави, то има и други полезни функции! През по-хладните месеци действа като изолация и запазва топлината им, докато когато е по-горещо, позволява на въздуха да циркулира и ги предпазва от прегряване. Това не е всичко, помага още и за отблъскването на влагата и мръсотията и ги поддържа по-чисти!

Сресване на кучета с двойна козина

Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че никога не трябва да подстригвате куче с двойна козина. Това не само уврежда техните луксозни кичури (понякога необратимо), но всъщност може да ги накара да прегреят. Козината служи да се намали излагането на ултравиолетови лъчи. Повечето кучета с двойна такава са с розова кожа, което ги прави по-податливи на слънчево изгаряне, а като ги подстрижете, то премахвате вградената им защита.

Правилният начин за поддържането на двойната козина е с редовно сресване (няколко пъти в седмицата), за да се предотвратят сплитания и да се отстранят мъртвите косми. Честото разресване подобрява здравето ѝ, което от своя страна се отразява и върху способността да се регулира температурата и да се увеличава въздушният поток!

Породи кучета с двойна козина

След като знаете как да се грижите за двойната козина и за какво служи, вероятно се чудите кои породи имат този тип. Вижте нашите топ 7 породи по-долу!

1. Акита

Това голямо и мускулесто куче от Япония има много гъст и плюшен подкосъм с къса горна козина. Тази порода е склонна към обилна смяна от два до три пъти годишно. През този период подкосъмът ще пада обилно и не се тревожете, ако излиза на чепки! През останалото време от годината е нужно единствено седмично четкане.

2. Сибирско Хъски

Сибирските хъскита са известни като естествено много чисти и рядко се нуждаят от къпане, само от седмично четкане. Те имат мек и гъст подкосъм със средна дължина, права горна козина. Тя им служи да ги топли, докато изпълняват задълженията си на впрегатно куче при минусовите температури на Сибир. Подкосъмът им се отделя около два пъти годишно, когато се нуждае от добро изчистване. Интересното е, че хъскитата в по-хладен климат са склонни към смяна много по-рядко от тези в по-топлите райони.

3. Аляски маламут

Аляският маламут е с изключително гъста и водоустойчива козина. Външната е дебела и груба, долната е мазна и вълнеста, дълбока около един-два инча. Именно тя отблъсква влагата и студа.

Това впечатляващо палто ги топли, докато изпълняват различни задачи в непримиримия климат на Аляска. Изискват редовно четкане и при тях се очаква обилна смяна два пъти годишно.

4. Чау-чау

Ще ви бъде простено да си помислите, че чау-чау е мечка, но ви уверяваме, че това е просто много, много пухкаво куче! Козината им се среща в две разновидности – груба и гладка. Грубата е гъста и пухкава, с мек, вълнест подкосъм и горд ръб около главата и шията. Гладкият тип има твърда, плътна и гладка външна част, без ръб или окосмяване. На това куче му е необходимо редовно сресване, поне няколко пъти седмично.

5. Померан

Може да не повярвате, но померанът е роднина на шпицовите впрегатни кучета от Арктика и макар и малки, те изглежда са запазили впечатляващото си количество пух! Долната им козина е мека, гъста и пухкава, а горната – права и лъскава с царствено изглеждащ ръб около врата и опашката, която гордо се спуска над гърба им.

Няколко пъти седмично имат нужда от разресване, за да се предотврати сплъстяване.

6. Нюфаундленд

Облечени в плоско, водоустойчиво палто, двойната козина на Нюфаундленд ги поддържа топли и сухи, докато изпълняват задълженията си като дясна ръка на рибарите. Външната им козина е груба и дълга, а долната е мека и гъста, което ги прави да изглеждат много пухкави. Нюфаундленд са склонни към смяна през цялата година, като по-осезаемо се усеща през пролетта и есента. Тези кучета трябва да се разресват всеки ден, като се обръща особено внимание на окосмяването по краката, което може да се заплита.

7. Староанглийска овчарка

Трябва сериозно да се наслаждавате на сресването, за да притежавате староанглийска овчарка. Староанглийската овчарка не само има двойна козина, но и дълга! Тяхното огромно, рошаво палто ги топли, докато провеждат овцете и говедата в суровия английски пейзаж. Външната е текстурирана, а долната е мека. Може да прекарате много време в сресване, така че е наложително да разполагате с достатъчно време на ден, което да отделите за това. Когато кученцата от тази порода свалят козината си в юношеска възраст, също е много важно да отделите необходимото време, за да сте сигурни, че старата няма да се сплъсти с новата.

Това са нашите топ 7 породи кучета с двойна козина и съветите ни относно това как да ги сресвате! Искате ли да откриете повече за всички прекрасни различни породи кучета? Прочетете нашето ръководство за дългокосмести кучета.

Свързани статии:

Purina Pro Plan

12 дългокосмести породи кучета

5 мин. четене

Лимфом при кучета: Симптоми и лечение

Какво има в кучешката храна?