Обучение на вашето кутре

Важно е в цялата емоционална суматоха около пристигането на кутрето в дома ви да не пропуснете веднага да започнете обучението му. Колкото по-скоро възпитате у него прилично поведение, толкова по-добре и за вас и за него, за да може кученцето ви да разбира основни команди и да спазва правилата в дома ви.
Кутре от породата бернско пастирско куче
Кутре от породата бернско пастирско куче
Кутре от породата бернско пастирско куче

Първи ден в новата ви къща

Кутре от породата лабрадор на открито

Обучението на новото ви кученце трябва да започне още в деня на пристигането му в новия дом. Започнете с упражнения с които да научи името си. Използвайте го всеки пък когато си играете, храните или прегръщате и те скоро ще го разпознават и откликват на него. След като кучето ви вече знае името си, можете да започнете за го използвате в общуването си с него и да стартирате обучението на вашето кутре.

Следващата стъпка е то да свикне с нашийника и повода. В началото ще им е малко странно и затова бъдете търпеливи - ще свикне. Сложете му лек нашийник веднага, след като кутрето ви вече е у дома и се упражнявайте да го извеждате с олекотен повод. В началото ще трябва да правите тези разходки вътре и в градината, ако кучето все още не е преминало всички ваксинации. Кутрето може да е много развълнувано или да се дърпа на повода когато го извеждате. Ако кутрето се дърпа много, може да пробвате с нашийник тип „оглавник“. Този тип нашийник може да допринесе за по-спокойни разходки и по-лесно обучение - както за вас, така и за домашния ви любимец.

Социализиране с новото ви кутре

Много важно е новото ви кутре да бъде добре социализирано, за да се превърне в жизнерадостно и уверено възрастно куче.

Един от най-добрите начини да социализирате кутрето си в приятно и дружелюбна среда е да организирате празненство за кученца. Може например вашата ветеринарна клиника да организира такива събирания на кутрета които вече са получили първата си ваксина (на възраст около осем седмици). Ако те не организират такива събирания, вероятно биха могли да ви насочат към място където се провеждат такива срещи.

Срещите на кутрета позволяват на кученца на сходна възраст да прекарат забавно времето си в игри. Открийте място което се управлява от опитни дресьори на кучета или ветеринарни специалисти, защото те ще са наясно как да осигурят позитивна и приятна среда, която да спомогне за изграждане на увереност у кучето ви. Ако едно такова събитие не се провежда по подходящ начин, кутрето ви може да не хареса събитието или дори да се уплаши - ако срещата се провежда от опитни организатори, на него ще му хареса да намери нови приятели.

Срещата на кученца вероятно ще е първото събиране на кутрето ви с други кученца след напускането на котилото, а някои от кутретата на срещата вероятно ще имат поведение много различно от това на братчетата и сестричетата на вашето кутренце.

Тъй като се срещат и опознават в контролирана среда, кутретата ще получат важни жизнени уроци, като например колко важно е да не хапят, ще се научат да разпознават поведението на други кучета и техните мимики, а също и как да общуват помежду си. Тези събирания са също и прекрасна възможност кутрето ви да се запознае с дресьори на кучета, което от своя страна ще даде на кучето увереност при общуването с хора.

Инструкторите ще ви помогнат на обучите кучето си на добри обноски, като например да не проявява егоизъм по отношение на храна и играчки, да ги отстъпва когато получи команда и да не се нахвърля върху хора иззад вратата. Посредством провеждане на достатъчно тренировки у дома и с помощта на здравословни поощрителни лакомства скоро ще имате едно спокойно, жизнерадостно и възпитано куче в семейството и с него ще бъде удоволствие да се живее съвместно.

Две кученца от порода мастиф

Упражнения за обучение на кутрето ви

Когато на възраст между 12 и 16 седмици кутрето ви вече е преминало всички ваксинации, то може да премине от срещи на кутрета към посещаване на уроци за обучение. Те са много важни за развитието на кученцето ви и ще са голямо забавление и за двама ви.

В часовете за обучение ще обучавате кучето си на основни техники и команди от типа на „седни“, „долу“, „мирен“, „при мен“ - а може да го научите и на някои забавни номера като подаване на лапа за здрависване или претъркаляне. Тези уроци са възможност за обучение и на стопаните и на кучетата и ще се сдобиете със знания как да обучавате кутрето си посредством съвременни и добронамерени мотивационни практики.

При търсенето на подходящи уроци за обучение на кутрето ви се спрете на такива, които предлагат добронамереност, добра организация, забавни са и са базирани на метода на поощрението. Един обучител не трябва да се занимава с повече от шест кутрета, за да могат кучетата да не скучаят и да се поддържа интереса им към обучението. Един добър дресьор на кучета би трябвало да ви позволи да погледате работата му преди да запишете кутрето си при него, за да се уверите, че сте намерили подходящите курсове за обучение. Ако курсовете приемат твърде много кучета в една група, не са добре организирани, а също ако инструкторът крещи и наказва кучетата (или стопаните) или използва възпиращи нашийници, просто му обърнете гръб и потърсете друг курс. Вие и най-добрият ви приятел заслужавате нещо повече.

Обучението на кутрето ви спомага за изграждането на прекрасна връзка между вас, затова се насладете на всеки един момент. Успех и приятно прекарване.