Вашият любимец - нашата страст
Померан

Померан

Това изящно малко куче померан блести с характер и дружелюбност. Те приличат на миниатюрни лисици с дълга, права външна козина и гъст подкосъм, който им придава вид на пухкава топка. Помераните се предлагат в много привлекателни цветове - за подробности може да видите стандарта на породата. Възрастните кучета са с ръст между 18 и 30 cм в зависимост от телосложението и типа. Идеалното тегло на възрастните мъжки е 1,8-2 кг, а на женските - 2-2,5 кг.

Необходимостта да се знае
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е леко обучение
 • Наслаждава се на кратки разходки
 • Наслаждава се на разходки по половин час на ден
 • Мини куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка всеки ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Чудесен с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход на породата

Помераните почти сигурно произхождат от кучетата, теглещи шейни в Арктика, и вероятно са роднини на вълчия шпиц, норвежкия елкхунд и самоеда. Първите достоверни данни за породата идват от Померания, регион, граничещ с Балтийско море, и датират от XIX в., въпреки че тези кучета са били много по-големи (около 13 кг). Раждали са се кучила от около 10 кученца, от които се предпочитали най-малките. До средата на XIX в. породата се разпространява в други европейски страни, а през 1888 г. кралица Виктория се влюбва в породата. Това насърчава популярността на кучетата от породата померан. След това британските развъдчици подобряват породата, като я правят с по-малък размер и с все по-богата козина.

Характер на породата

Те са живи и енергични малки кучета, които са много лоялни към своите семейства. Помераните обичат да бъдат носени и държани, но не прекалявайте с това, тъй като те трябва да се изправят на четири крака! Те са отлични кучета пазачи, тъй като са много гласовити. Въпреки нежния им и любвеобилен характер, по-малките деца трябва да бъдат внимателни с тях, тъй като те са доста крехки и фрактурите на краката при тази порода не са рядкост.

Здраве на породата

Упражнения за породата

Хранене на породата

Поддръжка на козината

Намиране на куче

Лабрадор, легнал до дивана
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички кучета имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи кучета и разберете кои породи кучета отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Кученце върви на повод до собственика си
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете кученце?
Присъединете се към Growing Pup за помощ от нашите експерти на Purina за това как да намерите правилното кученце и да се подготвите за неговото ново пристигане, както и отстъпка от една от нашите серии кученца.
Куче с червен нашийник, седнало до собственика си
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към кученце с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдник на кученца с това ръководство.
Куче с червен нашийник
Намиране на домашен любимец
Посрещане на вашето куче у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Легнало куче с червен нашийник
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите куче от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много кучета, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Куче с червена яка, гледащо през прозореца
Съвет за кученце
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново кученце е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста страшно за вашето ново кученце. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за кученца.
Собственик проверява нашийник за куче
Намиране на домашен любимец
Ползите от това да имате куче
Навсякъде е известно, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но знаете ли, че всъщност има много предимства да имате куче? От това да ви помогне да влезете във форма до това да се запознаете с нови хора, вашето кученце всъщност може да помогне за подобряване на вашето здраве и социален живот. Продължете да четете, за да откриете ползите от кучетата!